Juhokórejský prezident by mal sklapnúť, vyhlásila sestra severokórejského vodcu

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, v piatok vyhlásila, že juhokórejský prezident by mal "sklapnúť". Reagovala tak na opakovanú ponuku Jun Sok-jola, že je jeho krajina ochotná Severnej Kórei poskytnúť hospodársku pomoc výmenou za jadrové odzbrojenie, napísala agentúra Reuters.

19.08.2022 10:00
Kim Jo-čong Foto:
Kim Jo-čong na snímke zo 14. augusta 2022.
debata (8)

Neuctivá poznámka Kim Jo-čong je podľa Reuters prvým vyjadrením ktoréhokoľvek z vysokých severokórejských činiteľov k plánu, ktorý juhokórejský prezident Jun Sok-jol prvýkrát predstavil v máji. Opätovne o ňom hovoril v stredu na tlačovej konferencii pri príležitosti svojich prvých 100 dní vo funkcii.

„Pre jeho verejný obraz by bolo lepšie, keby radšej sklapol, ako aby povedal nezmysly, pretože nemá čo lepšie povedať,“ uviedla Kim Jo-čong vo vyhlásení, ktoré zverejnila štátna tlačová agentúra KCNA.

Juhokórejského prezidenta označila za „naozaj jednoduchého a detinského“, keď si myslí, že by mohol vymeniť hospodársku spoluprácu za česť KĽDR a jadrové zbrane. „Nikto nevymení svoj osud za kukuričný koláč,“ dodala.

Juhokórejský minister pre zjednotenie, ktorý má na starosti vzťahy so Severnou Kóreou, označil Kimine poznámky za „veľmi neúctivé a nezdvorilé“.

Jun Sok-jol Čítajte viac Južná Kórea ponúka Severnej výmenou za denuklearizáciu rozsiahly balík pomoci

Jun Sok-jol vyhlásil, že je ochotný poskytnúť Severnej Kórei postupnú hospodársku pomoc, ak ukončí vývoj jadrových zbraní a začne denuklearizáciu. Zároveň však presadzuje posilnenie vojenských odstrašujúcich prostriedkov svojej krajiny voči KĽDR. Južná Kórea obnovila dlho pozastavené spoločné cvičenia so Spojenými štátmi, vrátane veľkých poľných cvičení, ktoré sa majú začať na budúci týždeň.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia v stredu uviedol, že Washington politiku nového juhokórejského prezidenta podporuje. Podľa Kim Jo-čong ale obnovenie juhokórejsko-amerických cvičení len dokazuje, aké sú reči spojencov o diplomatickom riešení neúprimné.

Kim Jo-čong sa v posledných rokoch stala hlasnou kritikou Južnej Kórey. Podľa niektorých analytikov tak prevzala úlohu „zlého policajta“, zatiaľ čo vyhlásenia jej brata Kim Čong-una sú oveľa miernejšie.

Jej dnešný výrok bol podľa Reuters doteraz najtvrdším osobným útokom na juhokórejského prezidenta. Avšak tento mesiac už Kim Jo-čong zverejnila nadávkami prešpikovanú tirádu, v ktorej Južnú Kóreu obvinila zo zavlečenia epidémie covidu-19 do KĽDR a pohrozila „smrtiacou odvetou“, ak by došlo k ďalším prípadom.

Severná Kórea v stredu odpálila do mora dve rakety. Išlo o prvý test rakiet za posledné dva mesiace, ktorý KĽDR vykonala po tom, ako minulý týždeň oznámila, že sa jej podarilo „zvíťaziť nad covidom“.

kórea, hranica Čítajte viac Severná Kórea odpálila dve riadené strely
8 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Jo-Čong