Klimatickí aktivisti sa prilepili k soche Laokoóna vo Vatikánskych múzeách

Aktivisti zo skupiny "Ultima Generazione" (Posledná generácia) sa vo štvrtok prilepili k jednej zo sôch vo Vatikánskych múzeách a vyjadrili nesúhlas s využívaním fosílnych palív.

19.08.2022 16:46
Vatikán / Socha / Foto:
Aktivisti zo skupiny "Ultima Generazione" (Posledná generácia) sa prilepili k jednej zo sôch vo Vatikánskych múzeách
debata (10)

Dvojica klimatických aktivistov sa prilepila k súsošiu Laokoóna, jednej z najznámejších sôch v múzeách, píše ANSA. V rukách držali transparent, na ktorom bolo napísané „žiadny plyn a žiadne uhlie“.

Hnutie Ultima Generazione vo vyhlásení uviedlo, že „rovnako ako Laokoón“, aj vedci a aktivisti sú svedkovia, ktorí sa snažia varovať ľudí okolo seba pred budúcimi následkami terajších činov.

Vatikánska polícia demonštrantov od sochy odviedla a previezla ich na policajnú stanicu, píše na svojej webovej stránke britská televízia ITV. Socha podľa Ultima Generazione nebola poškodená.

Súsošie zobrazuje trójskeho kňaza Laokoóna a jeho dvoch synov, na ktorých podľa legendy starogrécky boh mora Poseidón poslal dva hady, aby ich stiahli do mora, pretože sa pokúsili vyzradiť lesť Grékov s trójskym koňom.

Aktivisti Ultima Generazione si v júli prilepili ruky na sklo chrániace obraz Sandra Botticelliho „Jar“ (Primavera) v galérii Uffizi vo Florencii. V minulosti tiež zablokovali dopravu na diaľničnom obchvate Ríma alebo narušili operu Madam Butterfly.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #klimatickí aktivisti