Rusi upravili kalašnikov, aby lepšie zabíjal

Ruský výrobca pušky Kalašnikov AK-12 oznámil, že urýchlil jej streľbu a zabezpečil, aby vojaci mali väčšiu kontrolu nad spôsobmi paľby. „Verzia AK-12, ktorá vstúpila do služby v roku 2018, bude mať obojsmerné ovládanie režimov streľby," zmienil sa pre agentúru RIA Novosti o jednom z vylepšení Alan Lušnikov, šéf koncernu Kalašnikov.

24.09.2022 07:40
cvičná streľba z kalašnikova Foto: ,
Cvičná streľba z kalašnikova.
debata (170)

Lušnikov dodal, že jeho zbrojári v čo najkratšom čase vybrali technické riešenia, vyrobili prototyp a predviedli ho zástupcom ministerstva obrany. Tento silový rezort rozhodne, kedy začne ešte väčšmi vynovený Kalašnikov AK-12 používať v plnom rozsahu ruská armáda. Nie je vylúčené, že nová verzia tejto pušky sa objaví už na bojiskách rusko-ukrajinského frontu.

Server Vojennoje obozrenie pripomenul, ako nový kalašnikov vznikal. Vyvíjali ho prakticky od nuly. Mal byť totiž zásadne novým modelom legendárneho kalašnikova, ktorý sa spája s jeho autorom, vojenským konštruktérom Michailom Kalašnikovom (zomrel v decembri 2013 vo veku 94 rokov).

Moderný kalašnikov si objednalo ruské ministerstvo obrany. Zbrojári mu poskytli prvý prototyp v roku 2013. „Automatická zbraň však neprešla testami. Zároveň koncern Kalašnikov pre stratený čas musel navrhnúť nový výrobok v čo najkratšom čase," napísal server. Vývojári odstraňovali nedostatky tak, aby vylepšenia zodpovedali najvyšším nárokom.

Návštevníčka zbrojárskeho veľtrhu s modernou... Foto: SITA/AP, Sergei Chirikov
Kalašnikov, výstava Návštevníčka zbrojárskeho veľtrhu s modernou podobou útočnej pušky kalašnikov. Snímka je z roku 2019, keď sa v Soči konal summit rusko-africký summit.

V rokoch 2018 – 2020 ruská armáda mala zaradený Kalašnikov AK-12 do výzbroje viacerých svojich vojenských útvarov, aby generálny štáb zistil kvalitu pušky v praxi. (V roku 2018 armáda dostala od koncernu prvú zásielku v počte 2500 kusov.) Potom nasledovali ďalšie zlepšováky.

Vylepšený kalašnikov dokáže vystreliť 700 nábojov za jednu minútu. Medzi inovatívnymi prvkami je aj to, že automatická zbraň je ľahšia, ako boli predchodcovia tohto typu. Je označovaná za piatu generáciu útočných pušiek typu Kalašnikov.

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #armáda #kalašnikov