V talianskych voľbách výrazne zvíťazil pravicový blok

Voľby v Taliansku vyhral pravicový blok so zhruba 44 percentami hlasov. Ukazujú to údaje po sčítaní 95 percent okrskov zverejnené ministerstvom vnútra. Druhý je stredoľavicový blok okolo Demokratickej strany s 26 percentami a tretie Hnutie piatich hviezd, ktoré s 15 percentami zabodovalo najmä na juhu krajiny. Podľa odhadov by pravica mala mať pohodlnú väčšinu v oboch komorách parlamentu.

26.09.2022 05:35 , aktualizované: 16:15
Italy Elections Foto: ,
Líderka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová ukazuje v nedeľu 9. septembra vo volebnom sídle svojej strany v Ríme plagát s nápisom v taliančine „Ďakujem, Taliansko“.
debata (135)

Jasné víťazstvo aliancie pravicových strán predvídali aj prvé odhady založené na prieskumoch medzi voličmi. Stredoľavá Demokratická strana už uznala porážku a oznámila, že bude hlavnou opozičnou silou. Šéfka víťaznej formácie Giorgia Meloniová povedala, že Taliani vyjadrili jasnú podporu vzniku vlády pravého stredu na čele s jej stranou Bratia Talianska.

Najsilnejším jednotlivým politickým subjektom sa podľa všetkého stala postfašistická strana Bratia Talianska, ktorej predsedníčka Meloniová by sa mohla stať prvou ženou na čele talianskej vlády.

Meloniová konštatovala, že Taliani jasne podporili vznik stredopravej vlády. Toto je noc hrdosti pre Bratov Talianska, ale ide o štartovací bod, nie cieľovú čiaru, zdôraznila politička. Ubezpečila, že ak budú poverení vládnutím, budú Bratia Talianska „vládnuť pre všetkých“.

„Ak sme povolaní vládnuť tejto krajine, budeme to robiť pre každého, budeme to robiť pre všetkých Talianov a budeme to robiť s cieľom zjednotiť ľud,“ vyhlásila 45-ročná Meloniová. „Taliansko si nás vybralo. Nezradíme, nikdy sme to neurobili,“ dodala. Poďakovala sa tiež svojim hlavným spojencom v kampani a pravdepodobným partnerom, bez ktorých nebude môcť zostaviť vládu: lídrovi protiimigračnej Ligy Matteovi Salvinimu a bývalému viacnásobnému premiérovi Silviovi Berlusconimu, ktorý vedie stranu Forza Italia.

Prvé gratulácie od euroskeptikov

Medzi prvými gratulovali Meloniovej k úspechu euroskeptickí politici. Poľský premiér Mateusz Morawiecki tak urobil prostredníctvom Twitteru. Strana Národné zhromaždenie (RN) francúzskej političky Marine Le Penovej označila prostredníctvom svojho europoslanca Jordana Bardellu jej víťazstvo za „lekciu pokory“ pre EÚ.

Štátny tajomník úradu maďarskej vlády Balázs Orbán uviedol: „Gratulujeme Giorgii Meloniovej, Matteovi Salvinimu a Silviovi Berlusconimu k dnešným voľbám! V týchto ťažkých časoch viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme priateľov, ktorí majú spoločnú víziu a spoločný prístup k výzvam Európy.“

Santiago Abascal, líder španielskej krajne pravicovej opozičnej strany Vox, na Twitteri napísal, že „milióny Európanov vkladajú svoje nádeje do Talianska“. „Ukázala cestu k hrdej a slobodnej Európe suverénnych štátov, ktoré môžu spolupracovať v záujme bezpečnosti a prosperity každého z nich.“

Vytvorenie pravicovej koalície môže trvať týždne. Ak by Meloniová uspela, stala by sa prvou premiérkou Talianska. Mandát na zostavenie vlády jej musí dať taliansky prezident.

Demokratická strana: Smutný večer pre krajinu

Bratia Talianska sú najsilnejším zoskupením v bloku pravicových strán. Je v ňom aj pravicovo populistická strana Liga bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho a tiež zoskupenie Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho.

Sociálnodemokra­tická strana (PD) expremiéra Enrica Letta uznala porážku už nad ránom . „Toto je smutný večer pre krajinu,“ povedala novinárom poslankyňa za PD Debora Serracchianiová v prvej oficiálnej reakcii na predbežné výsledky. Pravica má podľa političky väčšinu v parlamente, nie však v krajine.

Volebná účasť v nedeľňajších voľbách predstavovala okolo 64 percent z 50,9 milióna voličov, čo je negatívny rekord a pokles o deväť percent oproti predchádzajúcim voľbám z roku 2018.

Niektorí euroskeptickí a pravicoví politici zo zahraničia už Meloniovi na twitteri zablahoželali k víťazstvu, medzi prvými napríklad aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. Francúzske krajne pravicové Národné združenie (RN) vedené Marine Le Penovou výsledky označilo za „lekciu pokory“ Európskej únii. Šéf španielskej krajne pravicovej strany Vox Santiago Abascal na twitteri napísal, že „milióny Európanov vkladajú svoje nádeje do Talianska“, ktorá ukázala cestu k „hrdé a slobodnej Európe suverénnych národov“.

Nemeckí politici sú znepokojení

Nemeckí politici vyjadrili v pondelok znepokojenie v súvislosti s víťazstvom krajne pravicovej političky Giorgie Meloniovej v nedeľňajších parlamentných voľbách v Taliansku, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Meloniovej víťazstvo vedie k tomu, že Taliansko bude mať prvého lídra z radov krajnej pravice od čias druhej svetovej vojny.

Expert na zahraničnú politiku z nemeckej opozičnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Jürgen Hardt uviedol, že má obavy v súvislosti s „otvorene postfašistickými vyhláseniami“ Meloniovej a z názorov členov jej strany Bratia Talianska (FdI), z ktorých „vlasy vstávajú dupkom“.

„Rasizmus a vylúčenie menšín už nemajú v Európe miesto,“ povedal Hardt pre DPA po tom, čo sa zistilo, že Meloniovej krajne pravicová aliancia získa po voľbách pravdepodobne väčšinu v oboch komorách talianskeho parlamentu.

Alexander Graf Lambsdorff zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorá je súčasťou stredoľavej koalície v Nemecku, očakáva po talianskych voľbách ťažšie rozhodovacie procesy na úrovni Európskej únie. „Je to čoraz pracnejšie,“ povedal Lambsdorff verejnoprávnej stanici ARD s odvolaním sa na otázky migrácie, reformy Paktu stability a rastu a vnútorného trhu.

Za „znepokojujúce“ označil výsledky talianskych volieb politik iránskeho pôvodu Omid Nouripour z vedenia nemeckých Zelených, ktorí sú taktiež v koalícii. Je podľa neho všeobecne známe, že predovšetkým v radoch pravicovo orientovaných nacionalistov sú „veľmi blízke vzťahy s Kremľom“.

Kremeľ: Sme otvorení „konštruktívnym“ vzťahom"

Kremeľ v pondelok vyhlásil, že Moskva je otvorená rozvíjaniu „konštruktívnych“ vzťahov s Rímom. Ide o reakciu na víťazstvo krajne pravicovej líderky Giorgie Meloniovej v nedeľných parlamentných voľbách v Taliansku. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

„Sme pripravení privítať akékoľvek politické sily, ktoré sú schopné zájsť za hranice zavedeného hlavného prúdu politiky, ktorý je plný nenávisti k našej krajine…, a sú ochotné ukázať konštruktívnosť vo vzťahoch s našou krajinou,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #voľby