Trussová zrejme plánuje z ekonomických dôvodov upraviť britský vízový systém

Britská premiérka Liz Trussová pravdepodobne zaháji rozsiahlu revíziu britského vízového systému v snahe vyriešiť problémy spojené s nedostatkom pracovnej sily v kľúčových odvetviach krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters podľa nedeľnej správy britského denníka The Financial Times (FT).

26.09.2022 13:40
lizz trussová Foto: ,
Lizz Trusová
debata (1)

Nová britská premiérka sa zrejme postaví proti členom vládneho kabinetu, ktorí vyjadrili antiimigračný postoj, aby mohla vykonať zmeny v zozname, ktorý povoľuje určitým priemyselným odvetviam obsadzovať niektoré pozície ľuďmi zo zámoria.

V rámci revízie pritom možno príde i k uvoľneniu podmienok týkajúcich sa ovládania anglického jazyka v niektorých ekonomických odvetviach, aby do Británie mohlo prísť viac zahraničných pracovníkov, uvádza FT s odolávaním sa na zdroj z kancelárie britskej premiérky.

Na otázku o uvoľnení imigračných zákonov odpovedal v nedeľu pre BBC aj britský minister financií Kwasi Kwarteng: „Nie je to o uvoľňovaní pravidiel… migráciu musíme riadiť takým spôsobom, ktorý pre Britániu funguje,“ uviedol Kwarteng.

truss Čítajte aj Trussová prvýkrát stála pred opozíciou, dostáva gratulácie aj nepríjemné otázky

Na otázku, či bude rozšírený zoznam ľudí, ktorí môžu prísť do Británie, Kwarteng odpovedal, že o tom bude v nasledujúcich týždňoch informovať britské ministerstvo vnútra.

FT okrem toho uvádza, že britská vláda plánuje zrušiť aj obmedzenia týkajúce sa počtu sezónnych pracovníkov v poľnohospodár­stve.

Trussová, ktorá sa stala premiérkou začiatkom septembra len niekoľko dní pred smrťou britskej kráľovnej Alžbety II., mala zatiaľ len málo príležitostí na objasnenie svojej vízie o Británii. Počas tohtotýždňovej návštevy New Yorku, kde sa zúčastnila na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, však povedala, že je pripravená v rámci snáh o stimuláciu ekonomického rastu prijímať aj nepopulárne rozhodnutia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #víza #Lizz Trussová