Pri zásahoch voči demonštrantom zahynulo v Iráne už vyše 75 ľudí, tvrdia aktivisti

Viac než 75 ľudí už zahynulo pri zásahoch iránskych bezpečnostných síl voči účastníkom protestov vyvolaných násilnou smrťou Mahsy Amíníovej, uviedla ľudskoprávna skupina Iran Human Rights (IHR). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

27.09.2022 18:52
Sýria Irán Amíníová protest Foto:
Kurdské ženy držia transparent s podobizňou 22-ročnej Iránky Mahsy Amíníovej počas protestu v meste Kámišlí na severovýchode Sýrie pri hraniciach s Tureckom 26. septembra 2022.
debata

Oficiálny počet obetí uvádzaný iránskymi úradmi, ktorý zahŕňa aj niekoľkých príslušníkov iránskych bezpečnostných síl, zostáva od soboty na čísle 41.

Získané videozáznamy a úmrtné listy dokazujú, že „na demonštrantov sa priamo strieľa ostrou muníciou“, uvádza IHR so sídlom v nórskom Osle.

Demonštranti opäť vyšli do ulíc v noci na utorok, ako to robia každý večer už od 16. septembra. V ten deň bolo oznámené úmrtie Mahsy Amíníovej, ktorú predtým zatkla iránska mravnostná polícia.

irán masha amíniová protest Čítajte viac Iránsky prezident sľúbil prešetriť úmrtie ženy, ktoré vyvolalo masové protesty

V meste Sanandadž, hlavnom meste západoirackej provincie Kurdistan, odkiaľ Amíníová pochádzala, vyliezli ženy na strechy vozidiel a pred jasajúcim davom si roztrhali šatky. V hlavnom meste Teherán skandovali davy demonštrantov slogan „smrť diktátorovi“.

Mahsu Amíníovú (22) zadržala mravnostná polícia 13. septembra v Teheráne za údajné porušenie pravidiel obliekania. Podľa aktivistov mladú ženu bili do hlavy obuškom a hlavu jej udreli o kapotu vozidla. Zomrela po troch dňoch v kóme v nemocnici, jej smrť oznámili 16. septembra. Miestne úrady však tvrdia, že zomrela prirodzenou smrťou.

V pondelok iránske úrady oznámili, že zatkli viac než 1200 ľudí vrátane aktivistov, právnikov, novinárov a demonštrantov, píše AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #protest