Počet Rusov prichádzajúcich do EÚ vzrástol po ohlásení mobilizácie o 30 percent

Počet ruských občanov vstupujúcich do Európskej únie vzrástol po ohlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku o 30 percent. Uviedla to v utorok Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

27.09.2022 21:10 , aktualizované: 22:07
Pas / Pasy / Ruský pas / Foto: ,
debata (31)

„Počas uplynulého týždňa prišlo do EÚ takmer 66-tisíc ruských občanov, čo je o 30 percent viac ako týždeň predtým. Väčšina z nich prišla do Fínska a Estónska,“ uviedla agentúra Frontex vo vyhlásení.

Iba za uplynulé štyri dni dorazilo do Fínska približne 30-tisíc Rusov, píše sa vo vyhlásení. „Frontex predpokladá, že je pravdepodobné, že stúpne aj počet nelegálnych prechodov, ak sa Ruská federácia rozhodne uzavrieť svoje hranice pre potenciálnych odvedencov,“ doplnila agentúra.

Po tom, ako šéf Kremľa Vladimir Putin vyhlásil 21. septembra tzv. čiastočnú mobilizáciu, z Ruska odcestovali desaťtisíce ľudí, najmä však mužov, ktorých by sa mohla mobilizácia týkať. Okrem Fínska a Estónska sa mnoho Rusov pokúša o prekročenie pozemných hraníc aj s Kazachstanom, Gruzínskom či Mongolskom.

Vladimir Putin / Alexander Lukašenko / Čítajte viac Lukašenko pred Putinom odsúdil ľudí, ktorí sa chcú vyhnúť službe v ruskej armáde

Spojené štáty budú vítať Rusov žiadajúcich azyl pred „nepopulárnou“ vojnou prezidenta Vladimira Putina, vyhlásila v utorok tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierrová. „Sme presvedčení, že môžu požiadať o azyl v Spojených štátoch, bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, a ich žiadosti budú posudzované jednotlivo, od prípadu k prípadu,“ vysvetlila Jean-Pierrová.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #vojna na Ukrajine #putinova mobilizácia