Maďari odsúdili bývalého europoslanca za špionáž. "KGBéla" sa skrýva v Moskve

Bývalého politika krajne pravicového Jobbiku Bélu Kovácsa uznala Kúria, maďarský najvyšší súd, vinným zo špionáže v prospech Ruska, z rozpočtového podvodu a falšovania úradných dokumentov. Na päť rokov väzenia ho odsúdila v neprítomnosti.

27.09.2022 22:42
Béla Kovács, europoslanec, Jobbik Foto: ,
Béla Kovács (vpravo) na snímke z roku 2008, keď sa v Bratislave zúčastnil na stretnutí krajne pravicových strán.
debata (9)

Obžalovaný sledoval pojednávanie z moskovského exilu. Ospravedlnil sa z neho pre „pracovnú zaneprázdnenosť“.

Súčasťou trestu je aj desaťročný zákaz vykonávania verejných funkcií.

Úloha oslabiť EÚ

Ak nenastúpi dobrovoľne na výkon trestu, ktorý po verdikte už tretej inštancie nadobudol definitívne platnosť, Budapešť na neho vydá medzinárodný zatykač. Napriek mimoriadne blízkym vzťahom vlády Viktora Orbána s Kremľom maďarské médiá nepredpokladajú, že by Rusi svojho tajného spolupracovníka vydali do rúk spravodlivosti.

Bélu Kovácsa, ktorému maďarské médiá prisúdili prezývku KGBéla, obvinila generálna prokuratúra z rozpočtových podvodov na úkor Európskej únie a zo špionáže proti EÚ. „Kovácsovou operatívnou úlohou bolo vytvárať v EÚ skupiny na posilnenie mocenských záujmov Ruska a oslabenie politiky EÚ,“ tvrdila obžaloba, podľa ktorej v rokoch 2012 až 2014 pracoval aj pre ruské vojenské spravodajstvo prostredníctvom ambasády v Budapešti.

Krycie meno Piroska

Kovácsa, ktorý pre ruské tajné služby pôsobil pod krycím menom Piroska, Európsky parlament zbavil poslaneckej imunity už v roku 2015. Proces s ním sa začal až o tri roky neskôr.

Prvostupňový súd ho v roku 2020 oslobodil spod obvinení, druhostupňový ho vlani uznal vinným aspoň z rozpočtového podvodu, za čo mu vymeral poldruharočný podmienečný trest odňatia slobody. Napokon ho Kúria v utorok uznala vinným v plnom rozsahu a vymerala mu nepodmienečný tres­t.

O podozrivých ruských kontaktoch bývalého europoslanca a záhadných finančných zdrojoch, z ktorých štedro podporoval svoju stranu sa vedelo už dávno. Z Jobbiku, ktorý dnes na rozdiel od Orbánovho Fideszu odsudzuje ruskú agresiu proti Ukrajine a proti EÚ neútočí zďaleka tak zúrivo, ako vládnuca strana, medzičasom vystúpil. Kovács študoval v Moskve, dlhé roky tam podnikal, za ženu má Rusku, ktorá podľa denníka Magyar Nemzet bola agentkou KGB už v sovietskych časoch.

V roku 2014 sa Kovács zúčastnil ako pozorovateľ na referende o pričlenení Krymu k Rusku a anexiu nadšene privítal.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #špionáž #Krym #vojna na Ukrajine