Blackout na Kube. Hurikán Ian vypol elektrinu na celom ostrove

Po tom, čo sa Kubou prehnal hurikán Ian, skolabovala na ostrove elektrická sieť a celá krajina zostala bez prúdu. S odvolaním sa na úrady o tom v stredu informovali agentúry Reuters a AP. Ian by mohol zasiahnuť americký štát Florida s rýchlosťou vetra až 250 kilometrov za hodinu. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na najnovšie predpovede počasia.

28.09.2022 05:45 , aktualizované: 19:04
Hurikán Ian, Kuba Foto: ,
Spustošená krajina. Kuba, Pinar del Rio.
debata (18)

Ian v uplynulých hodinách zosilnel na hurikán štvrtej kategórie. Prognózovaná rýchlosť vetra je však už veľmi blízko k piatemu stupňu, ktorý zodpovedá rýchlosti vetra 252 kilometrov za hodinu alebo vyššej. Živel udrel v utorok na západnú časť Kuby ako hurikán tretej kategórie z piatich, úrady kvôli nemu nechali evakuovať 50 000 ľudí.

Najprv prúd vypadol na západe Kuby, ale následne sa zrútila celá rozvodná sieť, píše AP. Porucha v národnom systéme, ktorá čiastočne súvisí s hurikánom, ovplyvnila infraštruktúru, uviedol podľa Reuters technický riaditeľ štátnej energetickej spoločnosti Lázaro Guerra. Firma teraz pracuje na obnove dodávok elektriny pre 11 miliónov obyvateľov krajiny.

Silný vietor fúka počas hurikánu Ian pri...
Muž nesie dve deti počas dažďa po vyčíňaní...
+7Škody po vyčíňaní hurikánu Ian, Pinar del Rio,...

O výpadkoch v dodávkach elektriny kvôli hurikánu Ian informovali kubánske úrady už skôr, keď podľa nich bolo bez prúdu milión ľudí.

Živel zdevastoval provinciu Pinar del Río, v ktorej sa pestuje veľká časť kubánskeho tabaku, poznamenala AP. Spustošil pritom jednu z najdôležitejších tabakových fariem. Búrka spôsobila záplavy, poškodila domy a vyvracala stromy.

Podľa stanice BBC má živel jednu obeť. Tridsaťštyriročná žena zomrela po tom, ako sa zrútili múry jej domu.

Hurikán teraz mieri k americkej Floride, kde úrady vyzvali na evakuáciu 2,5 milióna obyvateľov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Kuba #hurikán Ian