Záchranári našli v Nepále telo nezvestnej americkej skialpinistky Nelsonovej

Záchranári v stredu našli telo nezvestnej 49-ročnej americkej skialpinistky Hilaree Nelsonovej, ktorá sa stratila pri zostupe z nepálskej hory Manaslu. Informoval o tom vedúci jej expedície Džibán Gimire.

28.09.2022 10:28
Nepál USA skialpinistka telo nález Foto: ,
Na archívnej snímke z októbra 2018 Hilaree Nelsonová a James Morrison po príchode do nepálskeho Káthmandú.
debata (1)

„Záchranári, ktorí začali v stredu ráno pátrať po Nelsonovej, našli jej telo,“ uviedol Gimire. Dodal, že pozostatky skialpinistky budú prenesené do základného tábora a následne ich letecky prepravia do nepálskeho hlavného mesta Káthmandú.

Nelsonovej sa spolu s jej partnerom Jimom Morrisonom podarilo v pondelok úspešne vystúpiť na vrchol hory Manaslu, ktorá má 8136 metrov. Keď chcela zlyžovať dole, pošmykla sa a zmizla v trhline v ľadovci.

Záchranári nemohli v pondelok do oblasti nasadiť vrtuľníky a pátranie v utorok skončilo neúspechom. Do stredajšieho pátrania sa zapojil aj Nelsonovej partner Morrison.

Podľa značky The North Face bola Nelsonová „najaktívnejšou skialpinistkou svojej generácie“. V roku 2012 sa jej ako prvej žene na svete podarilo v priebehu 24 hodín pokoriť dve osemtisícovky – najvyššiu horu sveta Mount Everest a blízky vrch Lhotse.

Gabriela Soukalová Čítajte viac Soukalová sa stratila v Alpách. Záchranári ju márne hľadali celú noc

Nelsonová sa v roku 2018 na horu Lhotse vrátila a uskutočnila z nej vôbec prvý zjazd na lyžiach. Vyslúžila si za to ocenenie Dobrodruh roka, ktoré udeľuje mesačník National Geographic.

Americká skialpinistka minulý týždeň v príspevku na Instagrame uviedla, že na hore Manaslu sa „necíti taká sebaistá, ako na svojich predchádzajúcich výstupoch v Himalájach“. Dodala, že uplynulé týždne „otestovali jej odolnosť novým spôsobom“.

V rovnaký deň, keď sa stratila Nelsonová, spadla medzi tretím a štvrtým táborom na hore Manaslu lavína, ktorá usmrtila nepálskeho horolezca, ďalší 12 utrpeli zranenia.

V Nepále sa nachádza osem zo 14 najvyšších vrchov sveta. Zahraniční horolezci, ktorí na ne chcú vystúpiť, sú pre tamojšiu ekonomiku dôležitým zdrojom príjmov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hilaree Nelson