Hurikán Ian udrel na Floridu, milióny ľudí opustili svoje domovy

Hurikán Ian udrel na západnom pobreží amerického štátu Florida silou takmer piateho stupňa s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu.

28.09.2022 21:17 , aktualizované: 22:24
Hurikán Ian Foto:
Satelitná snímka hurikánu Ian približujúceho sa k juhozápadnému pobrežiu Floridy
debata (5)

Bez elektriny je na Floride podľa monitorovacieho servera PowerOutage cez 644-tisíc ľudí. Oko hurikánu dorazilo k pevnine na úrovni mesta Fort Myers na juhozápade Floridy a kolísavou rýchlosťou okolo 20 kilometrov za hodinu bude pokračovať severovýchodným smerom.

Milióny ľudí museli opustiť svoje domovy. „Je to skutočne obrovská búrka. Počas uplynulej noci naozaj podstatne zosilnela…čaká nás skutočne strašný deň alebo dva,“ povedal floridský guvernér Ron DeSantis.

Úrady nariadili evakuáciu 2,5 milióna ľudí. Zákon však nikoho nenúti, aby svoj domov opustil. V pohotovosti je podľa guvernéra 30-tisíc pracovníkov elektrickej infraštruktúry aj prieskumné a záchranné tímy a 7-tisíc príslušníkov Národnej gardy z Floridy aj okolitých štátov.

Americký prezident Joe Biden vyzval obyvateľov, aby sa riadili pokynmi úradov. „Táto búrka je nesmierne nebezpečná. Spoľahnite sa na úsudok úradov a odborníkov. Buďte pripravení,“ povedal Biden.

Vietor v najviac zasiahnutých oblastiach v nárazoch zdvíha hladinu mora o až päť metrov a spoločne so silným dažďom spôsobuje záplavy. Meteorológovia aj lovci búrok hovoria o neobyčajnej sile hurikánu.

„Úplne šialené. Som rád, že sme urobili len jeden prelet,“ komentoval svoje snímky z oka hurikánu Ian lovec búrok a pilot Nick Underwood, ktorý v ďalšom príspevku na svojom twitteri poukázal aj na výnimočné množstvo bleskov, ktorými sa búrka prejavovala ešte než sa stretla s pevninou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hurikán