Rusi pri Záporoží zaútočili na konvoj civilistov, zahynulo najmenej 25 ľudí

Na najmenej 25 stúpol počet obetí piatkového útoku na civilný humanitárny konvoj pri ukrajinskom meste Záporožie, ku ktorému došlo len niekoľko hodín pred oficiálnou anexiou štyroch ukrajinských oblastí okupovaných Ruskom. Informovala o tom agentúra AFP.

30.09.2022 10:16 , aktualizované: 13:48
Ukrajina Záporožie civilisti konvoj ostreľovanie Foto: ,
Policajti kontrolujú batožinu mŕtvych civilistov po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom Záporoží 30. septembra 2022.
debata (123)

„Dvadsaťpäť mŕtvych a približne 50 zranených po útoku ruskej armády na humanitárny konvoj v Záporoží. Vyšetrovanie sa začalo,“ uviedla na platforme Telegram ukrajinský generálna prokuratúra.

Civilisti chceli vyzdvihnúť svojich príbuzných, ktorí sa pokúšali uniknúť z Ruskom okupovaného územia.

„Dnes ráno rasisti strieľali na civilistov, ktorí čakali v civilnom humanitárnom konvoji na odchod z oblastného centra. Títo ľudia prišli k svojim príbuzným na okupované územia, priniesli humanitárnu pomoc. Chystali sa vziať našich občanov na slobodné územie Ukrajiny. Okupanti zaútočili na bezbranných Ukrajincov. Je to ďalší teroristický útok zo strany teroristického štátu,“ napísal gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch na Telegrame.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko útok rovnako prisúdil Rusku.

Poradca ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko zároveň spresnil, že na konvoj bolo vystrelených 16 rakiet s použitím protivzdušnej obrany S-300.

„Nepriateľ zaútočil na konvoj civilistov a na okraje mesta. Ľudia stáli v rade, chystali sa odísť z okupovaného územia, chceli ísť po svojich príbuzných a doručiť pomoc. Sú tu mŕtvi a zranení,“ napísal na platforme Telegram starosta ukrajinského mesta Severodoneck Olexandr Striuk.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj o útoku tiež informoval s tým, že „Rusi blízko Záporožia vystrelili rakety na konvoj smerujúci na okupované územie“. „Je treba poznamenať, že odchod 34 vozidiel s obyvateľmi Luhanskej oblasti bol vopred naplánovaný,“ do­dal.

Strela dopadla vedľa konvoja neďaleko kontrolného stanovišťa vo Vasylivke, zhruba 50 kilometrov južne od Záporožia, napísal ruskojazyčný server BBC. Ide o jediné v súčasnosti fungujúce stanovište, kadiaľ môžu civilné vozidlá vstúpiť na Ruskom okupované územie.

Ľudia cez toto kontrolné stanovište pravidelne jazdia do miest a dedín kontrolovaných ruskými vojakmi, aby „podporili svojich príbuzných, doviezli civilistom nevyhnutné lieky a vrátili sa späť,“ uviedol starosta Melitopolu Ivan Fedorov. Toto okupované mesto leží o ďalších 60 kilometrov ďalej na juh.

Svedok agentúry Reuters videl asi 12 tiel, štyri z nich v autách. Strela podľa neho pri dopade zasypala črepinami stojace vozidlá, rozbila okná a nechala po sebe kráter. Žena, ktorá sa predstavila ako Natalia, agentúre Reuters povedala, že s manželom navštívili svoje deti v Záporoží a vracali sa za 90-ročnou matkou. „Boli sme ušetrení. Je to zázrak,“ uviedla.

„Zaplatíte!“, odkázal Rusom Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v piatok ostreľovanie civilného humanitárneho konvoja a nazval ho „teroristickým útokom“, píše denník The Guardian.

„Teroristický štát vypaľuje rakety na civilné obyvateľstvo v Záporoží, Mykolajive a Dnepropetrovsku. Útočí na ukrajinské oblasti z raketometov a dronov. Okupanti vystrelili ráno 16 rakiet len na okres Záporožie. Toto môžu urobiť len absolútni teroristi, ktorí by v civilizovanom svete nemali mať miesto,“ napísal v reakcii na útok Zelenskyj na platforme Telegram.

„Nepriateľ zúri a požaduje pomstu za našu nezlomnosť a jeho zlyhania. Cynicky ničí mierumilovných Ukrajincov, pretože už dávno stratil všetko ľudské. Krvilačná zberba, definitívne zaplatíš za každý stratený ukrajinský život!“ dodal Zelenskyj.

Rusko zodpovednosť popiera

Proruský predstaviteľ ukrajinskej Záporožskej oblasti Vladimir Rogov pripísal zodpovednosť za ostreľovanie ukrajinským jednotkám. Zároveň poprel, že za útokom bola ruská armáda.

„Režim v Kyjeve sa pokúša to, čo sa stalo, vykresliť ako ostreľovanie ruskými vojakmi, pričom sa uchyľuje k ohavnej provokácii,“ napísal Rogov na platforme Telegram a dodal, že ukrajinskí vojaci podľa neho „vykonali ďalší teroristický čin“. Ľudia v konvoji podľa neho utekali z ukrajinského územia do oblasti, ktorú považujú za oslobodenú.

Ukrajina Záporožie civilisti konvoj ostreľovanie Čítajte viac 219. deň: Putin ohlásil anexiu štyroch regiónov Ukrajiny. Rusi pri Záporoží zaútočili na konvoj civilistov

Ukrajinský gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch vyhlásil na sobotu 1. októbra v súvislosti s útokom na konvoj civilistov deň smútku, informuje denník The Guardian.

Niekoľko hodín pred ostreľovaním útočilo Rusko aj na niekoľko miest vrátane centra neďalekého Dnipra.

Rusko, ktoré na Ukrajinu zaútočilo tento rok 24. februára, opakovane aj napriek nazhromaždeným dôkazom a svedectvám odmieta, že útočí na civilistov. Pri svojom vojenskom ťažení Moskva obsadila časť ukrajinskej Záporožskej oblasti a na okupovanom území usporiadala hlasovanie, ktoré označuje za referendum o pripojení k Rusku. Podľa výsledkov, ktoré Kyjev a Západ neuznávajú, sa tamojší obyvatelia vyslovili za pripojenie územia k Rusku. Anexiu štyroch ukrajinských oblastí podľa Kremľa oficiálne oznámi ruský prezident Vladimir Putin.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj