Hurikán Ian pustošil Floridu, zanechal po sebe desiatky mŕtvych

Oficiálny počet obetí ničivého hurikánu Ian v Spojených štátoch vzrástol na najmenej 27 po tom, ako úrady na Floride potvrdili niekoľko utopených a ďalších mŕtvych. Informovala o tom v noci na sobotu agentúra AP.

01.10.2022 07:05
Florida, hurikán Ian Foto: ,
Vyčíňanie hurikánu Ian v americkom St. James City, Florida, Pine Island, v piatok 30. septembra 2022.
debata

Predošlá bilancia hovorila o 17 obetiach. Niektoré médiá uvádzajú ešte horšiu bilanciu, napríklad spravodajská televízia CNN 45 mŕtvych. Pri postupe štátom Južná Karolína búrka zoslabla na posttropickú cyklónu. Napriek tomu tam ničila móla na pobreží a zaplavila ulice.

Floridské úrady uviedli, že medzi obeťami je 22-ročná žena, ktorá bola v piatok vymrštená z motorovej štvorkolky na vodou vymletej ceste v okrese Manatee. Sedemdesiatje­denročný muž podľahol zraneniam hlavy, keď spadol zo strechy. U mnohých ďalších obetí ide o utopených, vrátane 68-ročnej ženy, ktorú spláchla vlna do oceánu.

Ďalšie tri obete si Ian vyžiadal na Kube, odkiaľ sa búrka tento týždeň posúvala ďalej na sever. Dá sa očakávať, že počet potvrdených obetí strmo porastie po tom, ako sa záchranné zložky dostanú k prehľadávaniu najhoršie zasiahnutých oblastí. Keď v stredu hurikán prechádzal Floridou, bol označený za jednu z najsilnejších búrok, aká kedy zasiahla USA.

Hurikán, Ian, Florida Čítajte viac Počet obetí hurikánu Ian nie je jasný, búrka dosiahla znova silu hurikánu

Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) sa kubánska vláda obrátila s nezvyčajnou žiadosťou o pomoc v núdzi na administratívu amerického prezidenta Joea Bidena po tom, ako hurikán na celom ostrove s 11 miliónmi obyvateľov prerušil dodávky elektriny. Kubu zasiahol hurikán v utorok a ničil domy aj úrodu. Kubánci mnohokrát vyšli do ulíc na protest proti vláde kvôli prerušeniu dodávok prúdu. Panujú obavy z nedostatku potravín, palív a liekov. Podľa informácií WSJ kubánske úrady chcú od USA pomoc pre nemocnice, vodné čerpadlá, sanitačné ďalšie infraštruktúrne opatrenia.

Niekoľko stoviek ľudí podľa agentúry AP protestovalo v Havane a v piatok bolo na ostrove opäť prerušené poskytovanie internetu, zrejme s cieľom zabrániť šíreniu informácií o demonštráciách. „Chceme svetlo, chceme svetlo,“ volali podľa AP demonštranti v havanskej štvrti Cerro.

debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #hurikán #hurikán Ian