222. deň: Ukrajinci postupujú aj na juhu. Zelenskyj ďakuje lídrom, že chcú Kyjev v NATO

Ukrajinská armáda dobýva údajne späť mestá ležiace na západnom brehu rieky Dneper na juhu Ukrajiny a núti Rusko vzdať sa územia pozdĺž dôležitej frontovej línie. Len pred niekoľkými dňami pritom Moskva oznámila anexiu týchto území. Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil, že je vďačný susedom, krajinám strednej a východnej Európy, za podporu členstva Ukrajiny v NATO.

03.10.2022 06:00 , aktualizované: 23:38
CORRECTION Russia Ukraine War Foto: ,
Žena varí pri kupole, ktorá spadla z kostola po ruskom ostreľovaní v nedávno oslobodenom meste Sviatohirsk na Ukrajine, v nedeľu 2. októbra 2022.
debata (859)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 222. deň
  • Prví mobilizovaní ruskí záložníci prišli do Donbasu
  • Rusi v noci ostreľovali Záporožie
  • Ukrajine sa podarilo oslobodiť ďalšie obce
  • Briti: Putin priznal problémy pri mobilizácii neobvykle rýchlo
  • Ak Putin siahne po jadrových zbraniach, USA zničia ruské vojská, tvrdí exšéf CIA

VIDEO: Na stolíku na ulici. Zelenskyj žiada o vstup do NATO

Video

23:38 Vo veku 81 rokov zomrel renomovaný ruský polárny vedec Valerij Miťko, ktorý bol pre podozrenie z vlastizrady od februára roku 2020 v domácom väzení. Ako informovala agentúra AP, Miťko podľahol bližšie nešpecifikovanej chorobe. Komunita právnikov a ľudskoprávnych aktivistov, ktorí mu poskytovali právne služby, označila Miťka „za ďalšiu obeť "represívneho systému (v Rusku), pretože bol stíhaný za zločin, ktorý nespáchal“.

Miťko bol známy polárny bádateľ a jeden z popredných odborníkov na hydroakustiku v Rusku. V Petrohrade založil a viedol Arktickú akadémiu vied – združenie vedcov, ktoré sa špecializuje na polárny výskum.

Z vlastizrady ho obvinili kvôli obsahu prednášok, ktoré mal v Číne v roku 2018. Údaje, ktoré v nich uviedol, podľa vyšetrovateľov predstavovali štátne tajomstvo. Právnici a zástupcovia vedeckej obce však tvrdia, že Miťko vychádzal len z informácií z verejne dostupných zdrojov. Aj on sám obvinenie odmietal. (tasr)

Renomovaný ruský polárny vedec Valerij Miťko na... Foto: SITA/AP
Valerij Miťko Renomovaný ruský polárny vedec Valerij Miťko na archívnej snímke.

23:14 Prví záložníci povolaní v rámci čiastočnej mobilizácie vyhlásenej ruským prezidentom už prišli na okupované územia v Luhanskej a Doneckej oblasti na Ukrajine, uviedlo v pondelok ruské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra DPA. „Mobilizovaní vojaci absolvujú svoj bojový výcvik v Doneckej ľudovej republike (DĽR),“ oznámilo ministerstvo vo vyhlásení na platforme Telegram.

Popri tom zverejnil ruský rezort obrany aj videozáznam, na ktorom je vidieť vojakov počas nácviku streľby. Ruská armáda predtým informovala už aj o príchode záložníkov na územie Luhanskej oblasti, pripomína DPA.

V oboch spomínaných oblastiach na území východoukrajinského regiónu Donbas sa ruské jednotky najnovšie dostali do defenzívy a museli ustúpiť zo strategicky významného mesta Lyman. Ukrajinské jednotky sa teraz zameriavajú na spojnice medzi mestami Svatove, Kreminna a Rubižne s cieľom obkľúčiť v týchto oblastiach rozostavených ruských vojakov, alebo ich prinútiť k ústupu. Moskovské vojenské blogy v tejto súvislosti informovali o nedostatku personálu na ruskej strane, cituje DPA.

Podľa ruského ministerstva obrany však nebudú noví záložníci využití na vyplnenie týchto medzier, ale po výcviku ich nasadia do zadných pozícií frontu na zabezpečovanie zásobovacích trás. (tasr)

23:00 Ukrajina požiadala Spojené štáty o dodávku taktických balistických rakiet ATACMS s dosahom 300 kilometrov. Kyjev zároveň navrhuje, že s Washingtonom bude koordinovať použitie týchto rakiet voči konkrétnym cieľom.

Ukrajina Rusko vojna Charkov uarus Čítajte viac Ukrajina navrhuje koordinovať s USA ciele svojich útokov, ak dostane rakety ATACMS

22:51 Piatim veliteľom ukrajinského pluku Azov, ktorí bránili oceliarne Azovstaľ a len nedávno sa dostali z ruského zajatia, udelil ukrajinský prezident Zelenskyj rad Zlatej hviezdy a titul Hrdina Ukrajiny. Zelenskyj o tom informoval v pondelok v statuse na sociálnej sieti Facebook a dodal, že vyznamenania im v Turecku odovzdal vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Podľa vyhlásenia zverejneného na webe prezidentskej kancelárie Jermak zdôraznil nutnosť dosiahnuť prepustenie všetkých Ukrajincov, ktorí sú v zajatí, väzení, či násilne deportovaní. "Ľudia sú na Ukrajine to najcennejšie. A my bojujeme za návrat každého nášho vojaka a každého civilistu,” prízvukoval.

Upozornil aj na dôležitosť prístupnosti rehabilitácie prepustených vojakov, a to fyzickej i psychickej, a na pomoc pri ich návrate k bežnému životu. Vyzdvihol aj úsilie rodín a priateľov obrancov oceliarní Azovstaľ a mesta Mariupol, ktorí „urputne bojovali“ za ich návrat zo zajatia, a pokračujú v snahách o prepustenie ďalších zajatcov a väzňov. (tasr)

22:24 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská zverejnila v pondelok na sociálnych sieťach fotografie, ktoré zaznamenávajú stretnutie obrancov oceliarní Azovstaľ, nedávno prepustených z ruského zajatia, so svojimi príbuznými. Šlo o ich prvé stretnutie po mnohých mesiacoch, uvádza sa v príspevku Zelenskej zverejnenom na sociálnej sieti Facebook.

Toto stretnutie sa uskutočnilo v Turecku, kde prepustení príslušníci pluku Azov a ďalší obrancovia juhoukrajinského mesta Mariupol musia – v súlade s dohodou – zostať až do konca vojny na Ukrajine. Výmenu vojnových zajatcov pomohli sprostredkovať Turecko a Saudská Arábia a uskutočnila sa 21. septembra­. (tasr)

22:01 Na Muskov mierový plán zareagoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na Twitteri v pondelok večer spustil hlasovanie s otázkou: „Ktorého Elona Muska máte radšej? – Toho, ktorý podporuje Ukrajinu. – Toho, ktorý podporuje Rusko.“ Hlasovať je možné do utorka večera.

21:30 Z najnovších prieskumov verejnej mienky vyplýva, že pripojenie Ukrajiny k vojenskej aliancii NATO si želá rekordných 83 percent Ukrajincov, informovala v pondelok agentúra Reuters. Prieskum, ktorý uskutočnila kyjevská agentúra pre prieskum verejnej mienky Rating Group, sa uskutočnil na vzorke 2000 Ukrajincov po oznámení prezidenta Volodymyra Zelenského, že Ukrajina podáva žiadosť o prijatie do NATO, a to v rámci zrýchlenej procedúry.

Podiel tých, ktorí podporujú členstvo v NATO, bol najvyšší, aký bol kedy zaznamenaný v rámci prieskumu na Ukrajine, uviedla agentúra Rating Group. Proti vstupu Ukrajiny do NATO by hlasovali iba štyri percentá opýtaných a deväť percent respondentov uviedlo, že by nehlasovali. (TASR)

21:16 V Česku sa v rámci kampane Darček pre Putina podarilo vyzbierať 33 miliónov korún (vyše 1 344 000 eur) na tank pre Ukrajinu. Na zaobstaranie modernizovaného tanku T-72 Avenger prispelo 11 288 darcov.

tank Čítajte viac Česi sa zložili na tank pre Ukrajinu. Meno dostal po Masarykovi

20:40 Americko-kanadsko-juhoafrický miliardár Elon Musk na sociálnej sieti Twitter predstavil svoj mierový plán pre Ukrajinu. Ako však komentovala britská stanica Sky News, novinári aj akademici mu vzápätí odporučili, aby radšej ostal pri technológiách a investíciách.

„Treba opätovne usporiadať voľby (sic!) v anektovaných oblastiach pod dohľadom OSN. Ak to bude vôľa ľudí, Rusko sa odtiaľ stiahne. Krym nech sa oficiálne stane súčasťou Ruska, ako to bolo od roku 1783 (až do chyby Nikitu Chruščova). Je potrebné zabezpečiť zásobovanie Krymu vodou. Ukrajina zostane neutrálna,“ napísal Musk v pondelok.

Ukrajinský prezidentský poradca Mychajlo Podoľak mu odpovedal, že má lepší návrh: „1. Ukrajina oslobodí svoje územia. Vrátane anektovaného Krymu. 2. Rusko bude demilitarizované a zbavené jadrových zbraní, aby už nemohlo ohrozovať iných. 3. Vojnoví zločinci budú predvedení pred medzinárodný tribunál.“ (tasr)

20:09 Rusko údajne odvolalo veliteľa svojho Západného vojenského okruhu Alexandra Žuravľova. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruský spravodajský portál RBC.

Generálplukovníka Žuravľova podľa správy RBC a viacerých ďalších ruských médií teraz nahradí generálporučík Roman Berdnikov. Moskva dosiaľ túto zmenu oficiálne nepotvrdila.

Západný vojenský okruh je jedným z piatich okruhov, z ktorých sa skladajú ruské ozbrojené sily. Odvolanie Žuravľova nasleduje po značných stratách, ktoré Rusko v septembri utrpelo na severovýchode Ukrajiny a tiež po sobotňajšom ukrajinskom znovudobytí mesta Lyman v Doneckej oblasti, ktoré Rusom slúžilo ako logistický a dopravný uzol. (tasr)

19:31 Ruské ministerstvo vnútra vyhlásilo v pondelok bývalú novinárku štátnej televízie Marinu Ovsiannikovovú, ktorá pred niekoľkými mesiacmi v živom vysielaní protestovala proti vojne na Ukrajine, za hľadanú osobu. Stalo sa tak po tom, ako údajne ušla z domáceho väzenia, informuje agentúra Reuters.

Ako napísala agentúra AFP, Ovsiannikovovej meno bolo pridané na príslušný zoznam rezortu vnútra v Moskve, uvádza sa na jeho webstránke.

Ovsiannikovová (44) v marci ešte ako zamestnankyňa ruskej štátnej televízie v živom vysielaní ukázala protestný plagát proti vojne Ruska na Ukrajine. Jej nápis znel: „Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú.“

V auguste bola Ovsiannikovová obvinená zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách a súd jej nariadil domáce väzenie, v ktorom mala zostať do 9. októbra. (tasr)

18:57 K hromadnej bitke medzi nedávno povolanými záložníkmi a už dlhšie slúžiacimi vojakmi došlo na jednej z ruských vojenských základní pri Moskve. V pondelok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na ruský internetový portál Baza.

„Nových (vojakov) tam neprivítali chlebom a soľou, ale práve naopak: Vojaci, ktorí tam slúžia, žiadali od tých nových ich oblečenie a mobilné telefóny,“ napísal uvedený server.

Konflikt podľa tohto zdroja eskaloval do hromadnej bitky, pričom prevahu získali noví vojaci. Incident sa skončil tým, že asi 20 „mazákov“, ktorí sa pôvodne pokúšali novopríchodzích šikanovať, sa muselo zamknúť v jednej z budov a privolať na pomoc políciu. Situáciu sa podarilo urovnať až po príchode policajtov a obe strany sa rozhodli nepodať trestné oznámenie. (tasr)

18:13 Generálneho riaditeľa ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) Ihora Murašova prepustili po tom, ako ho v piatok zadržala ruská vojenská hliadka. Uviedol to v pondelok šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi.

„Vítam prepustenie generálneho riaditeľa ukrajinskej jadrovej elektrárne v Záporoží Ihora Murašova. Bolo mi potvrdené, že Murašov sa bezpečne vrátil k svojej rodine,“ napísal Grossi na sociálnej sieti Twitter.

Ako uviedla MAAE v sobotu, Rusko ju informovalo, že Murašov bol „dočasne zadržaný, aby zodpovedal nejaké otázky“. Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom, ktorý najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje, vyhlásil, že Murašova zadržali okolo 16.00 h miestneho času, keď sa vracal z elektrárne do priľahlého mesta Enerhodar.

„Zastavili auto a so zaviazanými očami ho odviezli neznámym smerom. V súčasnosti nemáme nijaké informácie o mieste pobytu Ihora Murašova a jeho osude,“ uvádzala agentúra vo vyhlásení. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení obvinilo Rusko z ďalšieho „aktu štátneho terorizmu“ a vážneho porušenia medzinárodného práva. (tasr/reuters)

17:35 Európska únia podpísala memorandum o poskytnutí balíka finančnej pomoci Ukrajine vo výške päť miliárd eur. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa na Twitteri.

Ten uviedol, že je „vďačný“ predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a eurokomisárovi pre obchod Valdisovi Dombrovskisovi „za takéto rozhodnutie“.

Šmyhaľ dodal, že je to ďalšie gesto Európskej únie odhodlanej „podporiť Ukrajinu, aby zvíťazila v tejto vojne, v prestavbe a úsilí o európsku budúcnosť“.

Dombrovskis taktiež prostredníctvom Twitteru uviedol, že „s potešením podpísal (druhé) memorandum o porozumení s Ukrajinou, odkedy Rusko začalo svoju brutálnu vojnu“. (sita)

17:10 Ruské úrady priznali smrť dvoch mužov povolaných do služby v ruskej armáde v rámci tzv. čiastočnej mobilizácie, ktorú vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin 21. septembra. Ako novinárom povedala komisárka pre ľudské práva pre Sverdlovskú oblasť Tatiana Merzľakovová, jeden z mužov vo veku 46 rokov spáchal samovraždu, druhý zomrel na následky infarktu.

K úmrtiam došlo vo Sverdlovskej oblasti na Urale, na pomedzí európskej a ázijskej časti Ruskej federácie, informovala v pondelok rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

17:00 Štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Ingrid Brocková sa stretla s predstaviteľom veľvyslanectva Ruskej federácie Kirillom Sapoženkovom. Ruský diplomat bol predvolaný, aby mu bol tlmočený ostrý protest proti opakovaným porušovaniam medzinárodného práva a Charty OSN zo strany Ruskej federácie a jednoznačné odsúdenie nelegitímnej a právne neplatnej anexie ďalších častí ukrajinského územia zo strany Ruskej federácie.

Brocková zdôraznila, že Krym, Donecká, Záporožská, Chersonská a Luhanská oblasť patria Ukrajine.
„Slovenská republika uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát s nespochybniteľnou územnou celistvosťou a bude jej aj naďalej poskytovať všestrannú pomoc a podporu,“ uviedla štátna tajomníčka.

16:50 Členské štáty Európskej únie sa dohodli na poskytnutí výcviku pre až 15 000 ukrajinských vojakov. Informoval o tom nemecký magazín Der Spiegel s odvolaním sa na svoje zdroje v Bruseli.

Zo správy nemeckého magazínu vyplýva, že Brusel vyčlení peniaze pre Poľsko, kde vznikne centrála tohto výcvikového programu. Ten má prebiehať aj v ďalších krajinách.

Nemecko poskytne Ukrajincom bojový výcvik v simulačnom stredisku. Cvičiť bude aj ženistov, zdravotníkov a ďalších špecialistov.

16:40 Ruské sily sa z východoukra­jinského mesta Lyman v Doneckej oblasti stiahli v dôsledku nedostatku vojakov, zlej komunikácie a chýb veliteľov pri organizovaní obrany. Píše sa to v článku prokremeľských novín Komsomoľskaja pravda, o ktorom v pondelok informovala stanica CNN.

„Riziko obkľúčenia a možnosť padnutia do ponižujúceho zajatia boli príliš vysoké a velitelia sa rozhodli ustúpiť,“ napísal spomenutý ruský denník.

Obyvatelia Lymanu, ktorí sa rozprávali s reportérom CNN, uviedli, že ruskí vojaci sa začali sťahovať minulý piatok. Bolo to v čase, keď ruský prezident Vladimir Putin v Kremli slávnostne ohlasoval anexiu štyroch ukrajinských oblastí vrátane Doneckej.

Autor článku v novinách Komsomolskaja pravda citoval vyjadrenia vojakov, ktorí sa sťažovali okrem iného na zlú komunikáciu medzi rôznymi jednotkami. „Nikto nevie, čo sa deje na susedných pozíciách,“ napísal.

„Ak požiadate o delostreleckú podporu prostredníctvom zložitého systému hlásení, trvá to istý čas a naše ciele sú dovtedy dávno preč,“ dodal. Spomenul tiež neskorý príchod záložníkov, nedostatočnú koordináciu medzi jednotlivými jednotkami či chýbajúce moderné vybavenie čo sa týka spravodajských služieb.

16:30 Rob Lee z amerického Výskumného inštitútu pre zahraničnú politiku (FPRI) citoval ruských blogerov, ktorí hlásia ústup ruských jednotiek až po obec Dudčany, ktorá leží na západnom brehu Dnepra približne 40 kilometrov od miesta, kde sa v nedeľu postavila ruská armáda proti ukrajinským jednotkám.

„Keď bije na poplach také množstvo ruských kanálov, zvyčajne to znamená, že majú problémy,“ uviedol Lee na Twitteri.

16:20 Ukrajinská armáda dobýva späť mestá ležiace na západnom brehu rieky Dneper na juhu Ukrajiny a núti Rusko vzdať sa územia pozdĺž dôležitej frontovej línie. Len pred niekoľkými dňami pritom Moskva oznámila anexiu týchto území. Informuje Reuters, ktorá sa odvoláva na ruských vojenských blogerov.

Úplný rozsah postupu ukrajinských jednotiek nie je známy, pretože Kyjev o situácii na juhu krajiny mlčí. Ruskí vojnoví blogeri však píšu, že ukrajinské tanky dokázali postúpiť cez desiatky kilometrov územia popri brehu Dnepra.

Jeden zo zriedkavých komentárov Kyjeva, ktorý sa týka ukrajinskej protiofenzívy, poskytol poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Ten zverejnil video, ktoré zachytáva, ako ukrajinský vojak máva vlajkou v obci Zolota Balka, ktorá leží na západnom brehu Dnepra.

15:30 Ako každý pondelok, aj v deň, keď sa poslanci v Moskve pustili do ratifikácie anexie štyroch ukrajinských oblastí, v ruských školách na pravidelnej hodine vlastenectva znela pieseň Kde sa začína vlasť? Kým jej slová sa už za mesiac od zavedenia nového predmetu žiaci mohli naučiť naspamäť, na otázku, aká je rozloha ich vlasti, by nedokázali odpovedať ani ich učitelia.

Rusko, Putin, Ukrajina, anexia, vojna Čítajte viac Putinova anexia vykrúca paragrafy a rozmazáva hranice

15:20 Ruský neúspech a strata mesta Lyman v Doneckej oblasti v kombinácii so zlyhaním Moskvy pri efektívnej čiastočnej mobilizácii „zásadne mení ruský informačný priestor“, ktorý sa výrazne odklonil od naratívov Kremľa. V najnovšej aktualizácii to tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

vojna na ukrajine Čítajte viac Ruský informačný priestor sa po neúspechoch v Charkovskej oblasti a Lymane zásadne mení

15:15 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský si predvolal ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského „pre flagrantné porušovanie medzinárodného práva a ilegálnu anexiu území Ukrajiny“. Postoj Česka tlmočil Zmejevskému ministrov námestník Jaroslav Kurfürst.

„Dali sme jasne najavo, že zločinnú agresiu a nehanebnú krádež území nebudeme tolerovať,“ dodal šéf českej diplomacie.

15:00 Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, ratifikovala v pondelok jednohlasne zmluvy o vstupe ukrajinskej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Chersonskej a Záporožskej oblasti do Ruskej federácie.

„Rozhodnutie bolo prijaté jednohlasne. V Ruskej federácii je teraz 89 subjektov,“ uviedol predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin na sociálnej sieti Telegram. Zverejnil tiež mapu Ruska, v ktorej sú jeho súčasťou aj spomínané štyri ukrajinské regióny a Krymský polostrov, ktoré Rusko anektovalo ešte v roku 2014. Anexia ani jednej z častí ukrajinského územia nebola medzinárodne uznaná.

14:25 České ministerstvo zahraničných vecí (MZV ČR) vyzvalo občanov Českej republiky, ktorí sa nachádzajú v Rusku, aby krajinu opustili. Dôvodom je zhoršenie bezpečnostnej situácie. Rezort zároveň varoval ľudí pred cestou do Ruskej federácie.

„S ohľadom na prebiehajúcu vojenskú inváziu Ruskej federácie na Ukrajinu a možnú hrozbu zhoršenia bezpečnosti v krajine, najmä pre občanov štátov EÚ a NATO, MZV ČR dôrazne varuje pred cestami na územie Ruskej federácie,“ napísal rezort.

13:50 Rusko pašuje ukradnuté obilie z Ukrajiny, aby mohlo financovať Putinovu vojnovú mašinériu. Vyplýva to z vyšetrovania agentúry AP a investigatívneho dokumentárneho programu Frontline.

vojna na ukrajine, obilie, pšenica Čítajte viac Rusko pašuje ukradnuté ukrajinské obilie, aby získavalo prostriedky na vojnu

13:40 Litva vyhlásila za nežiaducu osobu ruského chargé d’affaires Sergeja Riabokoňa, ktorý bol dočasne poverený vedením ruského veľvyslanectva v pobaltskej krajine.

„Litva prijala toho rozhodnutie s prihliadnutím na informácie poskytnuté príslušnými orgánmi, že nedávne kroky a vyhlásenia Riabokoňa sú nezlučiteľné s jeho diplomatickým štatútom,“ uviedlo ministerstvo. Dodalo, že ruský diplomat svojimi činmi „zasahoval do vnútorných záležitostí hostiteľského štátu, a preto porušil Viedenský dohovor o diplomatických stykoch“.

13:20 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v pondelok povedal, že do bojov na Ukrajine posiela svojich troch synov vo veku 14, 15 a 16 rokov. Uviedol to v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

„Je čas ukázať sa v poriadnom boji, túto túžbu môžem len privítať,“ napísal Kadyrov a zverejnil video, ako mládenci odpaľujú rakety na strelnici. „Čoskoro pôjdu do prvej línie a budú na najťažších úsekoch kontaktnej línie,“ dodal.

13:00 Prominentná ruská novinárka Xenija Sobčaková čelí policajnému vyšetrovaniu za článok, v ktorom podľa polície šíri nepravdivé informácie o štátnych orgánoch.

Ruská polícia začala vyšetrovať Sobčakovú za jej článok, v ktorom sa zaoberala štátnym financovaním festivalov. Polícia pritom už predtým začala trestné konanie za ohovoránie v súvislosti s tvrdeniami ruského režiséra Vitalija Manského, ktorý v rozhovore pre Sobčakovej kanál na platforme YouTube uviedol, že na Moskovskom medzinárodnom filmovom festivale, „sa rozkráda prinajmenšom 85 percent rozpočtu“. V tomto prípade pritom bola Sobčaková už vypovedať, píše TASS.

Vyšetrovanie Sobčakovej bolo začaté na základe zákona, podľa ktorého tejto ruskej novinárke a bývalej prezidentskej kanditátke hrozia až tri roky väzenia v prípade uznania viny.

12:40 Kremeľ odmietol výzvu čečenského lídra Ramzana Kadyrova, aby Rusko zvážilo použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou na Ukrajine po tom, ako ukrajinské sily vytlačili ruské jednotky z kľúčového mesta Lyman v Doneckej oblasti.

„Je to veľmi emotívna chvíľa,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na dennom brífingu. „V našej krajine sa použitie jadrových zbraní deje len na základe toho, čo je uvedené v príslušnej doktríne,“ zdôraznil v reakcii na sobotňajšie vyhlásenie Kadyrova, spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Hovorca Kremľa novinárom tiež povedal, že Rusko bude vytýčenie hraníc Chersonskej a Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorých anektovanie oficiálne oznámilo minulý týždeň, konzultovať s ich obyvateľmi. „Budeme pokračovať v konzultáciách s ľuďmi, ktorí žijú v týchto oblastiach,“ citovala Peskova agentúra Reuters.

12:15 Ruský neúspech a strata mesta Lyman v Doneckej oblasti v kombinácii so zlyhaním Moskvy pri efektívnej čiastočnej mobilizácii „zásadne mení ruský informačný priestor“, ktorý sa výrazne odklonil od naratívov Kremľa. V najnovšej aktualizácii to tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

11:45 Bez slobodnej Ukrajiny nebude v Európe mier a stabilita, povedal v pondelok slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer po stretnutí so svojím českým rezortným kolegom Janom Lipavským v Prahe.

„Ich víťazstvo je pre nás kľúčové,“ zdôraznil Káčer. V tomto konflikte je podľa neho jasný agresor a obeť agresie. Ministri sa zhodli na nutnosti pokračujúcej podpory Ukrajiny. „Česko aj Slovensko patria k jedným z najvýraznejších podporovateľov nielen politicky, ale aj prakticky,“ povedal šéf slovenskej diplomacie.

Kľúčový bezpečnostný príspevok Česka v rámci spolupráce z dôvodu ruskej agresie na Ukrajine je to, že zaštiťuje bezpečnostnú misiu na Slovensku, povedal Lipavský. Káčer mu za to poďakoval.

11:00 Poľsko si v pondelok predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave Sergeja Andrejeva, aby mu tlmočilo protest proti ruskej anexii ukrajinského územia. Povedal to námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz v rozhovore pre poľskú televíziu TVN24.

10:35 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu na Slovensko 2 986 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 15 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3 278 osôb, informuje rezort vnútra.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od februárového vypuknutia vojny, je 852 990. Dočasné útočisko udelili 95 805 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 622 928 ľudí.

10:22 Ruský prezident Vladimir Putin neobvykle rýchlo priznal problémy počas mobilizácie, čo poukazuje na rozsah zlej organizácie pri povolávaní mužov do armády. Uviedlo to v pondelok britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe o vývoji situácie na Ukrajine.

Putin sa vo štvrtok v súvislosti s mobilizáciou prihovoril k členom Ruskej bezpečnostnej rady. Uviedol, že mobilizácia vyvolala mnoho otázok a je potrebné rýchlo „napraviť naše chyby a neopakovať ich“, cituje britský rezort Putina.

„Putinove nezvyčajne rýchle priznanie problémov len poukazuje na nefunkčnosť mobilizácie počas jej prvého týždňa… Takmer s istotou boli povolaní aj ľudia, ktorí nespĺňajú definíciu stanovenú Putinom a (ruským) ministerstvom obrany,“ uvádza britské ministerstvo. Dodáva, že ruskí regionálni predstavitelia zrejme nie sú dostatočne informovaní o rozsahu a právnom zdôvodnení mobilizácie.

„Ruskí predstavitelia majú zrejme problémy pri poskytovaní výcviku a hľadaní dôstojníkov, ktorí by viedli nové jednotky, keďže povolaní ruskí záložníci sa zhromažďujú v stanových tranzitných táboroch,“ uzatvára britský rezort obrany.

9:47 Exriaditeľ CIA pripustil, že rozšírenie atómovej radiácie do krajín NATO by sa podľa článku 5 mohla vykladať ako útok na člena NATO.

Petraeus Čítajte viac Petraeus: Ak Putin siahne po jadrových zbraniach, USA zničia ruské vojská

9:14 Chaotická mobilizácia Rusov do vojny na Ukrajine okrem toho spôsobila, že z krajiny v snahe vyhnúť sa povolaniu do armády odišli tisíce mladých mužov.

rusko Čítajte viac Polovicu Rusov poslal domov, nevyhoveli. Komisára pre nevydarenú mobilizáciu odvolali

8:48 Ruská armáda v noci na dnešok podľa Ukrajincov podnikla raketové útoky na mesto Záporožie. Údaje o materiálnych škodách a počtoch obetí sa upresňujú, informoval gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch. Ruské útoky v nedeľu zničili okrem iného desať domov v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, oznámil tamojší gubernátor. Ukrajinská armáda hlási tiež oslobodenie dediny Torske neďaleko nedávno oslobodeného strategického mesta Lyman v Doneckej oblasti.

Staruch varoval, že hrozia opakované útoky na Záporožie. Hovorca mesta Anatolij Kurtev uviedol, že bola zničená infraštruktúra mesta a že sú obete.

Na Záporožie útočia ruské jednotky dlhodobo. Najhorší bol raketový útok z 30. septembra na civilný humanitárny konvoj na ceste zo Záporožia. Zahynulo 31 ľudí a 88 bolo zranených.

7:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že armáda jeho krajiny oslobodila obce Archanhelske a Myroliubivka v Chersonskej oblasti. Tieto dve obce spomenul vo večernom príhovore, keď ďakoval konkrétnym jednotkám ukrajinských síl za to, že sa vyznamenali na fronte. Zelenskyj vo svojom prejave povedal, že úspech ukrajinskej armády nie je obmedzený len na mesto Lyman v Doneckej oblasti. Informuje o tom portál Sky News.

Prezident Ukrajiny zároveň vyhlásil, že únos generálneho riaditeľa okupovanej Zaporižžskej jadrovej elektrárne bol aktom ruského teroru. „Je to ďalší príklad jasného činu ruského teroru, za ktorý musí teroristický štát niesť čoraz viac väčší trest," dodal.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu večer poďakoval deviatim krajinám strednej a východnej Európy za podporu Ukrajiny v jej úsilí stať sa členskou krajinou NATO. TASR o tom informuje na základe Zelenského vyjadrenia na sociálnej sieti.

„Som vďačný našim susedom – krajinám strednej a východnej Európy – za podporu členstva Ukrajiny v NATO a odsúdenie pokusu Ruska o anexiu Ukrajinských území,“ napísal Zelenskyj a v príspevku na Twitteri označil prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, prezidenta ČR Miloša Zemana i hlavy štátov Estónska, Lotyšska, Litvy, Severného Macedónsky, Čiernej Hory, Poľska a Rumunska.

Prezident Zelenskyj v piatok 30. septembra oznámil podanie žiadosti o vstup Ukrajiny do NATO, a to v rámci zrýchlenej procedúry.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým v piatok podpísal zmluvy o pričlenení Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku. Urobil tak na základe referend, ktoré sa v týchto oblastiach uskutočnili. Medzinárodne však tento krok ruského prezidenta nebol uznaný.

caputova, zeman, cesky dom, Čítajte viac Deväť prezidentov, vrátane Zemana a Čaputovej, odmietlo ruskú anexiu
859 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine