Rusko pašuje ukradnuté ukrajinské obilie, aby získavalo prostriedky na vojnu

Rusko pašuje ukradnuté obilie z Ukrajiny, aby mohlo financovať Putinovu vojnovú mašinériu. Vyplýva to z vyšetrovania agentúry AP a investigatívneho dokumentárneho programu Frontline.

03.10.2022 13:51
vojna na ukrajine, obilie, pšenica Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (21)

Keď nákladná loď Laodicea v lete zakotvila v Libanone, ukrajinskí diplomati uviedli, že plavidlo prevážalo obilie ukradnuté Ruskom a vyzvali libanonských predstaviteľov, aby loď skonfiškovali. Moskva označila obvinenie za „nepravdivé a nepodložené“. Libanonský generálny prokurátor sa vtedy postavil na stranu Kremľa a vyhlásil, že 10-tisíc ton jačmennej a pšeničnej múky nebolo ukradnutých, a umožnil vyloženie nákladu.

VIDEO: Rusi utekajú. Ukrajinskí vojaci tancujú
Video

Spomenuté vyšetrovanie však zistilo, že sýrska loď Laodicea je súčasťou sofistikovanej pašeráckej operácie riadenej Ruskom, ktorá využívala sfalšované záznamy a podvody na mori na ukradnutie ukrajinského obilia v hodnote najmenej 530 miliónov dolárov. „Tieto financie pomohli nakŕmiť vojnovú mašinériu prezidenta Vladimira Putina,“ uvádza sa v správe.

AP použila satelitné snímky a údaje z námorných rádiových transpondérov na sledovanie troch desiatok lodí, ktoré podnikli viac ako 50 plavieb prepravujúcich obilie z oblastí Ukrajiny okupovaných Ruskom do prístavov v Turecku, Sýrii, Libanone a ďalších krajinách. Reportéri preskúmali lodné záznamy, prehľadali príspevky na sociálnych sieťach a viedli rozhovory s farmármi, prepravcami a predstaviteľmi spoločností, aby odhalili podrobnosti o masívnej pašeráckej operácii.

VIDEO: Sme v Lymane! Ukrajinci v meste vztýčili vlajku, Rusi odchádzajú
Video

Podrobnosti o pašovaní zverejnia v pripravovanom dokumente „Putinov útok na Ukrajinu: Dokumentovanie vojnových zločinov“, ktorý bude mať premiéru 25. októbra.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine