WHO upozorňuje na možný nárast počtu obetí cholery na Haiti v dôsledku kríz

Počet obetí spôsobený šírením cholery na Haiti je pravdepodobne "oveľa vyšší", než úrady hlásili, a očakáva sa ďalší nárast. Uviedla to v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá tiež upozornila, že viaceré krízy, ktoré tento karibský ostrov sužujú, by mohli skomplikovať prístup humanitárnej pomoci. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

04.10.2022 15:57
debata (2)

Haiti v nedeľu oznámilo, že na následky cholery zomrelo najmenej sedem osôb. Následne sa rozšírili obavy z návratu epidémie cholery po vyše troch rokoch, odkedy na Haiti potvrdili posledný prípad tejto nákazy.

Haitské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že v okolí hlavného mesta Port-au-Prince i v oblasti Cité Soleil na pobreží zaznamenali viacero prípadov. Tieto oblasti sú pod kontrolou gangov a prístup do nich je od začiatku júla 2022 veľmi zložitý. Situácia sa v posledných týždňoch ešte viac skomplikovala z dôvodu blokád, nedostatku pohonných hmôt, protestných zhromaždení, rabovania a štrajkov.

„Táto situácia značne komplikuje humanitárnu odozvu,“ povedal hovorca WHO Christian Lindmeier. „Situácia sa rýchlo vyvíja a je možné, že predošlé prípady neboli zaznamenané,“ do­dal.

Počty úmrtí môžu byť podľa jeho slov „oveľa vyššie“, než úrady hlásili. Tiež pripomenul ťažko prístupné oblasti ovládané gangami, kde sa očakáva nárast počtu prípadov. WHO podľa hovorcu pripravuje žiadosť o medzinárodnú koordinačnú skupinu s cieľom zabezpečiť dodávku orálne podávaných vakcín proti cholere.

Cholera sa na Haiti rozšírila v roku 2010 po ničivom zemetrasení, keď infekciu údajne zavliekli do tejto karibskej krajiny príslušníci mierových síl OSN. Nakazilo sa najmenej 820-tisíc ľudí a 9800 zomrelo, uvádza WHO.

Posledný pozitívny prípad – až do uplynulej nedele – v krajine zaznamenali v roku 2019.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #Haiti #cholera