Kórea a USA v reakcii na severokórejský test odpálili štyri rakety

Armády Kórey a Spojených štátov v smere Japonského mora vystrelili štyri rakety zem-zem. Informovalo o tom juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo podľa neho o reakciu na utorkový test, pri ktorom Severná Kórea odpálila balistickú strelu, ktorá prvýkrát od roku 2017 preletela japonské územie.

05.10.2022 06:46 , aktualizované: 06.10.2022 09:18
debata (3)

Juhokórejský rezort obrany informoval, že jedna z rakiet sa krátko po odpálení zrútila. Nikomu neublížila a ministerstvo sa ľuďom ospravedlnilo za prípadné starosti, ktoré im nepodarený odpal rakety spôsobil. Strela dopadla ešte v areáli základne, odkiaľ ju armáda odpálila. Mala bojovú hlavicu, tá ale neexplodovala.

Ukážka schopnosti presného úderu

Utorkový severokórejský test, ktorý bol piatym počas desiatich dní, ostro odsúdili tak Spojené štáty, ako aj NATO. USA a Južná Kórea na test reagovali leteckým cvičením, počas ktorého juhokórejské bojové lietadlo F-15K odpálilo navádzané bomby na cieľ v mori západne od kórejského pobrežia. Armáda cvičenia označila za „ukážku schopnosti presného úderu“.

severná kórea raketa balistická strela Čítajte viac Severná Kórea po piatich rokoch odpálila raketu ponad Japonsko

V roku 2017, keď Severná Kórea naposledy odpálila raketu cez japonské územie, podnikla len o niekoľko dní neskôr test atómovej zbrane. Niektorí analytici tvrdia, že je veľmi pravdepodobné, že Pchjongjang koncom mesiaca opäť vyskúša jadrovú zbraň.

Ďalšie dve rakety

Severná Kórea vo štvrtok odpálila ďalšie dve balistické rakety smerom k jej východnému pobrežiu, uviedla japonská vláda. Ako poznamenala agentúra Reuters, ide už o šiesty test za posledných 12 dní.

Podľa japonskej agentúry Kjódó, ktorá sa odvoláva na vládnych predstaviteľov, rakety s najväčšou pravdepodobnosťou dopadli mimo japonské výlučnú ekonomickú zónu. Juhokórejská armáda informovala, že z miesta neďaleko Pchjongjangu sa strieľalo o 6:01 o 6:23 miestneho času. Japonský premiér Fumio Kišida označil odpaľovanie balených rakiet za „jednoducho neprijateľné“.

Kim Čong-un Čítajte viac Sme jadrová mocnosť, ohlásila KĽDR. Vyhradila si právo na preventívny jadrový útok

Prvý výstrel zrejme dosiahol výšku 100 kilometrov a mal dostrel 350 kilometrov, druhý dosiahol výšku 50 kilometrov a preletel 800 kilometrov, uviedol japonský minister obrany Jasukazu Hamada. Ako dodal, Severná Kórea od začiatku roka svojim správaním neustále rozhorčuje situáciu v regióne.

Pchjongjang označil odpálenie balistických rakiet za „odvetné opatrenie“. Podľa vyjadrenia severokórejského ministerstva zahraničných vecí je to „len odveta za spoločné vojenské manévre Južnej Kórey a Spojených štátov, ktoré spôsobujú eskaláciu vojenského napätia na Kórejskom polostrove“.

Blinken: Provokácie povedú len k ďalšej izolácii

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken Severnú Kóreu varoval, že jej ďalšie provokačné konanie povedie k väčšiemu odsúdeniu a izolácii. „Myslím si… že ak bude pokračovať touto cestou, tak sa len zvýši odsúdenie, zvýši sa izolácia a zvýšia sa kroky, ktoré sú prijímané v reakcii na jej konanie," uviedol Blinken v čilskej metropole Santiago na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí Čile.

„Myslíme si, že by Severnej Kórei pomohlo, keby nielen upustila od takéhoto konania, ale zapojila sa tiež do dialógu,“ dodal šéf americkej diplomacie.

Rezolúcie OSN zakazujú Severnej Kórei vykonávať skúšky balistických rakiet akéhokoľvek doletu, ktoré by boli schopné niesť jadrovú hlavicu. Odpáliť strelu bez predchádzajúcich konzultácií proti nejakej krajine alebo cez jej územie tiež znamená porušenie medzinárodných pravidiel.

North Korea Party Meeting Čítajte viac Čoho sa bojí Kim Čong-un? A aký má vzťah so sestrou?

Vzťahy medzi Severnou Kóreou a Japonskom sú dlhodobo napäté, čo súvisí nielen so severokórejskými raketovými testami, ale aj s japonskou kolonizáciou Kórejského polostrova v rokoch 1910 až 1945 aj s únosmi japonských občanov Severokórejčania.

KĽDR, izolovaná komunistická krajina, minulý mesiac schválila zákon, v ktorom sa vyhlásila za štát s atómovými zbraňami. Jej vodca Kim Čong-un vylúčil možnosť rokovania o jadrovom odzbrojení.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Južná Kórea #raketový test