Pri potopení sa dvoch lodí s migrantmi zomrelo najmenej 22 ľudí

Počet mŕtvych po potopení dvoch lodí s migrantmi neďaleko Grécka je najmenej 22. Desiatky ľudí sú stále nezvestné.

06.10.2022 07:06 , aktualizované: 22:36
debata (5)

Pobrežná stráž uviedla, že pri ostrove Lesbos z mora vytiahli telá 16 žien z Afriky, muža a chlapca po tom, ako sa potopil čln, v ktorom sa plavilo zhruba 40 ľudí. Desať žien zachránili a 12 ďalších migrantov je nezvestných.

Ďalšiu záchrannú operáciu odštartovali pri ostrove Kythéra, kde sa v stredu večer potopila plachetnica prepravujúca približne sto migrantov. Medzi troskami bolo vidieť najmenej štyroch mŕtvych, úrady však úmrtia oficiálne zaznamenajú až po ich vytiahnutí z vody. Úrady uviedli, že po náraze lode do skál zachránili 80 ľudí z Iránu, Iraku a Afganistanu a 11 je ešte nezvestných.

HRANICE: Kontroly medzi ?eskom a Slovenskom Čítajte viac Dočasné kontroly sa predlžujú. Hranice s Balkánom hlásia najväčší nápor migrantov od roku 2015

Kythéra leží blízko najjužnejšieho výbežku Peloponézskeho polostrova a obvyklým cieľom utečencov nebýva. Väčšina utečencov totiž mieri na ostrovy v Egejskom mori ako sú práve Lesbos, Chios či Samos, ktoré sú od tureckého pobrežia vzdialené len pár desiatok kilometrov.

Grécko silne zasiahla migračná kríza z rokov 2015 a 2016, keď do Grécka prišiel zhruba milión ľudí utekajúcich pred vojnou a chudobou v Sýrii, Iraku a Afganistane, prevažne cez Turecko. Počet prichádzajúcich migrantov od tej doby prudko klesol, avšak ako grécke úrady uviedli, v poslednej dobe zaznamenali opäť nárast počtu pokusov o vstup do krajiny cez grécke ostrovy a pozemnú hranicu s Tureckom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #migrácia #migranti