Viacero európskych političiek si odstrihli vlasy, aby tak podporili protesty v Iráne

Ženám, ktoré v Iráne protestujú proti prísnym náboženským pravidlám, vyjadrilo podporu mnoho političiek z európskych krajín a mnohé z nich si zo solidarity verejne odstrihli vlasy.

07.10.2022 13:15 , aktualizované: 16:12
Mahsa Amíníová Foto: ,
Transparent s podobizňou 22-ročnej Iránky Mahsy Amíníovej počas protestu proti jej úmrtiu v nemeckom meste Berlín
debata (25)

Vo štvrtok vzala v parlamente nožnice do ruky aj belgická ministerka zahraničia Hadja Lahbibová, ktorá si prameň vlasov odstrihla rovnako ako ďalšie dve poslankyne. V predchádzajúcich dňoch si počas prejavu vlasy skrátili aj švédska europoslankyňa či členka tureckého parlamentu.

Šéfka belgickej diplomacie, ktorá má alžírske korene, v parlamente vyhlásila, že jej vláda bude Európsku úniu žiadať, aby kvôli násilnému potlačeniu protestov v Iráne uvalila na Teherán sankcie.

Priamo pri rečníckom pulte potom vzala do ruky nožnice a skrátila si svoje dlhé vlasy. Už pred ňou to urobili dve ďalšie poslankyne – Darya Safaiová, ktorá pochádza z Iránu, a Goedele Liekensová.

V stredu si pri prejave v pléne Európskeho parlamentu vlasy odstrihla Švédka Abir Al-Sahlaniová. V ten istý deň to počas tlačovej konferencie urobila aj poslankyňa za tureckú opozičnú Ľudovo demokratickú stranu Oya Ersoyová.

Vo štvrtok večer si v priamom televíznom prenose odstrihla prameň vlasov aj holandská ministerka spravodlivosti Dilan Yesilgözová. Ministerka má turecko-kurdský pôvod a vlasy si ostrihala v televíznej talk-show Op1.

Nasledovala príklad holandskej televíznej moderátorky Fidan Ekizovej, ktorá má turecko-iracké korene a ďalšej hosťky relácie, rozhlasovej moderátorky Yesim Candanovej, ktorá ma turecký pôvod. Candanová po odstrihnutí vlasov vyzvala Holanďanky, aby urobili to isté a symbolicky podporili iránske ženy.

Podporu iránskym ženám v podobe strihania si vlasov začiatkom tohto týždňa spustila skupina francúzskych herečiek a speváčok.

Demonštrácie v Iráne

Ostrihnutie vlasov je starý perzský symbol protestu, počas demonštrácií v Iráne sa v posledných týždňoch často objavuje ako symbol nesúhlasu s prísnymi náboženskými pravidlami, podobne ako zapaľovanie hidžábov.

Ľudia v Iráne protestujú od polovice septembra, keď zomrela 22-ročná Iránka kurdského pôvodu Mahsá Amíníová, ktorá bola zadržaná údajne kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb – šatku, ktorou si má žena v moslimskej spoločnosti zakrývať vlasy, krk a poprsie a ktorú musia v Iráne od islamskej revolúcie z roku 1979 povinne nosiť na verejnosti. Podľa polície utrpela infarkt, podľa kritikov a jej rodiny však zomrela na následky policajnej brutality.

O rozsahu demonštrácií a policajných represií nie sú k dispozícii presné informácie. Podľa prepočtov agentúry AP, ktoré sa opierajú o správy v iránskych médiách, bolo od začiatku protestov zatknutých najmenej 1 900 ľudí. Štátna televízia naposledy 24. septembra informovala, že bolo pri demonštráciách zabitých najmenej 41 ľudí. Skupina Iran Human Rights so sídlom v Osle ale odhaduje, že o život prišlo najmenej 154 ľudí.

Mahsa Amíníová Čítajte viac Preč so šatkami. Položia ženy iránsky režim? Môže to byť brutálne
25 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #Irán #Holandsko