Pri Neapole sa priotrávilo desať ľudí mandragorou, bola zrejme v špenáte

Najmenej desať ľudí sa na juhu Talianska priotrávilo mandragorou, ktorá bola zrejme zmiešaná so špenátom na miestnom trhu pri Neapole. Z desiatich hospitalizovaných je jeden v ohrození života, informovala o tom dnes agentúra APA.

07.10.2022 17:21
debata

Podľa miestnych prijali do nemocnice v meste Pozzuoli blízko Neapola desať ľudí, ktorí trpeli halucináciami a mali črevné problémy. Patrili k trom rôznym rodinám, ktoré nakupovali na miestnom farmárskom trhu. Polícia okamžite potom začala preventívne sťahovať niektoré dodávky zeleniny z niekoľkých trhov v Pozzuoli a neďalekom mestečku Quarto.

Starosta mesta Pozzuoli Gigi Manzoni vyzval obyvateľov, aby zatiaľ nekupovali špenát. Podľa agentúry APA vyšetrovanie ukázalo, že zelenina, po požití ktorej ľudia skončili v nemocnici, zrejme pochádza z regiónu Abruzzo.

Mandragora lekárska vytvára trs prízemných listov a trochu sa podobá práve špenátu. V minulosti bola opradená mýtmi a označovala sa za magickú rastlinu. Má často podivne znetvorený koreň a obsahuje prudko jedovaté alkaloidy. V minulých storočiach ju používali v malom množstve napríklad ako sedatívum či analgetikum alebo proti zápalovým ochoreniam kože, iní ju vo väčšom množstve využili ako jed. Kvôli halucinogénnym účinkom bývala aj súčasťou rôznych rituálov. Odborníci ale neodporúčajú s touto rastlinou experimentovať práve kvôli jej silnej jedovatosti. Môže spôsobiť smrť paralýzou dýchacích ciest.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #otrava jedlom #mandragora