V oslobodenom Lymane našli provizórne pohrebisko s 200 telami a hromadný hrob

V meste Lyman na východe Ukrajiny sa po jeho oslobodení ukrajinskými silami a odchode ruských jednotiek našlo provizórne pohrebisko s 200 hrobmi a jeden masový hrob. Podľa agentúry AP to v piatok uviedol donecký gubernátor Pavlo Kyrylenko na komunikačnej sieti Telegram.

07.10.2022 23:40
lyman ukrajina pohrebisko hroby Foto:
debata (52)

Na pohrebisku s približne 200 jednotlivými hrobmi sú pochovaní civilisti, uviedol Kyrylenko. V hromadnom hrobe podľa neho môžu byť telá civilistov i vojakov a presný počet pochovaných osôb sa ešte bude zisťovať. Kyrylenko tiež zverejnil fotografie, na ktorých je vidieť mnoho malých drevených krížov a záchranné zložky v bielych ochranných oblekoch. Podľa policajných správ bolo medzi mŕtvymi niekoľko malých detí a niekoľko rodín.

Moskva pred pár dňami priznala stiahnutie ruských jednotiek od strategického Lymanu v Doneckej oblasti. Ukrajinské médiá už minulú stredu informovali o náleze desiatok hrobov v Lymane. Niektoré z obetí boli údajne zabité pri ťažkom ostreľovaní počas májového dobývania dediny Ruskom, uviedla agentúra DPA.

V Izjume sa v polovici septembra po jeho oslobodení ukrajinskými silami našlo provizórne pohrebisko so 440 hrobmi. Väčšina tiel patrila civilistom, časť z nich niesla stopy mučenia. Podobné správy o nálezoch narýchlo vytvorených pohrebísk s telami civilistov alebo hromadných hrobov prichádzali z Ukrajiny tiež v apríli po stiahnutí ruských vojsk z Kyjevskej oblasti, z miest ako Buča alebo Irpiň.

voja na Ukrajine, Charkov Čítajte aj Putin na Ukrajine prehráva. Pritvrdí vo vojne proti Západu?
52 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #masový hrob #vojna na Ukrajine