Západ má 'odstrihnúť' ruský GPS systém Glonass. Žiadajú to Ukrajinci

Kyjev žiada zahraničné firmy, aby prestali vyrábať čipy kompatibilné s ruským navigačným systémom Glonass. Tento systém totiž používa ruská armáda na raketové útoky na Ukrajinu. Pokiaľ nebude mať Rusko zahraničné čipy schopné komunikovať s Glonassom, bude musieť začať s výrobou vlastných, a to od nuly, uviedla podľa agentúry Unian ukrajinská vojenská rozviedka.

25.11.2022 20:00
družica Foto:
Satelit ruskej navigačnej služby Glonass.
debata (204)

Glonass je sovietska analógia amerického systému GPS. Sovieti systém vyvíjali na zákazku ministerstva obrany od konca 70. rokov minulého storočia. Prvá družica systému bola umiestnená na obežnú dráhu v roku 1982. Glonass sa síce používa ako na vojenské, tak civilné účely, podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky z neho ale ťaží hlavne ruská armáda, ktorá s jeho pomocou navádza rakety na ukrajinské mestá. Systém závisí na mikročipoch vyrábaných zahraničnými spoločnosťami, čo je jeho slabé miesto.

„Obvykle ide o čipy pre civilné použitie, ale Rusi ich používajú na armádne účely. Čipy dostávajú od systému Glonass súradnice a spracovávajú ich. Rakety sa s pomocou týchto informácií orientujú v priestore a cielia na ukrajinskú civilnú a energetickú infraštruktúru,“ uviedla rozviedka na Telegrame.

VIDEO: Dzurinda: Rusko je teroristický štát

Video

Čipy s podporou systému Glonass vyrábajú napríklad americké firmy Linx Technologies, Broadcom, Qualcomm, Telit, Maxim Integrated, Trimble alebo Cavli Wireless, kanadské Sierra Wireless a NovAtel, švajčiarske U-blox a STMicroelectronics, britská Antenova a belgická Sept. Podľa nej sa tieto čipy používajú napríklad v dronoch Orlan-10 a Šáhíd-136, v raketách Iskander a Kinžal, Kaliber, Ch-101, Ch-555, Ch-38 alebo v salvových raketometoch Tornado-S a Smerč.

204 debata chyba
Viac na túto tému: #GPS #Glonass #vojna na Ukrajine