Na výročie stalinského hladomoru Ukrajina spustila program na vývoz obilia do chudobných krajín Afriky a Ázie

Kyjev prestavil medzinárodný program, ktorý má zabezpečiť dodávky ukrajinského obilia do najchudobnejších krajín v Afrike a v Ázii. Urobil tak symbolicky pri príležitosti 90. výročia stalinského hladomoru na Ukrajine, informovali zahraničné tlačové agentúry.

26.11.2022 17:26 , aktualizované: 20:25
rusko, vojna, ukrajina, summit Foto: ,
Zľava litovská premiérka Ingrida Šimonytéová, belgický premiér Alexander De Croo, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, nemecká prezidentka Katalin Novaková a poľský premiér Mateusz Morawiecki.
debata (125)

„Ukrajina bola a zostáva garantom svetovej potravinovej bezpečnosti a aj v tak ťažkých vojnových podmienkach ukrajinské vedenie pracuje v prospech globálnej stability,“ povedal podľa agentúry DPA ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po stretnutí s belgickým premiérom Alexandrom de Crooom v Kyjeve.

Program s názvom Obilie z Ukrajiny (Grain from Ukraine) má za cieľ do konca jari budúceho roka vypraviť z ukrajinských prístavov do krajín ohrozených hladom a suchom najmenej 60 plavidiel s obilím. Medzi príjemcami ukrajinského obilia majú byť Etiópia, Sudán, Jemen či Somálsko. Podľa Zelenského by program mohol zabrániť hladomoru najmenej piatich miliónov ľudí.

VIDEO: Veľvyslanec USA: Putin si dáva veľký pozor, aby nevyprovokoval NATO
Video

Zelenskyj podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že Kyjev od 20 krajín a Európskej únie vybral zhruba 150 miliónov dolárov, ktoré budú použité na financovanie ukrajinského exportu do najzraniteľnejších krajín. Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že na Ukrajinu v tejto chvíli mieri Nemeckom financovaná loď, ktorá má dopraviť ukrajinské obilie do Etiópie.

Na summite sa okrem De Crooa osobne zúčastnili aj šéfovia vlád Poľska a Litvy Mateusz Morawiecki a Ingrida Šimonytėová, prítomná bola tiež maďarská prezidentka Katalin Nováková. Nemecký kancelár, francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vystúpili s prejavom cez video.

Macron oznámil, že Francúzsko poskytne prostredníctvom Svetového potravinového programu (WFP) ďalších šesť miliónov eur na podporu vývozu obilia z Ukrajiny do Jemenu a Sudánu. „Najslabšie krajiny nesmú zaplatiť za vojnu, ktorú nechceli,“ uviedol Macron na Twitteri.

vojna na ukrajine, obilie, pšenica Čítajte viac Rusko pašuje ukradnuté ukrajinské obilie, aby získavalo prostriedky na vojnu

Politickým cieľom iniciatívy je okrem iného vyvrátiť tvrdenie Moskvy, že bohaté západné krajiny svojimi protiruskými sankciami vyvolali celosvetovú potravinovú krízu. Kým Západ ruskú agresívnu vojnu na Ukrajine ostro odsúdil, mnohé chudobné krajiny sa s hodnotením držia späť – čiastočne pre obavy pred možnými dôsledkami pre vlastnú krajinu. Rusko patrí rovnako ako Ukrajina k najväčším dodávateľom obilia na svetový trh.

krym, obilie Čítajte viac Kradnuté ukrajinské obilie končí na Kryme a v Rusku, ukazujú dáta BBC

OSN a Turecku sa v júli podarilo Moskvu prinútiť, aby zrušila námornú blokádu ukrajinských čiernomorských prístavov určených na vývoz obilia. Minulý týždeň Ukrajina a Rusko predĺžili dohodu o vývoze ukrajinských potravinových produktov o 120 dní.

Ukrajina si pripomína 90 rokov od hladomoru, pri ktorom v rokoch 1932 až 1933 za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina podľa odhadov historikov zahynulo 3,5 až šesť miliónov Ukrajincov.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine