Južná Kórea má najnižšiu pôrodnosť na svete. Jej trvalý pokles spôsobil demografickú krízu

Pôrodnosť v Južnej Kórei klesla od roku 1996 z takmer 700-tisíc na 260 600 detí. Desiata najväčšia ekonomika sveta, kde populácia výrazne klesla prvýkrát minulý rok, tak zostáva krajinou s najnižšou pôrodnosťou na svete.

27.11.2022 10:29
Južná Kórea / Demografická kríza / Foto: ,
debata (12)

V Kórei preto panujú obavy ohľadom nedostatku pracovnej sily a zvyšujúcich sa výdavkov na sociálne zabezpečenie. Priemerne sa juhokórejským ženám v reprodukčnom veku za posledný rok podľa údajov z tohto septembra narodilo 0,8 dieťaťa.

Ako hlavné dôvody, prečo potomkov nemať, sú medzi mladou generáciou spomínané drahé bývanie, sociálna a rodová nerovnosť, situácia na pracovnom trhu, nízka miera sociálnej mobility a veľké náklady na výchovu detí v spoločnosti, ktorá má vysoké nároky na úroveň vzdelania.

Do polovice 90. rokov v Južnej Kórei fungovali programy na kontrolu pôrodnosti, ktoré tamojšia vláda zaviedla kvôli povojnovému baby boomu. Vláda dávala antikoncepčné tabletky a kondómy zadarmo vo verejných zdravotníckych zariadeniach a mužom za vasektómiu ponúkala výnimku z vojenskej služby.

Pretrvávajúca patriarchálna kultúra

Ženy sa v Južnej Kórei zároveň sťažujú na pretrvávajúcu patriarchálnu kultúru. Očakáva sa od nich starostlivosť o dieťa a zmierenie sa s diskrimináciou na pracovnom trhu, kde napriek šovinizmu a obťažovaniu, dosiahli v posledných rokoch pokrok.

Tohtoročné prezidentské voľby ale ukázali krehkosť zlepšenia postavenia žien na trhu práce. Obaja prezidentskí kandidáti v kampani cielili na mužských voličov, z ktorých mnohí kvôli politikám podporujúcim rodovú rovnosť prichádzajú o svoje tradičné privilégiá na pracovnom trhu. Stovky žien kvôli takej kampani tento rok vo februári vyšli do ulíc.

Tridsaťročná Ju Jong I, ktorá pracuje pre nemenovanú finančnú spoločnosť v Soule, je príkladom juhokórejskej ženy, ktorá sa rozhodla deti nemať. Jej matka mala štyri deti a babička šesť.

„Ja a môj manžel máme deti radi, ale sú veci, ktoré by sme kvôli nim museli obetovať,“ uviedla Ju. Opísala, ako videla svoje kolegyne volať z toaliet počas pracovnej doby deťom, aby ich skontrolovali, a odchádzať skôr, keď mali potomkov chorých. Mužskí kolegovia toto robiť nemusia, dodala Ju.

zväčšiť Ju Jong I spolu so svojím manželom počas... Foto: SITA/AP, Ahn Young-joon
Demografická kríza / Ju Jong I / Ju Jong I spolu so svojím manželom počas interview agentúry AP v Soule

Oficiálne štatistiky týkajúce sa časti juhokórejskej populácie, ktorá sa rozhodla nemať deti, neexistujú, ale ukazovateľom môže byť množstvo ľudí, ktorí uzavreli manželstvo. Podľa juhokórejského štátneho štatistického úradu klesli sobáše od roku 1996 do súčasnosti zo 430-tisíc na 193-tisíc.

Dvadsaťšesťročná Juhokórejčanka Ha Hjon-či, ktorá v Soule prevádzkuje kokteilový bar, sa rozhodla zostať slobodná a bezdetná na radu vydatých kamarátok. Tie jej opísali, ako starostlivosť o dieťa a väčšina domácich prác zostáva na ich pleciach.

Podľa Čche Jun-kjon, expertky z Kórejského inštitútu starostlivosti o dieťa a vzdelanie, štát v období ekonomického rastu medzi 60. a 80. rokmi zlyhal v zavedení programov sociálneho zabezpečenia a krajina dodnes nemá pokročilejšie záchranné sociálne siete.

„Ľudia majú pocit, že naša krajina nie je ľahkým miestom na život,“ uviedla I So-jong, kórejská expertka na populačnú politiku. Podľa nej mladí ľudia nechcú deti aj preto, že neveria, že by ich potomkovia mohli mať lepší život ako oni.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #demografia #pôrodnosť