Číňania sa búria proti režimu. Vo viacerých mestách vyzývali prezidenta Si-ho, aby odstúpil

Čína za uplynulých 24 hodín zaznamenala najvyšší denný prírastok prípadov koronavírusu od začiatku pandémie. Vo viacerých čínskych mestách pritom silnejú protesty proti pandemickým opatreniam a prelievajú sa aj do požiadavky na odstúpenie prezidenta Si Ťin-pchinga.

27.11.2022 12:15 , aktualizované: 12:45
Šanghaj / Protest / Demoštrácia / Foto:
Obyvatelia mesta Šanghaj počas uctenia si pamiatky obetí požiaru výškovej budovy v provincii Sin-ťiang a protestu za slobodu tlače v krajine 26. november 2022
debata (31)

Zábery zo sobotňajšieho protestu v Šanghaji podľa BBC ukazujú stovky ľudí, ako vyzývajú prezidenta Si Ťin-pchinga, aby odstúpil. Polícia použila proti nim paprikový sprej. Tieto informácie je ťažké nezávisle overiť, ale mnohé z nich naznačujú, že došlo ku skutočnému posunu v mentalite ľudí, píše britská verejnoprávna stanica. Otvorená požiadavka na rezignáciu prezidenta je najotvorenejšou kritikou, akú je v inak voči úradom poslušnej čínskej spoločnosti možné vidieť.

Agentúra AP cituje jedného z protestujúcich, podľa ktorého zhromaždenie skutočne požadovalo koniec čínskeho prezidenta, ale aj ukončenie zdravotných opatrení či slobodu tlače. Niektorých demonštrantov podľa neho polícia zbila.

Agentúra AFP s odvolaním sa na očitého svedka uviedla, že stovky ľudí protestovali proti prísnym pandemickým opatreniam v Šanghaji aj v nedeľu. Demonštranti podľa očitého svedka protestovali mlčky na niekoľkých križovatkách Šanghaja. V rukách držali biele listy papiera, ktoré sa v Číne stali symbolom protestu proti cenzúre, a biele kvety, kým ich nerozohnala polícia.

Demonštrácie, ktoré sa v posledných dňoch rozšírili aj do niekoľkých ďalších miest, vyvolala smrť desiatich ľudí pri požiari budovy v Urumči, hlavnom meste provincie Sin-ťiang. Objavili sa totiž informácie, že kvôli protipandemickým opatreniam, ktoré niekedy viedli aj k mnohomesačnej nútenej izolácii, sa ľudia nemohli dostať z horiacej budovy. Úrady to popierajú.

Protesty vypukli aj v samotnej provincii Sin-ťiang, ktorá do povedomia vošla kvôli postupu Pekingu voči moslimskej menšine Ujgurov. Demonštrácie sú však hlásené aj z iných miest.

Videá zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú aj strkanice demonštrujúcich a policajtov či snahu ľudí strhnúť barikády uzatvárajúce zasiahnuté štvrte v Nankingu, Kantone (Kuang-čou) a ďalších mestách.

Dosť možno aj pod tlakom verejnosti v sobotu úrady oznámili, že uvoľnia niektoré opatrenia v častiach Sin-ťiangu. Znova jazdiť začnú napríklad autobusy a železnice, obnovený bude aj letecký spoj s hlavným mestom provincie Urumči.

Ako poznamenáva agentúra Reuters, pouličné protesty sú v Číne výnimočné. Nespokojnosť tak ľudia dávajú oveľa častejšie najavo na sociálnych sieťach, kde sa ich kritické vyjadrenia snažia cenzori režimu okamžite mazať. Tak je to aj v prípade aktuálnej kritiky protipandemických opatrení.

Rekordné prírasty nakazených a politika nulovej tolerancie

Testovanie v Číne odhalilo za posledný deň 39 791 nových prípadov infekcie, 3 709 nakazených vykazovalo príznaky typické pre koronavírus, ďalších 36-tisíc infekcií bolo asymptomatických.

Deň predtým čínske úrady hlásili do toho času rekordných 35 183 prípadov infekcie koronavírusom v priebehu jedného dňa, z ktorých bolo 3 474 symptoma­tických. Zdravotníci v sobotu tiež zaznamenali jedno úmrtie v súvislosti s koronavírusom, o deň skôr neevidovali žiadne úmrtie v dôsledku tohto ochorenia. Podľa oficiálnych štatistík podľahlo covidu v Číne od začiatku pandémie 5 233 osôb.

Počet nakazených pritom v krajine v poslednom období narastá a úrady v rámci politiky takzvanej nulovej tolerancie ďalej trvajú na striktných protipandemických opatreniach. Tie rátajú s tým, že každý nakazený v 1,4 miliardovej krajine musí byť izolovaný. Prísnosť a dĺžka opatrení, ktoré niekedy vedú aj k niekoľkomesačnej izolácii celých rodín, vyvolávajú v krajine čoraz väčšiu nespokojnosť.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #protesty #koronavírus #lockdown