Vedenie Číny po protestoch žiada zakročiť proti „infiltrantom“ a zlým silám

Výbor Komunistickej strany Číny pre politické a právne veci, ktorý je najvyšším orgánom bezpečnosti v krajine, v utorok vyzval na rázne kroky voči "nepriateľským silám" po tom, čo Číne prepukli rozsiahle protesty proti covidovým lockdownom, informuje agentúra AFP.

28.11.2022 14:27 , aktualizované: 29.11.2022 17:22
čína Foto: ,
Demonštranti na proteste proti covidovým opatreniam v čínskom Pekingu v nedeľu 27. novembra 2022 dvíhajú prázdne papiere a skandujú heslá na odstúpenie čínskeho prezidenta, čo predstavuje vzácnu priamu výzvu vládnucej komunistickej strane.
debata (22)

Výbor žiada kroky proti prvkom „nepriateľských síl, ktoré sa infiltrovali a vykonávajú sabotážnu činnosť“.

Katalyzátorom protestov vo viacerých čínskych mestách bol tragický požiar bytovky v Urumči na severozápade krajiny, pri ktorom zahynulo desať ľudí. Obyvatelia bytovky nemohli pred plameňmi uniknúť, keďže úrady v súvislosti s covidovým zákazom vychádzania zamkli východy z budovy.

Úrady v niekoľkých čínskych oblastiach v pondelok uvoľnili opatrenia proti koronavírusu, ale stále trvajú na politike nulovej tolerancie. Stalo sa tak po tom, čo davy ľudí počas víkendových protestov proti pandemickým pravidlám požadovali, aby prezident Si Ťin-pching rezignoval.

Samospráva v Pekingu oznámila, že už nebude zriaďovať brány na blokovanie prístupu do bytov, kde sa vyskytujú infikovaní. „Priechody musia zostať voľné pre zdravotnú prepravu, núdzové úniky a záchranu,“ povedal podľa oficiálnej Čínskej spravodajskej služby predstaviteľ mesta zodpovedný za kontrolu epidémie Wang Ta-kuang.

Aj úrady v Kantone oznámili, že niektorí obyvatelia už nebudú musieť podstupovať hromadné testovanie. Ako dôvod uviedli potrebu šetriť zdroje.

Mestá Urumči a Korla oznámili, že tento týždeň sa znovu otvoria trhy a ďalšie podniky v oblastiach s nízkym rizikom infekcie a obnovia verejnú autobusovú dopravu.

Čínska vláda vedie politiku nulovej tolerancie ochorenia COVID-19, ktorú presadzuje prísnou izoláciou infikovaných a ďalšími pravidlami. Obyvatelia sú však čoraz viac nespokojní, keďže nárast infekcií viedol k sprísneniu kontrol v mestách a následným sťažnostiam, že príliš horlivé presadzovanie škodí verejnosti. Ľudia v niektorých oblastiach sú zavretí doma aj štyri mesiace a sťažujú sa, že im chýbajú spoľahlivé zásoby jedla.

OSN a USA vyzvali k rešpektovaniu práva na protesty

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) apeloval na Čínu, aby nezatýkala ľudí len za to, že sa zúčastňujú na pokojných protestoch voči proticovidovým opatreniam. Právo Číňanov demonštrovať obhajovali aj Spojené štáty. „Vyzývame (zodpovedných čínskych) predstaviteľov, aby reagovali na protesty v súlade s medzinárodnými normami v oblasti ľudských práv. Nikto by nemal byť svojvoľne zadržiavaný za pokojné vyjadrenie svojho názoru," povedal novinárom hovorca OHCHR Jeremy Laurence.

Dodal, že širšia diskusia v rámci celej čínskej spoločnosti – najmä s mladými ľuďmi – by mohla pomôcť pri formovaní verejných politík, ktoré by tak mohli byť lepšie pochopené a tým i efektívnejšie.

Koronavírus / Covid / Čína / Čítajte viac Číňania sa búria proti covidovým reštrikciám. V meste Čeng-čou došlo k násilným protestom

„Už dlho hovoríme, že každý má právo pokojne protestovať – tu v Spojených štátoch, ako aj na celom svete. To zahŕňa aj Čínsku ľudovú republiku,“ uviedlo vo vyhlásení pre AFP ministerstvo zahraničných vecí USA.

Protesty v Číne vypukli v najmenej v ôsmich veľkých mestách po správach, že opatrenia mohli prispieť k tomu, že pri nedávnom požiari bytového domu v meste Urumči zomrelo desať ľudí. Protestovalo sa napríklad v Šanghaji a Pekingu, ale údajne aj v Nankingu, Čchung-čchingu alebo Čcheng-tu. Vláda zatiaľ protesty alebo kritiku Siho, čo je najrozšírenejšie prejavenie nevôle obyvateľov s vládnucimi komunistami za niekoľko desaťročí, nekomentovala. Zatiaľ nie sú žiadne oficiálne informácie o zadržaných počas protestov.

V pondelok v Číne oznámili denný prírastok 40 347 prípadov ochorenia COVID-19, čo je najviac od začiatku pandémie, z toho 36 525 ľudí nemalo príznaky. Ľudový denník vládnej strany vyzval na efektívne vykonávanie antivírusovej stratégie, čo podľa agentúry AP naznačuje, že vláda nemá v pláne meniť svoju politiku.

Šanghaj / Protest / Demoštrácia / Čítajte viac Číňania sa búria proti režimu. Vo viacerých mestách vyzývali prezidenta Si-ho, aby odstúpil
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Covid-19 #Nulová tolerancia