Moskva zrušila rokovania s USA o jadrových zbraniach: A tento rok už nebudú

Rokovania medzi Moskvou a Washingtonom o strategických jadrových zbraniach sa už do konca roka zrejme neuskutočnia, uviedol podľa agentúry TASS námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov.

28.11.2022 17:19 , aktualizované: 29.11.2022 14:49
debata (6)

Dnes sa mali v Káhire začať rusko-americké rokovania o vykonávaní kľúčovej bezpečnostnej dohody New START, ale Moskva ich už v pondelok jednostranne odložila s tým, že navrhne nový termín. Rjabkov dnes ale podotkol, že Spojené štáty by samy mali prísť s iniciatívou na „rovnoprávny“ dialóg s Ruskom.

Zmluva, ktorú v Prahe v roku 2010 podpísali vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev, obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Opisuje aj podmienky vzájomných inšpekcií jadrových zbraní. Rusko, ktoré vo februári vojensky napadlo susednú Ukrajinu, ale na inšpekciách od augusta odmieta spolupracovať.

Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Čítajte viac Rokovania o New START-e v tieni vojny. USA a Rusko rokovali o jadrových zbraniach

Rjabkov dnes k rozhodnutiu Moskvy odložiť rokovania v Káhire povedal, že Rusko malo iné požiadavky ako USA ohľadom jeho programu. Washington chcel podľa neho hovoriť predovšetkým o obnove inšpekcií a nebral do úvahy, že Rusko má iné priority.

„Naši americkí kolegovia dali v mnohých oblastiach najavo neochotu chápať naše signály a vziať do úvahy naše priority a konali v rozpore s nimi,“ povedal Rjabkov. Doplnil, že na programe zasadnutia sa nakoniec USA a Rusko nezhodli.

Obnova dialógu bude podľa Rjabkova možná iba v prípade, že Spojené štáty prejavia vôľu počúvať požiadavky Ruska. „Máme za to, že možný je iba taký dialóg, ktorý sa zakladá na princípe, že záujmy majú byť v rovnováhe,“ povedal. „Vzhľadom na to, že prerušiť takýto dialóg sa rozhodla druhá strana, je to práve ona, kto musí prísť s iniciatívou na jeho obnovu, ak v tom vidí zmysel,“ zdôraznil.

plynová maska, plyn, plynové masky, chemické zbrane Čítajte viac Politico: USA nevylučujú, že Rusko použije na Ukrajine chemické zbrane
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #jadrové zbrane #jadrové odzbrojenie #dohoda START