Dve obrovské čínske mestá uvoľnili po protestoch proticovidové obmedzenia

Dve gigantické čínske mestá Kuang-čou a Čchung-čching oznámili uvoľnenie proticovidových obmedzení. Urobili tak deň po tom, čo sa demonštranti v južnej časti mesta Kuang-čou dostali v rámci vlny protestov Číňanov proti najprísnejším epidemiologickým opatreniam na svete do potýčok s políciou, informuje agentúra Reuters.

01.12.2022 09:48
covid, čína Foto:
Ľudia prechádzajú okolo pracovníkov v ochranných oblekoch v Pekingu vo štvrtok 1. decembra 2022.
debata (3)

Demonštrácie, ktoré sa cez víkend rozšírili do Šanghaja, Pekingu a mnohých ďalších miest po celej Číne, sa neskôr zmenili na verejný odpor proti prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Protesty sú nevídaným a najsilnejším prejavom vzdoru ľudí, akým prezident čelil od svojho nástupu do úradu v roku 2012.

Mesto Čchung-čching na juhozápade Číny povolí úzke kontakty ľuďom s ochorením COVID-19, ak splnia určité podmienky, uviedol mestský predstaviteľ.

Veľký obrat sa nečaká

Mesto Kuang-čou, neďaleko Hongkongu, takisto oznámilo uvoľnenie obmedzení. Pri rekordných počtoch prípadov nákazy po celej Číne sa však zdá málo pravdepodobné, že by nastal veľký obrat v politike „nulovej tolerancie voči covidu“, ktorá podľa prezidenta Si Ťin-pchinga zachraňuje životy a ktorú vyhlásil za jeden zo svojich politických úspechov.

Si Ťin-pching Čítajte viac Potlačí režim covidové protesty? Si Ťin-pching má problém, tvrdí expert z Harvardu

Niektorí protestujúci a zahraniční odborníci na bezpečnosť sú presvedčení, že stredajšie úmrtie bývalého čínskeho prezidenta Ťiang Ce-mina vo veku 96 rokov sa môže stať novým popudom na zhromažďovanie nespokojných ľudí po troch ťažkých rokoch pandémie. Ťiang Ce-min sa ujal moci v júni 1989 po tvrdom potlačení prodemokratických protestov, vyviedol svoju krajinu z izolácie a podporil protrhové ekonomické reformy, ktoré viedli k desaťročiu prudkého hospodárskeho rastu v Číne. Počas jeho prezidentskej funkcie sa najľudnatejšia krajina vo veľkom rozsahu otvárala svetu. Jeho komunistická strana si však udržiavala pevnú kontrolu nad krajinou a potláčala disent.

Tragický pocit z vedenia

Zamestnanec medicínskej spoločnosti, dvadsiatnik Ray Lei povedal, že Ťiang Ce-min je niekedy v pozitívnom zmysle prirovnávaný k Si Ťin-pchingovi – vyzdvihuje sa jeho šikovné pôsobenie na svetovej scéne a pomerne veľká otvorenosť Západu.

Šanghaj / Protest / Demoštrácia / Čítajte viac Číňania sa búria proti režimu. Vo viacerých mestách vyzývali prezidenta Si-ho, aby odstúpil

„Po smrti Ťiang Ce-mina máme tragický pocit z tohto čínskeho vedenia,“ uviedol Lei, ktorý sa zúčastnil v nedeľu na protestoch v Šanghaji.

Odkaz Ťiang Ce-mina je teraz medzi protestujúcimi ľuďmi témou diskusií na sociálnej sieti Telegram.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus