Netanjahu bude vládnuť s krajnou pravicou. Jej lídra odsúdili aj za podporu terorizmu

Víťaz izraelských volieb strana Likud expremiéra Benjamina Netanjahua sa vo štvrtok dohodla na podmienkach vládnej koalície s krajne pravicovým zoskupením Náboženský sionizmus. Netanjahu sa tak priblížil k zostaveniu novej vlády po voľbách z minulého mesiaca.

01.12.2022 19:00
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Líder strany Likud a izraelský expremiér Benjamin Netanjahu
debata (3)

Krajne pravicový Náboženský sionizmus, ktorý vedie ultranacionalista Itmar Ben Gvir, získa v rámci rotácie vo vedení vládnych rezortov okrem iného aj kontrolu nad ministerstvom financií, uviedol Likud. Víťaz volieb ale neposkytol podrobnosti o tom, ako bude výmena fungovať.

Nadchádzajúca vláda bude zrejme najpravicovejšia v izraelských dejinách, čo najskôr prinúti Netanjahua k diplomatickému balansovaniu medzi členmi koalície a západnými spojencami.

Ben Gvir bol v roku 2007 odsúdený za rasistické podnecovanie proti Arabom a podporu terorizmu, podnikal aj aktivity proti komunite LGBT+. Tvrdí, že už nie je zástancom vyhostenia všetkých Palestínčanov, ale iba tých, ktorých považuje za teroristov a zradcov. Ako osadník na Západnom brehu Jordánu, ktorý Izrael obsadil počas vojny v roku 1967, sa stavia proti palestínskej štátnosti.

V Izraeli sa 1. novembra konali predčasné parlamentné voľby, boli už piate za necelé štyri roky. Odborníci sa obávali, že by opäť mohli skončiť patom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #krajná pravica