Assange, ktorý čaká na vydanie do USA, sa obrátil na Európsky súd pre ľudské práva

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange, ktorý čaká v britskom väzení na vydanie do USA, v piatok prostredníctvom svojich právnikov podal odvolanie na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Británia už jeho vydanie schválila, avšak čaká sa na rozhodnutie o odvolaní, ktoré Assange podal na Vrchný súd v Londýne, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

02.12.2022 23:19
debata (9)

Prijatie podania v piatok potvrdil aj samotný ESĽP.

Päťdesiatjeden­ročného Assangea obviňujú americké orgány zo špionáže a ohrozenia života jednotlivcov v súvislosti so zverejnením tajných informácií z prostredia americkej armády a diplomacie.

Assangeov brat Gabriel Shipton pred niekoľkými dňami povedal agentúre Reuters, že americké orgány sa zrejme budú snažiť, aby sa vec nedostala pred ESĽP, keďže európske médiá aj verejnosť prechovávajú voči Assangeovi väčšie sympatie než je to v prípade USA a Británie. Shipton skonštatoval, že USA sa usilujú dosiahnuť vydanie „vydavateľa z Európy za zverejnenie odhalení o amerických vojnách v čase, keď USA od Európy žiadajú všemožné obete v súvislosti s vojnou na Ukrajine“.

V januári 2021 britský sudca rozhodol, že Assange nebude vydaný, pretože vzhľadom na svoj duševný stav by sa v americkej väznici s najprísnejším stupňom stráženia mohol pokúsiť o samovraždu. Toto rozhodnutie však bolo zrušené po odvolaní sa zo strany USA a poskytnutí záruk, že v prípade odsúdenia si Assange trest odpyká vo svojej rodnej Austrálii.

Americké orgány považujú Assangea za spomínané zverejnenie tajných informácií za nepriateľa štátu. Jeho priaznivci zas tvrdia, že USA ho prenasledujú, pretože odhalil prehrešky americkej armády v Afganistane a Iraku. Jeho stíhanie považujú za útok na slobodu tlače a prejavu.

Viaceré médiá, ktoré spolupracovali s Assangeom pri zverejnení materiálov z WikiLeaks, tento týždeň v otvorenom liste vyzvali na zastavenie stíhania. Podobnú výzvu Spojeným štátom adresoval aj austrálsky premiér Anthony Albanese.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Assange