284. deň: Tempo bojov sa zníži, Ukrajinci zostávajú odhodlaní, tvrdia tajné služby USA

Zimu využijú Rusi aj Ukrajinci na zotavenie a ofenzíva sa začne až na jar, predpokladajú tajné služby USA. Väčšie predpoklady pre ňu má podľa nich Ukrajina.

04.12.2022 07:30 , aktualizované: 22:02
Charkov, Ukrajina Foto: ,
Police officers look at collected fragments of the Russian rockets that hit Kharkiv, in Kharkiv, Ukraine, Saturday, Dec. 3, 2022. (AP Photo/Libkos)
debata (319)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 284. deň
  • ISW: Ukrajinci s príchodom mrazov zosilňujú útoky v Luhanskej oblasti
  • NASA: Rusko zozbieralo približne 5,8 milióna ton ukrajinskej pšenice
  • Ukrajinskí vojaci sa už zúčastňujú na výcviku v Česku
  • Bez elektriny je stále vyše 500 ukrajinských obcí
  • Rusko prišlo počas vojny už zhruba o 91 150 vojakov
  • Vojna viedla k strate poľnohospodárskych produktov za 1,87 miliardy dolárov
  • Ukrajina uvalila sankcie na vysoko postavených duchovných za podporu invázie

VIDEO: Ruské drony sú na Ukrajine korisťou pre nemecké gepardy.

Video
Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...
Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...
+5Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...

22:00 Ruská vojna na Ukrajine viedla k zničeniu alebo krádeži odhadom 2,8 milióna ton obilia a 1,2 milióna ton olejnatých semien. Uvádza to Centrum pre výskum potravín a využitia pôdy Kyjevskej ekonomickej školy, na ktorý sa odvoláva spravodajský portál Kyiv Independent. Výskumníci odhadujú, že kombinovaná hodnota ukradnutých a zničených poľnohospodárskych produktov k 10. novembru je 1,87 miliardy dolárov.

„Skladované obilie, olejnaté semená a iné poľnohospodárske produkty sú kategórie, ktoré sa strácajú v dôsledku fyzického poškodenia z aktívnej vojny a organizovaného kradnutia útočníkmi,“ uvádza sa vo výskume. (sita)

20:43 Predstavitelia Ukrajiny, Fínska a pobaltských štátov v nedeľu kritizovali francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za jeho vyjadrenia, že Rusku by mali byť poskytnuté bezpečnostné záruky v rámci budúcich rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka Financial Times (FT).

Macron hovoril o bezpečnostných zárukách pre Rusko v rozhovore pre francúzsku televíziu TF1, ktorý bol zverejnený v sobotu. Predtým absolvoval rokovanie s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Títo dvaja lídri podľa Macrona hovorili o tom, že USA a Európa musia pripraviť „budúcu bezpečnostnú architektúru“.

Emmanuel Macron Čítajte viac Macron nepochodil so zárukami pre Rusko, zožal za to silnú kritiku

Kyjev podľa FT odmietol akékoľvek vyjadrenia o tom, že by Putinovi mali byť po konflikte udelené ústupky. „Niekto chce poskytnúť bezpečnostné záruky krajine teroristov a zabijakov,“ uviedol na Twitteri tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. „Namiesto Norimbergu – podpísať s Ruskom dohodu a potriasť si rukami,“ dodal. Norimbergom Danilov pripomenul norimberské procesy s nacistami po druhej svetovej vojne, píše FT.

Svet podľa Danilova namiesto toho potrebuje bezpečnostné záruky od Ruska. „Denuklearizované a demilitarizované takzvané Rusko je najlepšia záruka mieru pre Európu a svet,“ napísal na Twitteri.

Bývalý fínsky premiér Alexander Stubb tiež vyjadril nesúhlas s Macronom. „Jediné bezpečnostné záruky, na ktoré by sme sa mali sústrediť, sú zásadne neruské,“ napísal na Twitteri.

„Ak chce ktokoľvek vytvoriť novú bezpečnostnú architektúru, ktorá teroristickému štátu povoľuje pokračovať vo svojich metódach zastrašovania, mal by si to znovu premyslieť,“ napísal na Twitteri bývalý litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius.

K Macronovým vyjadreniam sa pre FT vyjadril aj lotyšský minister obrany Artis Pabriks, ktorý upozornil na Putinove tvrdenia, že „za vojnu sú zodpovedné Západ a Ukrajina a Rusko je nevinná obeť“.

19:50 Ukrajinskí vojaci sa už zúčastňujú na výcviku vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá v Olomouckom kraji v ČR. Celkom by sa ich na výcviku malo zúčastniť 4 000.

vojaci ukrajinskí českí Čítajte viac Ukrajinskí vojaci už dorazili do Česka. Armáda im pomôže s výcvikom

18:40 Dodávky elektriny juhoukrajinskému mestu Cherson sú obnovené na 85 percent, uviedli v nedeľu tamojší predstavitelia. Správu priniesol portál americkej spravodajskej televízie CNN. Je to výrazné zlepšenie situácie v meste za posledných pár dní.

V nedávno oslobodenom Chersone obnovili v piatok dodávky zhruba na tri štvrtiny kapacity, ale po ruskom ostreľovaní bolo mesto zasa úplne odpojené od elektriny. V sobotu technici obnovili dodávky elektriny v meste na 75 percent a v nedeľu sa podarilo ďalšie zlepšenie.

Obyvatelia Chersonu žili deväť mesiacov pod ruskou okupáciou a teraz musia v niektorých štvrtiach znášať pravidelné silné ostreľovanie ruskými vojakmi, ktorí sa stiahli len na opačný breh rieky Dneper. (tasr)

17:29 Ruské ozbrojené sily majú v dvoch moriach lode so 100 strelami Kalibr. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent s odvolaním sa na príspevok ukrajinského námorníctva na sociálnej sieti Facebook. Podľa neho má Rusko v Čiernom mori štyri lode s 24 raketami Kalibr a v Stredozemnom mori päť plavidiel so 76 strelami.

Predstaviteľ ukrajinského ministerstva obrany Vadym Skibickyj v sobotu povedal, že ruská armáda pokračuje v odpaľovaní svojich strategických rakiet a v súčasnosti používa stále viac nových striel, pričom niektoré sú vyrobené až v auguste. To podľa neho naznačuje, že niektoré rakety sa používajú ledva vyjdú „z montážnej linky“. (sita)

16:41 Nemecký veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Miguel Berger upozornil, že pre pokračujúce ruské útoky na ukrajinskú energetickú sieť môže v nasledujúcich týždňoch množstvo utečencov z Ukrajiny hľadať útočisko v Nemecku. Berger to uviedol v nedeľu v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu Sky News. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Putin pokračuje v terorizovaní ukrajinských civilistov, povedal Berger. „Veľmi nás to znepokojuje, pretože tieto útoky na energetickú infraštruktúru znamenajú, že v mrazoch môže byť veľa ľudí nútených opustiť Ukrajinu. Takže v najbližších týždňoch očakávame ďalšiu vlnu utečencov,“ dodal.

Veľvyslanec v rozhovore tiež uviedol, že nevidí dôvod na optimizmus, pokiaľ ide o ukončenie vojny na Ukrajine diplomatickou cestou.

Podľa nemeckého ministerstva vnútra prišlo do Nemecka od 24. februára, teda od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu k 30. novembru celkovo 1 033 931 ľudí z Ukrajiny. Nemecký migračný úrad zaznamenal v súvislosti s vojnou na Ukrajine približne 181 600 žiadostí o azyl.

15:30 Moskovský byt syna Alexandra Litvinenka – bývalého ruského agenta a prebehlíka na stranu Západu, ktorého zavraždili v roku 2006 v Londýne rádioaktívnym prvkom polónium 210 -, navštívili náboroví príslušníci ruskej armády. Dúfali, že mladého muža naverbujú.

Ukrajina / Vojak / Zbraň / Puška / Samopal / Čítajte viac Syna otráveného agenta Litvinenka chceli naverbovať do armády

14:56 Po týždňoch ruských vzdušných útokov na energetickú sieť na Ukrajine je bez dodávok elektriny stále viac než 500 obcí. Uviedol to v nedeľu predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra.

„Nepriateľ pokračuje v útokoch na základnú infraštruktúru krajiny. V súčasnosti je od dodávok elektriny odrezaných 507 obcí v ôsmich oblastiach našej krajiny,“ povedal pre ukrajinskú televíziu námestník ministra vnútra Jevhenij Jenin.

Najhoršie zasiahnutá je podľa neho Charkovská oblasť na severovýchode, kde je izolovaných 112 dedín. Ďalších 90 dedín nemá elektrinu v Doneckej a Chersonskej oblasti, zvyšné sú v Mykolajivskej, Zápozožskej a Luhanskej oblasti.

V sobotu ukrajinskí predstavitelia opätovne vyzvali civilistov, aby vydržali v situácii zhoršujúceho sa zimného počasia a pravidelných výpadkov prúdu. Bez tepla alebo svetla pri nich zostávajú milióny ľudí v čase, keď vonkajšie teploty klesli pod nulu. (tasr/afp)

14:19 Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol kritiku, že jeho krajina bude mať nedostatok zbraní v dôsledku dodávok na Ukrajinu. „Je to nepravdivé a súčasne nebezpečné,“ povedal Macron pre noviny Le Parisien v rozhovore zverejnenom v nedeľu. „Ako vrchný veliteľ ozbrojených síl vás môžem ubezpečiť, že vždy, keď niečo dodávame, robíme to tak, aby sme zachovali všetky naše obranné kapacity.“

Krajne pravicová politička Marine Le Penová predtým v televízii CNews povedala, že Francúzsko nemôže dodávať zbrane Ukrajine na úkor vlastnej bezpečnosti. Materiál odoslaný na Ukrajinu Francúzsku chýba, tvrdila s tým, že Paríž by nemal Kyjevu poskytnúť ďalšie húfnice Caesar.

Macron Le Penovú obvinil z toho, že vedie „kapitulačnú debatu“, pretože je priateľkou ruskej štátnej moci. „Keby sme húfnice Caesar nedodali, Ukrajinci by prišli o územie,“ povedal francúzsky prezident. „Chcem, aby naši spoluobčania vedeli, že peniaze, ktoré vynakladáme, vynakladáme na obranu našich hodnôt a našej slobody.“

Francúzsko dosiaľ Ukrajine dodalo 18 samohybných húfnic Caesar. Ďalšie dodávky zbraní by mali nasledovať. (tasr/dpa)

13:42 Rusko prišlo počas vojny na Ukrajine už zhruba o 91 150 vojakov. Len za posledných 24 hodín pritom ukrajinské ozbrojené sily zabili 550 ruských vojakov. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na Facebook generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2 922 tankov, 5 892 bojových obrnených vozidiel, 4 479 vozidiel a palivových nádrží, 1 908 delostre­leckých systémov, 395 odpaľovacích raketových systémov, 210 systémov protivzdušnej obrany, 263 vrtuľníkov, 281 lietadiel, 1 573 dronov, 531 striel s plochou dráhou letu, 16 lodí a 163 kusov špeciálnej techniky.

Najväčšie ruské straty ukrajinský generálny štáb eviduje na lymanskom a bachmutskom fronte. (sita)

12:30 Podpora vojny na Ukrajine v ruskej verejnosti „výrazne klesá“, uviedlo britské ministerstvo obrany v pravidelnej dennej správe. Odvolalo sa pritom na prieskum verejnej mienky v Rusku.

ukrajina donecko vojna ruiny Čítajte viac Podpora vojny na Ukrajine v ruskej verejnosti výrazne klesá

10:50 Rusko počas tohto roka zozbieralo z ukrajinských polí pšenicu v hodnote približne jednej miliardy dolárov. Tvrdí to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Z polí v oblastiach „mimo kontrolu Ukrajiny“ bolo zožatých zhruba 5,8 milióna ton pšenice, vyplýva zo zistení programu NASA Harvest, ktorý sa zameriava na potravinovú bezpečnosť a poľnohospodárstvo

Na prieskum boli v spolupráci s niekoľkými partnerskými inštitúciami použité satelitné údaje a modelovanie, informovala v sobotu tlačová agentúra DPA.

Podľa odhadov vedcov zapojených do tohto výskumného projektu sa v priebehu roka na území Ukrajiny zozbieralo celkovo približne 26,6 milióna ton pšenice, čo je výrazne viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Hoci je to menej ako minuloročná rekordná úroda 33 miliónov ton, blíži sa to k päťročnému priemeru 27,9 milióna ton. Ukrajina však nemala prístup k 22 percentám tejto pšenice vo východnej časti krajiny z dôvodu prebiehajúcej ruskej invázie.

NASA tvrdí, že v oblastiach, ktoré nie sú pod kontrolou Ukrajiny, sa zozbieralo celkovo približne 88 percent minuloročnej úrody ozimín. Polia, ktoré zostali nezožaté, sú sústredené najmä pozdĺž frontovej línie. (tasr)

9:36 Ukrajinci zrejme zosilňujú útoky na frontové línie v Luhanskej oblasti. S príchodom zimy a zamrznutím pôdy sa zlepšujú podmienky pre ofenzívne operácie v Donbase, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

S odvolaním sa na informácie ruských vojnových blogerov inštitút uviedol, že ruské sily zrejme už nekontrolujú významnú cestu R-66 medzi mestami Kreminna a Svatove a že ukrajinská protiofenzíva v tejto oblasti naberá na sile. Ukrajinský generálny štáb oznámil, že ukrajinské sily odrazili ruský protiútok pri Červonopopivke, čo podľa amerických analytikov zrejme znamená, že Ukrajinci majú túto dedinu ležiacu na spomínanej ceste pod kontrolou.

Ukrajinské delostrelectvo pokračovalo v úderoch na sústredenie ruských síl a logistické uzly v Luhanskej oblasti. Raketomety HIMARS len za posledný deň zasiahli ciele v štyroch obciach, uviedli ruské zdroje.

Intenzívne boje zvádzajú ukrajinské a ruské sily naďalej pri Bachmute v Doneckej oblasti. Obe strany hovoria o odrazených útokoch nepriateľa. Ruské vojská si južne od mesta boli v posledných dňoch schopné pripísať čiastkové úspechy a posunúť front o jednotky kilometrov.

V Chersonskej oblasti ukrajinská špeciálna jednotka Karlson zverejnila snímku, na ktorej prekonáva na člnoch Dneper a vztyčuje vlajku na ľavom brehu tejto rieky. Tá po ruskom stiahnutí z pravého brehu v prvej polovici novembra teraz tok oddeľuje ukrajinské a ruské sily. "Ak sa tento obmedzený ukrajinský výpad (…) potvrdí, mohol by ukrajinským silám otvoriť cestu pre nové operácie na východnom brehu, "uvádza ISW. (čtk)

8:40 Ukrajinské úrady uvalili sankcie na desať vysokopostavených duchovných napojených na ukrajinskú pravoslávnu cirkev moskovského patriarchátu. Tí podľa nich súhlasili so spoluprácou s ruskými okupačnými orgánmi alebo ospravedlňovali inváziu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské bezpečnostné služby.

Toto oznámenie je posledným z radu krokov proti ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu, ktorá po začatí invázie vyhlásila od ruskej pravoslávnej cirkvi nezávislosť. Nesúhlasila s počínaním moskovského patriarchu Kirilla, ktorý aktívne podporuje prezidenta Vladimira Putina a jeho vojnu proti Ukrajine. Mnoho Ukrajincov sa však obáva, že by cirkev mohla byť zdrojom ruského vplyvu v krajine.

Bezpečnostná služba vo svojom vyhlásení uviedla, že desať duchovných rôznym spôsobom súhlasilo so spoluprácou s okupačnými orgánmi, propagovalo proruské naratívy a ospravedlňovalo ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine.

Väčšina duchovných – všetci sú buď členmi cirkvi, alebo sú s ňou úzko spojení – žije na územiach kontrolovaných Ruskom alebo sa nachádza v zahraničí, uviedla služba. Sankcie, ktoré potrvajú päť rokov, zmrazia majetok osôb uvedených na zozname, zablokujú im vývoz kapitálu z Ukrajiny a znemožnia im vlastniť pôdu.

Bezpečnostná služba tiež vykonala niekoľko razií vo farnostiach a budovách spojených s cirkvou, ktorá tvrdí, že vždy dodržiavala ukrajinské zákony. (čtk)

8:12 Minister obrany USA Lloyd Austin v prejave na obrannom fóre v Simi Valley v Kalifornii hovoril aj o konflikte na Ukrajine. USA podľa neho neustanú v podpore Ukrajiny ani v snahách zabrániť zvyšovaniu napätia s Ruskom. „Nenecháme sa zatiahnuť do Putinovej vojny,“ povedal minister. Austin tiež obvinil Rusko z „úmyselnej krutosti“ v bojoch na Ukrajine, kde podľa neho Moskva cieli na civilistov.

Lloyd Austin, Sebastien Lecornu Čítajte viac Austin: USA musia zbrojiť, aby udržali krok s Čínou. Má vôľu aj moc

7:30 Americké spravodajské služby očakávajú znížené tempo bojov na Ukrajine počas najbližších niekoľkých mesiacov. Nevidí tiež žiadne dôkazy o nižšej vôli Ukrajincov na odpor proti ruskej invázii, a to aj napriek útokom Moskvy na ukrajinskú energetickú sieť a ďalšiu kritickú infraštruktúru. Podľa agentúry Reuters to v sobotu uviedla riaditeľka úradu amerických výzveľných služieb (DNI) Avril Hainesová.

„Už teraz vidíme určité znížené tempo konfliktu (…) a očakávame, že tomu tak pravdepodobne bude aj v nasledujúcich mesiacoch,“ uviedla Hainesová na bezpečnostnom fóre v Kalifornii. Podľa nej sa ukrajinská aj ruská armáda budú teraz snažiť zotaviť a doplniť zásoby, aby po skončení zimy boli pripravené na novú ofenzívu. Tú podľa nej bude schopná uskutočniť skôr Ukrajina ako Rusko.

Na otázku ohľadom vplyvu ruských útokov na ukrajinskú energetickú sieť a ďalšiu civilnú infraštruktúru Hainesová odpovedala, že cieľom Moskvy je čiastočne podkopať vôľu Ukrajincov k odporu. „Myslím, že v tejto chvíli nemáme žiadne dôkazy o tom, že by bola podkopaná,“ dodala. Pripustila však, že v dôsledku útokov výrazne trpí ukrajinská ekonomika, čo sa časom môže prejaviť na schopnosti krajiny čeliť ruskej invázii.

Hainesová ďalej uviedla, že politické ciele ruského prezidenta Vladimira Putina sa v súvislosti s Ukrajinou podľa všetkého nezmenili. Analytici amerických spravodajských služieb sa však domnievajú, že by mohol byť ochotný obmedziť svoje krátkodobé vojenské ciele, aby sa k tým politickým vrátil neskôr.

Americké služby sú podľa Hainesovej tiež názoru, Rusko v súčasnosti spotrebúva svoje armádne zásoby rýchlejšie, ako stíha vyrábať, a preto sa ich snaží získať v zahraničí. USA sú si vedomé, že neveľké množstvo munície už poskytla Severná Kórea, povedala Hainesová. Moskva tiež žiada od Iránu ďalšie prostriedky na presné zásahy zo vzduchu, čo označila za „krajne znepokojujúce“.

319 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine