Začiatok súdu s páchateľmi teroristických útokov v Bruseli sprevádzali emócie

V Belgicku sa v pondelok začal najväčší súdny proces v histórii krajiny, súdení sú páchatelia teroristických útokov, pri ktorých v marci 2016 prišlo o život 32 ľudí a vyše 300 ďalších utrpelo zranenia. Začiatok podľa tlačových agentúr sprevádzali emócie pozostalých a obetí.

05.12.2022 17:05
Belgicko Brusel súd útoky džihádisti teroristi Foto: ,
Členovia špeciálnej jednotky stoja za obžalovanými počas začiatku súdneho procesu v prípade teroristických útokov v Bruseli z roku 2016. 5. december 2022
debata (2)

Medzi desiatimi obžalovanými sú aj Mohamed Abrini a Salah Abdeslam, ktorí už boli tento rok vo Francúzsku odsúdení na doživotný trest za teroristické útoky v Paríži z roku 2015. Pri nich zahynulo 130 ľudí.

Džihádista Abdeslam je jediný preživší spomedzi extrémistov z Islamského štátu (IS), ktorí v roku 2015 zaútočili na parížske divadlo Bataclan, mestské kaviarne a francúzsky národný štadión. Abdeslama zadržali belgické úrady štyri dni pred útokmi v Bruseli. Na súd ho v pondelok priviezli v obrnenom policajnom vozidle a na výzvu predsedu senátu sa identifikoval.

Proces, ktorý má trvať niekoľko mesiacov, oživil bolestné spomienky ľudí, ktorí prišli o svojich blízkych, utrpeli zranenia alebo boli svedkami útokov, pri ktorých sa v Bruseli 22. marca 2016 počas rannej dopravnej špičky odpálili traja samovražední atentátnici. Pri dvojitom samovražednom útoku na letisku Zaventem zahynulo 16 ľudí a ďalších 16 zomrelo pri atentáte v stanici metra Maalbeek. Na účasť na súdnych pojednávaniach sa registrovalo asi tisíc ľudí.

Stovky ľudí utrpeli traumu

Podľa agentúry AP až približne 900 osôb utrpelo zranenia alebo psychickú traumu. V prípade uznania viny môžu niektorí z obžalovaných čeliť až 30-ročnému väzenskému trestu.

„Včera v noci som nemohla spať,“ povedala novinárom pred začiatkom procesu Christelle Giovannettiová, ktorá teraz kvôli zraneniam utrpeným pri bombovom útoku v metre nosí načúvadlá.

Dôkazové materiály a súdne spisy sú vystavené... Foto: TASR/AP, Olivier Matthys
Belgicko Brusel súd útoky džihádisti teroristi Dôkazové materiály a súdne spisy sú vystavené počas začiatku súdneho procesu v prípade teroristických útokov v Bruseli z marca 2016. Brusel, 5.12. 2022

Sylvie Ingelsová, ktorá sa nachádzala v blízkosti prvej bomby na letisku, uviedla, že v posledných dňoch mala opakovane nočné mory. „Ak dnes prídem, tak preto, aby som urobila tento krok a prekonala svoj strach. Je dôležité byť tu. Je to ich súd, ale tiež náš. Čakáme na nejaké odpovede,“ povedala agentúre Reuters.

Naopak Danielle Iwensová, ktorá 22. marca 2016 pracovala za odbavovacou prepážkou na letisku Zaventem, je medzi obeťami, ktoré sa súdu nezúčastnia, pretože sa obávajú „prílišného stresu“. „Nie je to dobré pre moje zdravie, fyzicky je to príliš náročné,“ povedala agentúre AFP 58-ročná žena, ktorá stratila 60 percent sluchu v jednom uchu a už sa nemôže sústrediť ako predtým.

Na druhej strane Philippe Vandenberghe plánuje svedčiť o traume, ktorú utrpel, keď ako dobrovoľný pomocník zasahoval v letiskovej hale zničenej dvojitým výbuchom uprostred mŕtvych tiel, z ktorých niektoré boli rozštvrtené. „Dúfame, že naše utrpenie bude uznané, to je dôležité,“ povedal.

Dôkazové materiály vystavené počas súdneho... Foto: TASR/AP, Olivier Matthys
Belgicko Brusel súd útoky zbraň Dôkazové materiály vystavené počas súdneho procesu v prípade útokov v Bruseli z 22. marca 2016.

Nákladný proces

Medzi desiatimi obžalovanými figuruje šesť rovnakých mien ako v procese, v ktorom boli tento rok vo Francúzsku odsúdení páchatelia teroristických útokov z roku 2015 a ich pomocníci. Pred súd sa postaví deväť mužov, desiaty je považovaný za mŕtveho a bude súdený v neprítomnosti. Osem mužov je obžalovaných z 32 prípadov vraždy, pokusov o vraždu ďalších 695 ľudí a z účasti na zločineckom spolčení. Deviaty muž je obžalovaný len zo zločineckého spolčenia. Belgický súdny proces sa od parížskeho líši tým, že o ňom bude rozhodovať 12-členná porota, nie sudcovia.

Predsedajúca sudkyňa Laurence Massartová dnes potvrdila totožnosť obžalovaných. Všetci okrem švédskeho občana obvineného z plánovania druhého atentátu v metre, odpovedali na jej otázky. V súlade s belgickým súdnym poriadkom sa obžalovaní nevyjadrili, či sú nevinní, alebo vinní.

Očakáva sa, že prokurátori začnú v utorok čítať z 486-stranovej obžaloby a potom bude možné začať výsluchy približne 370 znalcov a svedkov. Obžalovaní by mali byť vypočúvaní od 19. decembra a prvé výpovede obetí sa očakávajú v polovici januára. Náklady na súdny proces v bývalom sídle NATO sa odhadujú na najmenej 35 miliónov eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #súdny proces #teroristický útok #útoky v Bruseli