Čína sa na tri minúty zastavila, aby si uctila pamiatku zosnulého exprezidenta

Rozozvučaním sirén a tromi minútami ticha si v utorok obyvatelia Číny uctili pamiatku bývalého prezidenta Ťiang Ce-mina, ktorý zomrel minulú stredu v Šanghaji vo veku 96 rokov. Na tri minúty sa zastavili aj trhy s akciami, menami a dlhopismi.

06.12.2022 12:20
Čína Peking prezident Ťiang Ce-min rozlúčka Foto:
Na snímke z videozáznamu sa účastníci klaňajú počas smútočného obradu za bývalého prezidenta Ťiang Ce-mina vo Veľkej sále ľudu v Pekingu.
debata (9)

Smútočný obrad sa konal vo Veľkej sále ľudu v Pekingu a televízie z neho vysielali priamy prenos. TASR správu prevzala z agentúr Reuters a AFP.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vzdal bývalému vodcovi Ťiangovi hold za to, že zabezpečil, aby komunistickú stranu obišli „politické búrky“, pričom ju aj zreformoval, a zmodernizoval i ekonomiku krajiny.

Počas štátneho smútočného aktu Si pripomenul, že Ťiang prevzal vedenie v čase, keď sa strana, armáda a krajina nachádzali pod „vonkajším tlakom“ a museli sa vyrovnať aj s problémami vnútri štátu – narážal na prodemokratické protesty na Námestí nebeského pokoja v Pekingu z roku 1989.

Si uviedol, že Ťiang v tejto situácii presadzoval reformy a otvorenosť, posilnil vzťahy strany s národom, zapojil sa do „diplomatických bojov“ a podporil nezávislosť, dôstojnosť, bezpečnosť a stabilitu Číny. Ocenil tiež, že Ťiang mal odvahu prijímať odvážne rozhodnutia.

Ľudia sledujú priamy prenos zo smútočného... Foto: SITA/AP, Andy Wong
China Jiang Zemin Ľudia sledujú priamy prenos zo smútočného obradu za bývalého prezidenta Ťiang Ce-mina v uliiach Pekingu.

Agentúra AFP poznamenala, že napriek Ťiangovej úlohe pri potláčaní protestného hnutia v roku 1989, jeho smrť vyvolala medzi niektorými Číňanmi nostalgiu – krajina bola totiž následne, istý čas, považovaná za liberálnejšiu a tolerantnejšiu voči nesúhlasu.

Ťiangova smrť prišla čase, keď čínske vedenie zápasí s pouličnými protestmi prameniacimi z nespokojnosti obyvateľstva, ktoré žiada, aby sa skoncovalo s politikou nulovej tolerancie choroby COVID-19 a s tým súvisiacimi prísnymi obmedzeniami.

Si, ktorý Ťiangovu smrť opísal ako nevyčísliteľnú stratu, povedal, že krajina musí zmeniť smútok na silu a využiť jeho odkaz na otvorenie novej kapitoly v dejinách vládnucej komunistickej strany.

„Neverte v zlo, nebojte sa duchov ani tlaku a snažte sa prekonať všetky druhy ťažkostí a výziev na ceste vpred,“ apeloval súčasný čínsky prezident podľa Reuters.

Ťiangovo telo bolo po prevoze do Pekingu v pondelok spopolnené. Na tomto obrade sa zúčastnili mnohí predstavitelia čínskeho vedenia – údajne aj bývalý čínsky prezident Chu Ťin-tchao, ktorý bol v októbri vyvedený z miesta konania jazdu komunistickej strany. Šlo o dramatický incident, ktorý vzbudil celosvetovú pozornosť.

Ťiang Ce-min Čítajte viac Zomrel bývalý čínsky prezident Ťiang Ce-min
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína