Exilovej ruskej televízii Dožď odobrali licenciu. Kremeľ využil kauzu na kritiku slobody slova na Západe

Exilový ruský televízny kanál Dožď prišiel v Lotyšsku o vysielaciu licenciu za sériu porušení pravidiel vrátane zobrazenia polostrova Krym anektovaného od Ukrajiny ako súčasti Ruska. Rozhodnutie o tom prijala lotyšská mediálna rada, oznámili v utorok britská stanica BBC a agentúra AFP. TV Dožď vníma obvinenia lotyšských úradov ako nespravodlivé.

06.12.2022 16:30
debata (10)

Šéf rady pre elektornické masmédiá (NEPLP) Ivars Abolinš dodal, že TV Dožď „prestane vysielať 8. decembra“, informuje TASR.

Vo svojom statuse na sociálnej sieti Twitter Abolinš spresnil, že toto rozhodnutie bolo prijaté z dôvodu „ohrozenia národnej bezpečnosti a verejného poriadku“ Lotyšska.

Vysvetlil, že po posúdení všetkých porušení, ktorých sa televízia vo svojom vysielaní dopustila, NEPLP nadobudla presvedčenie, že vedenie TV Dožď „nerozumie a nie je si vedomé významu a závažnosti porušení, a preto nemôže pôsobiť na území Lotyšska.“ „Lotyšské zákony musí rešpektovať každý,“ zdôraznil.

Zostanú na Youtube

Dožď považuje obvinenia, na ktorých základe prišla v Lotyšsku o vysielaciu licenciu, za „nespravodlivé a absurdné“. Vo svojom statuse na sociálnej sieti Twitter vedenie TV Dožď informovalo, že stanica prestane vysielať v káblovej televízii, ale zostane pôsobiť na platforme YouTube. „Pokračujeme v práci a všetky obvinenia voči nám považujeme za nespravodlivé a absurdné,“ uviedla televízia.

Podľa generálnej riaditeľky exilovej TV Dožď Nataľje Sindejevovej v dôsledku rozhodnutia lotyšských úradov príde TV kanál o peniaze z vysielania v káblových sieťach – ide asi o 20 percent jeho príjmov.

Britská stanica BBC informovala, že Sindejevová sa pre ruský spravodajský web Meduza vyjadrila, že na tento krok lotyšských úradov nebola pripravená. „Bola som si istá, že to (lotyšské úrady) neurobia,“ vysvetlila. V komentári pre spravodajský web RBK Sindejevová uviedla, že kanál TV Dožď sa pokúsi získať licenciu v inej krajine.

vojna na ukrajine, tank, bachmut Čítajte viac Kvíz: Čo viete o ruskej agresii na Ukrajine? Otestujte sa

Rozhodnutie NEPLP medzičasom na svojom konte na sociálnej sieti Facebook kritizoval ruský opozičný politik Lev Šlosberg. Napísal, že ide o reakciu „na požiadavku radikálnej časti lotyšskej spoločnosti, ktorá žiada úplnú derusifikáciu mediálneho a politického priestoru krajiny“, pričom „na tejto vlne sa teraz drží parlamentná väčšina, a teda aj vláda v Lotyšsku“.

Šlosberg pripomenul, že TV Dožď sledovali aj Rusi žijúci v Lotyšsku a umožnilo im to uchovať si svoj jazyk a kultúru. Za najdôležitejšie Šlosberg – okrem iného – označil to, že Dožď „ukázal, že existujú aj iní Rusi, ktorí nepodporujú oficiálnu politiku Ruska“.

Peskov o ilúzii slobode slova

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil kauzu s ruskou televíziou Dožď za „príklad ilúzií o slobode slova na Západe“, informovala BBC.

Peskov na margo tejto situácie pred novinármi v Moskve vyhlásil: „Stále sa niekomu zdá, že niekde inde je lepšie ako doma,…že inde sloboda je, ale doma je nesloboda. Tak toto je jeden z najjasnejších príkladov, ktorý dokazuje, že takéto ilúzie sú omylom.“

Paralelu medzi konaním lotyšských úradov a obviňovaním z nátlaku na médiá, ktoré boli vznášané na adresu Ruska, našla aj oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. „Nič nové ani netreba vymýšľať, stačí do ich nedávnych vyhlásení namiesto slova Rusko vložiť slovo Lotyšsko,“ napísala Zacharovová, pričom svoj status doplnila o citácie z vyhlásení amerických a európskych predstaviteľov.

Russia China Bomber Patrols Čítajte aj Ako keď Rust pristál na Červenom námestí. Rusmi otriasol útok na strategické základne

Televízia Dožď ukončila svoje aktivity a vysielanie v Rusku krátko po tom, ako Rusko začalo vojnu proti Ukrajine. Podobne dopadli všetky významnejšie nezávislé médiá v Rusku: buď svoju činnosť sami pozastavili, alebo im to nariadili tamojšie úrady. Medzičasom bola TV Dožď v Rusku zaradená na zoznam tzv. zahraničných agentov.

Stanica Dožď obnovila svoje vysielanie 18. júla zo štúdií v Rige. V decembri však lotyšské úrady vzniesli voči TV Dožď niekoľko výhrad, pričom jej udelili aj pokutu 10 000 eur.

VIDEO: NATO cvičí v Litve: Na boj sme pripravení.
Video
10 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine