Ruská armáda na Donbase popravila 21 dezertérov, tvrdí velenie ukrajinských síl

Ruská armáda zabila na ukrajinskom Donbase 21 ruských dezertérov, uviedol v utorok vo svojom pravidelnom večernom hlásení ukrajinský generálny štáb. Medzi dezertérmi podľa štábu bolo 13 trestancov naverbovaných do bojov z väzníc.

07.12.2022 06:43
Ukrajina Rusko vojna Cherson útok uarus Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (86)

Dvadsaťjeden vojakov utieklo aj so zbraňami z bojových pozícií 30. novembra pri dedine Verchnotorecke severne od Donecka. „Velenie ruských okupačných síl ich nariadilo chytiť a zlikvidovať. Do 5. decembra boli všetci dezertéri zabití,“ uvádza sa v hlásení ukrajinského generálneho štábu.

VIDEO: Ruská zima. Mobilizovaní trénujú boj aj v snehu a ľade
Video

Britské ministerstvo obrany v novembri uvádzalo, že ruská armáda pravdepodobne na Ukrajine začala nasadzovať protiústupové jednotky, ktoré majú odrádzať ruských vojakov od úteku tak, že im hrozia zastrelením. Minulý mesiac sa tiež na internete šírilo video, ktoré údajne zachytávalo brutálne ubitie ruského žoldniera Jevgenija Nužina. Ten sa na Ukrajine vzdal a v septembri ukrajinským novinárom povedal, že je pripravený prejsť na stranu Ukrajiny. Videozáznam zverejnil na sociálnej sieti Telegram kanál Grey Zone, ktorý je spájaný s ruskou Vagnerovou žoldnierskou skupinou. Zakladateľ vagnerovcov Jevgenij Prigožin sa o videu vyjadril ako o „veľkolepom režisérskom diele“.

VIDEO: Rusi sa vzdávajú Ukrajincom, po dohode cez telefón
Video

Prigožinova žoldnierska skupina naverbovala do bojov na Ukrajine tisíce trestancov.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Vagnerova skupina