USA tlačia na Berlín: Dodajte Ukrajine tanky. Leopardy však majú ísť na Slovensko

Spojené štáty by uvítali, keby Nemecko dodalo ukrajinskej armáde tanky Leopard 2. Podľa informácií denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to už v októbri Berlínu povedal bezpečnostný poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan.

07.12.2022 09:22
t72-m Foto:
Vo výzbroji slovenskej armády Leopardy doplnia a v budúcnosti nahradia staré sovietske tanky T-72 (na zábere), ktorých má Slovensko v súčasnosti len 30.
debata (101)

Ukrajina, ktorá od februára vzdoruje ruskej invázii, o Leopardy 2 žiadala. Nemecko sa ale takýto krok zdráha urobiť a opakovane hovorí o nevyhnutnosti spoločného postupu so spojencami.

Technika v službách Ozbrojených síl SR

Vojenská technika v službách Ozbrojených síl SR a ukrajinskej armády

Fotogaléria
Leopard 2A4 v používaní Holandska....
Vo výzbroji slovenskej armády Leopardy doplnia...
+8Bojové vozidlo pechoty BVP-1 je obojživelné...

Ukrajina zatiaľ žiadne tanky západnej konštrukcie nedostala, hoci o ne má záujem. Podľa Gustava Gressela z Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) sú práve nemecké Leopardy 2 vhodnou voľbou, pretože tieto tanky používa poľská armáda. Ukrajina by tak hneď za svojimi hranicami mala možnosť nemecké stroje opravovať.

Musia k rozhodnutiu dospieť sami

O možnej dodávke Leopardov 2 na Ukrajinu sa v Nemecku dlhodobo diskutuje. Kancelár Olaf Scholz ale opakovane zdôrazňuje, že hoci Nemecko Ukrajine pomáha, neurobí žiadny krok v rozpore s postojom svojich spojencov. Berlín tiež poukazuje na to, že žiadna spojenecká krajina zatiaľ ukrajinským silám tanky západnej konštrukcie neposkytla.

Leopard 2A4 Čítajte viac Po 80 rokoch prichádzajú na Slovensko nemecké tanky. Leopardy sa osvedčili v Afganistane či Sýrii

Poradca amerického prezidenta Sullivan však podľa zdrojov FAZ v októbri povedal zahraničnopoli­tickému poradcovi nemeckého kancelára Jensovi Plötnerovi, že Spojené štáty by odovzdanie Leopardov 2 na Ukrajinu uvítali. Uviedol ale, že USA nebudú Berlín k takémuto kroku nútiť, pretože k rozhodnutiu musí dospieť samo Nemecko.

Nemecké Leopardy 2 zatiaľ získajú napríklad Česko a Slovensko, ktorým ich Berlín daruje výmenou za to, že Ukrajine poskytli svoje tanky a obrnené vozidlá. Nemecko tento postup nazýva reťazovou výmenou.

VIDEO: Slovenská armáda dostane Leopardy.

Video

Nemecko okrem iného odovzdalo ukrajinským ozbrojeným silám 30 samohybných protilietadlových kanónov Gepard a ďalších sedem im chce ešte dodať. Gepardy sú založené na podvozku tanku Leopard 1.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #tanky #Leopard 2