Mattarella: Veľkú ruskú kultúru nemožno zrušiť

Veľkú kultúru Ruska nemožno zrušiť bez ohľadu na to, do akých vojen sa jeho lídri pustia, vyhlásil taliansky prezident Sergio Mattarella pred premiérou opery "Boris Godunov" v milánskej La Scale a vyslúžil si za to potlesk v stoji. Proti jej uvedeniu protestovali pred budovou opery desiatky ľudí. Políciu však viac zamestnal protest krajnej ľavice, keď sa demonštranti snažili prelomiť zátarasy.

07.12.2022 20:45 , aktualizované: 22:46
Sergio Mattarella Foto: ,
Taliansky prezident Sergio Mattarella prichádza na premiéru opery Boris Godunov v milánskej La Scale v stredu 7. decembra 2022
debata (41)

Na predstavení, ktorou bola zahájená operná sezóna divadla La Scala, bola aj premiérka Giorgia Meloniová či šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Mattarella počas slávnostnej večere s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou pred predstavením hovoril aj o spore uviesť túto ruskú operu v čase vojny na Ukrajine a možnom propagandistickom víťazstve ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Sú to názory, ktoré nezdieľam ani v kultúrnej, ani v politickej rovine. Veľká ruská kultúra je neoddeliteľnou súčasťou európskej kultúry. Je to prvok, ktorý nemožno zrušiť. Zodpovednosť za túto vojnu však musí niesť vláda tejto krajiny a určite nie ruský ľud alebo jeho kultúra,“ povedal Mattarella.

Meloniová vyhlásila, že je nutné držať ďaleko od seba politické rozhodnutia a kultúru či históriu. Podľa predsedníčky Eurokomisie von der Leyenovej ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi by sa malo zabrániť, aby zničil ruskú kultúru.

Boris Godunov

Boris Godunov je jediná dokončená opera od ruského skladateľa Modesta Musorgského. Dielo vzniklo v rokoch 1868–1873 v Petrohrade a všeobecne je považovaná za majstrovské dielo. Dej opery sa odohráva v rokoch 1598–1605 počas tzv. obdobia zmätkov za vlády cára Godunova.

Uvedenie opery ruského skladateľa Modesta Petroviča Musorgského kritizovali ukrajinskí diplomati v Taliansku. Podľa nich môže predstavenie využiť ruská propaganda. Proti zahájeniu sezóny ruskou operou protestovali pred divadlom tri desiatky ľudí. Išlo predovšetkým o Ukrajincov a ich sympatizantov. „Neviem, prečo majú Taliani sklon si myslieť, že ruská kultúra nijako nesúvisí s ruskou vládou či ruským ľudom,“ povedala jedna z demonštrantiek pôvodom z Charkova.

Pred milánskym operným domom panovalo pred začiatkom predstavenia napätie medzi políciou a demonštrantmi z krajnej ľavice. Tí sa pokúsili preraziť zátarasy. Demonštrácia bola zvolaná proti zdražovaniu. Podobný protest proti akcii, kde sa stretávajú zástupcovia veľkého biznisu s politikmi, organizuje alternatívna a anarchistická scéna každý rok. Počas dňa poliali budovu divadla farbou ekologickí aktivisti.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kultúra #Sergio Mattarella