Klimatickí aktivisti zablokovali dráhu letiska v Mníchove

Klimatickí aktivisti zo skupiny Posledná generácia zablokovali vo štvrtok na krátky čas jednu z dvoch pristávacích a vzletových dráh na letisku v bavorskej metropole Mníchov, ku ktorej sa prilepili. Uviedol to hovorca letiska Henner Euting, informuje agentúra DPA.

08.12.2022 13:04
nemecko letisko lietadlo mníchov aktivisti klíma Foto: ,
Posledný zo štyroch klimatických aktivistov sedí s rukou prilepenou na pristávacej dráhe na letisku v Mníchove 8. decembra 2022.
debata (2)

Protest podľa Eutinga spôsobil mierne meškanie letov, no prevádzka letiska pokračovala a lietadlá boli presmerované na druhú pristávaciu dráhu. Aktivisti sa síce pokúšali dostať aj k nej, avšak zabránila im v tom polícia.

Hovorkyňa environmentálneho hnutia Posledná generácia Aimée van Baalenová povedala, že jeho prívrženci sú vždy pripravení na konštruktívny dialóg, avšak vzhľadom na klimatickú krízu sú potrebné činy, nielen slová.

Aktivisti z tejto skupiny, ktorí v poslednom čase pravidelne blokujú ulice v Mníchove aj Berlíne a protestujú i v múzeách, vyzýva nemeckú vládu, aby podnikla dôraznejšie kroky v boji proti klimatickej zmene. Medzi ich požiadavky patrí okrem iného obmedzenie rýchlosti na diaľniciach na 100 kilometrov za hodinu a deväťeurový vlakový lístok pre celé Nemecko.

Klimatický protest sa vo štvrtok odohral aj na letisku Willyho Brandta Berlín-Brandenbursko, kde sa dve aktivistky dostali na pristávaciu dráhu, ku ktorej sa prilepili. Ďalším šiestim sa na dráhu preniknúť nepodarilo.

V tomto prípade podľa hovorkyne letiska prevádzka výrazne narušená nebola a polícia medzičasom zásah ukončila. Po incidente z 24. novembra, keď aktivisti na takmer dve hodiny prerušili premávku letiska, bola totiž prítomnosť polície posilnená, čo jej umožnilo vo štvrtok rýchlo zareagovať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #klimatickí aktivisti