Zomrel posledný vojnový letec z operácie proti nemeckým priehradám za druhej svetovej vojny

Vo veku 101 rokov zomrel posledný účastník bombardovacích náletov na nemecké priehrady v Porúrí počas druhej svetovej vojny George Leonard "Johnny" Johnson.

08.12.2022 18:04
George Leonard "Johnny" Johnson Foto: ,
George Leonard "Johnny" Johnson
debata (1)

Johnson bol zameriavačom britskej 617. perute Britského kráľovského letectva (Royal Air Force – RAF). Podľa jeho rodiny zomrel v stredu pokojne v spánku, informoval portál The Guardian.

Operácia Chastise, prísne tajná misia RAF, mala ochromiť nacistickú vojnovú mašinériu. Priehrady pretrhnuté pri útoku spôsobili v roku 1943 v Porúri záplavy, ktoré si vyžiadali rozsiahle škody a pripravili o život viac ako 1 300 ľudí.

Posledný pilot z tejto misie, Les Munro, zomrel v roku 2015 vo veku 96 rokov. Po jeho smrti zostal iba popredný strelec Fred Sutherland a Johnson. Sutherland zomrel v roku 2019 vo veku 95 rokov.

„Mal som v každom ohľade veľmi šťastný život,“ povedal Johnson vlani BBC po tom, čo oslávil sté narodeniny. „Bol to vzrušujúci zážitok… (cítil som sa) poctený, že som mal možnosť sa ich zúčastniť,“ uviedol k bombardovaniu nemeckých priehrad.

Zo 133 členov posádok, ktoré sa náletov zúčastnili, ich 53 pri misii zahynulo a traja boli zajatí. Johnson, ktorý sa narodil v Lincolnshire a žil v Bristole, mal v tom čase 21 rokov. Počas operácie boli RAF prvýkrát použité tzv. skákacie bomby, ktoré zostrojil britský vedec a vynálezca Barnes Wallis.

Nálety a úloha konštruktéra Wallisa boli zvečnené vo filme Diabli v oblakoch z roku 1955 s Michaelom Redgravom v úlohe Wallisa a Richardom Toddom ako veliteľom operácie Guyom Gibsonom.

Výtvarník Jeremy Houghton v roku 2018 pri príležitosti stého výročia od založenia Kráľovského letectva nakreslil Johnsona ako jedného z posledných žijúcich letcov druhej svetovej vojny.

Johnson sa stal veliteľom perute, v roku 1962 odišiel do dôchodku a stal sa učiteľom v Torquay. Zastupoval tiež Konzervatívnu stranu ako miestny radný. Kampaň za Johnsonovo povýšenie do rytierskeho stavu skončila neúspechom, ale v roku 2017 mu bol udelený Rád britského impéria. Johnsonova manželka Gwyn zomrela v roku 2005. Zostali po ňom tri deti, osem vnúčat a 18 pravnúčat.

Bývalý navigátor RAF John Nichol, ktorý bol zajatý počas prvej vojny v Perzskom zálive, vzdal Johnsonovi hold. „Je veľmi smutné zistiť, že ‚posledný ničiteľ priehrad‘, líder perute Johnny Johnson, zomrel vo veku 101 rokov,“ napísal na twitteri. „Jeho generácia z druhej svetovej vojny toho tak veľa obetovala, ale nič za to nechcela. Národ stratil skutočného hrdinu,“ uviedol.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #letectvo #druhá svetová vojna #Britské kráľovské letectvo #boj proti nacizmu