Sily Moskvy a Kyjeva bojujú na východe Ukrajiny bez významných ziskov, píše ISW

Na fronte v Luhanskej a Doneckej oblasti pokračujú boje medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami, ani jedna zo strán však podľa analýzy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zatiaľ v týchto oblastiach nedosiahla presvedčivé zisky. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské jednotky neprestávajú útočiť v smere na Bachmut a Avdijivku.

09.12.2022 08:08
vojna na Ukrajine, delo Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú na ruské pozície na frontovej línii v Doneckej oblasti. Archívne foto.
debata (32)

Práve pri Bachmute v Doneckej oblasti sa v súčasnosti odohrávajú najťažšie boje, píše ruskojazyčný server BBC. Podľa ukrajinského generálneho štábu sa v oblasti podarilo odraziť útoky na zhruba sedem osád. Ruské zdroje naopak tvrdia, že ukrajinské ozbrojené sily neúspešne pri Bachmute zaútočili na päť obcí.

VIDEO: Ruský Aligátor na nebi? Ukrajinci ho zostrelili
Video

Ruská armáda vyslala 8. decembra posily k svojim pozíciám pri meste Svatove na severozápade Luhanskej oblasti, kde sa snaží o protiútok. ISW s odvolaním sa na ukrajinský generálny štáb uvádza, že túto ofenzívu ukrajinské jednotky odrazili.

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut
Video

Ruská armáda tiež zvýšila intenzitu útokov na ukrajinské pozície pri meste Kreminna, ktorú okupujú a ktorá leží severne od Lysyčanska a Severodonecka. Ukrajinská armáda tvrdí, že sa jej pri meste podarilo odraziť niekoľko útokov a o útočných operáciách v blízkosti Kreminny hovorilo vo štvrtok aj ruské ministerstvo obrany. ISW cituje proruských blogerov, podľa ktorých Rusko pri meste Kreminna pomaly postupuje, nedarí sa mu prelomiť ukrajinské pozície.

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že jeho jednotky za uplynulý deň odrazili ruské útoky v oblasti Bilohorivky v Luhanskej oblasti, teda neďaleko Kreminny, a pri obci Kliščijivka pri Bachmute a meste Marjinka v Doneckej oblasti. Tieto informácie nemožno nezávisle overiť.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine