EÚ reptá, že musí odoberať priveľa vakcín proti covidu. Chce tlačiť na firmy

Európska únia nakupuje vakcíny proti COVIDU-19, ktoré sa nikdy nevyužijú, a musí rokovať s ich výrobcami o prerušení zmluvných dodávok a znížení dodávok. Zhodli sa na tom v piatok v diskusii únijní ministri zdravotníctva, z ktorých niektorí volali po zásahu počas nasledujúceho mesiaca. Český minister Vlastimil Válek vyjadril presvedčenie, že rokovania s dodávateľmi budú úspešné.

09.12.2022 19:45
debata (20)

„Potrebujeme možnosť zrušenia časti dodávok a prosím (Európsku) komisiu, aby toto výrobcom jasne komunikovala,“ povedal počas dopoludňajšej diskusie Válek, ktorý predsedal rade EÚ. „Musíme si otvorene priznať, že sú vyrábané vakcíny, ktoré nebudú nikdy využité,“ pokračoval.

EÚ nakupuje vakcíny proti COVIDU-19 spoločne cez Európsku komisiu, ktorá postupne s rôznymi výrobcami uzavrela zmluvy o dodaní stoviek miliónov dávok. Únijní predstavitelia túto stratégiu hodnotia ako úspešnú, s uvadzajúcim záujmom o očkovanie sa však krajinám začali hromadiť nepotrebné dávky a napríklad Poľsko už v apríli oznámilo, že nebude ďalšie dodávky prijímať.

ockovanie-covid-nfs-clanok pfizer Čítajte viac Prokuratúra vyšetruje nákup vakcín. Šéf Pfizeru sa už dvakrát vyvliekol z vypočutia

Podľa údajov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) doteraz krajiny únie dostali približne 400 miliónov dávok covidových vakcín, ktoré neboli na území EÚ spotrebované. Napríklad v Česku sa z celkového prídelu viac ako 35 miliónov dávok vyočkovalo 18,5 milióna. Válek v rozhovore s ČTK uviedol, že nedokáže presne povedať, koľko zo zvyšných skoro 17 miliónov dávok bolo darovaných iným krajinám a koľko muselo byť zničených.

Európska komisia sa vzhľadom na tento vývoj snaží s dodávateľmi dohodnúť zmeny v zmluvách, pričom od konzorcia Pfizer/BioNTech prišla tesne pred piatkovou radou ponuka ohľadom rozloženia dohodnutých dodávok na dlhší čas. Niektorí ministri tento vývoj privítali, podľa Válka ale panovala zhoda na potrebe rokovať o celkovom znížení dodávok.

„Zároveň sme sa zhodli, že je absolútne nevyhnutné, aby bolo plnenie zmluvy, teda dodávky vakcín, pozastavené, kým budú zmluvy upravené,“ uviedol na tlačovej konferencii.

USA, Pfizer, 3.štvrťrok, zisk, rast Čítajte viac Zisky Pfizeru už neťahá vakcína, ale liek Paxlovid proti covidu

Podľa českého ministra i niektorých jeho náprotivkov by malo toto prerušenie prísť už v januári. Námestník nemeckého ministra zdravotníctva Thomas Steffen zase povedal, že zníženie objemu objednávok je potrebné dohodnúť pred januárovými dodávkami vakcín. Slovenský štátny tajomník Róbert Babeľa v súvislosti s firmou Pfizer navrhol výmenu covidových vakcín za iné výrobky.

V rozprave opakovane zaznievalo, že krajiny si vzhľadom na aktuálne krízy nemôžu dovoliť nakupovať vakcíny, ktoré sú predurčené na zničenie. Časť prebytočných dávok jednotlivé členské štáty v uplynulých mesiacoch darovali tretím krajinám, denník Financial Times v piatok však poznamenal, že aj rozvojové krajiny už nezvládajú prídely vakcín spotrebovať.

Eurokomisárka Stella Kyriakidesová ministrom navrhla, aby bolo začiatkom budúceho roka zvolané zasadnutie únijného „riadiaceho výboru“ pre nákup vakcín, a to za účasti výrobcov. Spoločný orgán dvadsaťsedmičky podľa nej dosahuje výsledky, „zjavne ale musíme robiť viac“, povedala.

„Predpokladám, že ešte do konca roka budú prebiehať rokovania, a predpokladám, že to rokovanie vždy nakoniec dospeje k úspechu,“ komentoval možný vývoj v rozhovore s ČTK Válek. Pripomenul pritom dohodu o úprave kontraktov, ktoré EÚ s dodávateľmi dosiahla v septembri. Podľa Válka má už teraz EÚ od jednej firmy prísľub možného zníženia objednávky, podrobnosti však minister nezverejnil.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #koronavírus #Covid-19