Hrad ovládne generál Pavel. Čaputová nečakane prišla za ním do Prahy

Novým českým prezidentom sa stal Petr Pavel. Po sčítaní hlasov vo všetkých okrskoch zvíťazil nad Andrejom Babišom v pomere 58,32 : 41,67. Do volebného štábu generála Pavla nečakane prišla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, aby mu zablahoželala k víťazstvu.

28.01.2023 10:00 , aktualizované: 17:41
Petr Pavel, Zuzana Čaputová Foto: ,
Budúci český prezident Petr Pavel (vpravo) s návštevou zo Slovenska. Vo volebnom štábe ho po vyhlásení víťazstva v prezidentských voľbách navštívila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (1787)

Pavel získal 3 358 926 hlasov, Babiš 2 400 271. Rozdiel odovzdaných hlasov v prospech Pavla bol 958 655. Jeho víťazstvo v centrále hnutia ANO, ktorého je Babiš predseda, už priznali. Výsledky volieb nie sú prekvapením, pretože viac-menej kopírujú všetky prieskumy verejnej mienky po ich prvom kole.

VIDEO: Čaputová sa nečakane zjavila u Pavla.

Video

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prišla do volebného štábu Petra Pavla. Novozvolenému českému prezidentovi osobne zagratulovala a uviedla, že sa z jeho víťazstva mimoriadne teší, lebo v našom regióne pribudne hlava štátu, ktorá si ctí demokratické hodnoty a ktorej sila pramení v pokoji, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Myslím si, že na svete nie sú dva národy, ktoré sú si tak blízke ako Česi a Slováci. Práve táto ľudská blízkosť je vlastne dôvodom, prečo sa spolu tešíme pri každej veľkej chvíli. A voľba prezidenta nesporne takouto veľkou chvíľou je,“ uviedla prezidentka Čaputová v štábe Petra Pavla po jeho zvolení.

Dodala, že víťazstvo novozvoleného prezidenta je zároveň víťazstvom nádeje. „Nádeje o tom, že slušnosť a pravdovravnosť nie je slabosťou, ale je silou, ktorá môže viesť k víťazstvu a to dokonca aj v politike,“ uzavrela.

Babiš sa síce na Pražský hrad nedostal, ale na jeho pôsobení v politike sa nič nezmení. Členovia ANO si napriek jeho prehre s Pavlom pochvaľujú, koľko hlasov ich šéf získal a zdôrazňujú, že je to pre hnutie záväzok do budúcnosti, čím narážajú na parlamentné voľby (ich riadny termín bude až na konci roku 2025). Je veľmi pravdepodobné, že Babiš sa na ne pripraví znovu ako volebný líder ANO.

Spokojnosť s počtom odovzdaných hlasov Babišovi dali najavo dvaja členovia predsedníctva ANO Alena Schillerová a Radek Vondráček. Obidvoch citoval server iDNES po ich príchode do centrály hnutia. „Výsledok Andreja Babiša je historický výsledok pre hnutie ANO, ktorý nemôžeme opomenúť. Musíme to vnímať ako obrovský záväzok, pretože tu bude obrovský počet ľudí, ktorí prejavili nespokojnosť s touto vládou a prejavili dôveru Andrejovi Babišovi," zdôraznila Schillerová. „Bude to peklo vyrovnať výsledok v parlamentných voľbách. Veľmi veľa hlasov pre Andreja Babiša je pre naše hnutie obrovským záväzkom," reagoval Radek Vondráček.

pavel Čítajte viac Kto je generál Pavel? Zachránil životy mnohým Francúzom (profil víťaza volieb)

Pavlovi už zablahoželala k víťazstvu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Dodala, že sa teší na spoločnú spoluprácu. Niekedy na jar (zrejme v marci alebo najneskôr v apríli) Pavel určite pricestuje na svoju prvú oficiálnu zahraničnú na Slovensko. Povedal pred voľbami, že dodrží dobrú tradíciu a v prípade zvolenia za hlavu štátu ako prvú navštívi krajinu za riekou Moravou.

petr pavel Čítajte viac Pavel: Vo voľbách vyhrala pravda, dôstojnosť a pokora

Pavlovi už gratuloval český premiér Petr Fiala, ktorý si zároveň neodpustil rypnutie do Babiša: „Ide tiež o tretiu volebnú porážku Andreja Babiša a mohlo by sa zdať, že je to začiatok jeho konca v politike. Ale nenechajme sa mýliť, môže to byť ešte dlhé a nepríjemné," citovali ho Lidovky.

Kandidát na prezidenta Českej republiky Andrej Babiš uznal volebnú porážku a zagratuloval svojmu súperovi. protikandidátovi poprial, aby bol prezidentom všetkých občanov ČR. Babiš to uviedol v sobotu na tlačovej konferencii vo svojom volebnom štábe, informuje TASR.

Babiš vstupoval do predvolebnej kampane ako politik, o ktorom mnohí tvrdia, že rozdeľuje spoločnosť. On, naopak, poukazuje na to, že sa len vždy primerane bráni, keď čelí neopodstatneným slovným atakom. „Andrej Babiš bol dominantnou postavou, voči ktorej sa politická scéna vymedzuje. Muselo sa mu to stať aj v prezidentskej voľbe, ktorá je veľmi personalizovaná,“ povedal vo vysielacom štúdiu serveru iDNES komentátor Miroslav Kopecký.

Po odchode Zemana z Hradu a po príchode naň Pavla podľa politológa Jana Bureša nastane viacero podstatných zmien. „S Pavlom príde konsenzuálnejšia zahraničná politika. Nový prezident bude rešpektovať ústavné zriadenie," povedal v štúdiu iDNES Bureš v narážke na to, že Zeman čelí mnohým výčitkám za to, ako vykonáva svoje právomoci. Čo sa týka týchto volieb, dosluhujúci prezident povedal, že svoj hlas dal Babišovi.

Pavel sa ujme funkcie prezidenta Českej republiky 8. marca. Vtedy vyprší druhé funkčné obdobie Milošovi Zemanovi, ktorý odíde z Pražského hradu po desiatich rokoch.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Petr Pavel #český prezident