Nemecký súd odsúdil ďalšieho obžalovaného z kauzy uneseného Vietnamca

Aj ďalší súdny proces potvrdil, že Slovensko bolo v roku 2017 zaangažované do únosu vietnamského občana. Skonštatoval to nemecký Najvyšší súd v odsudzujúcom rozsudku nad ďalším páchateľom, ktorý dostal 5-ročný trest.

30.01.2023 15:55 , aktualizované: 17:30
Trinh Xuan Thanh Foto:
Trinh Xuan Thanh na súde vo vietnamskom Hanoji. Archívna snímka je z roku 2018.
debata (82)

Kým na Slovensku prípad zatiaľ skôr stojí, v Nemecku bol v súčasnosti ukončený už druhý súdny proces s jedným z únoscov, ktorý vietnamského podnikateľa žiadajúceho v Nemecku politický azyl mal viezť autom do Bratislavy. Informoval o tom Rádiožurnál, spravodajská relácia RTVS.

Sudca podľa spravodajcu rozhlasu Tibora Macáka, ktorý bol priamo v Berlíne, čítal rozhodnutie hodinu a pol. Obžalovaný dostal trest za špionážnu činnosť a spoluúčasť na únose Trinh Xuan Thanha.

„Jeho obhajcovia nedokázali spochybniť ani to, že bol 26. júla 2017 pri (bratislavskom vládnom) hoteli Bôrik ako súčasť komanda únoscov,“ uviedol spravodajca v RTVS.

Do týždňa by sa jeho obhajca mal vyjadriť, či sa odvolá proti rozsudku, ak nie, trest by si mal odpykať v Nemecku.

Zo spolupráce na únose s vietnamskou delegáciou politickí oponenti obviňovali vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten ešte vlani v novembri pre Pravdu uviedol, že na únose sa nikto zo Slovenska určite nepodieľal vedome a verí, že nebola zneužitá ani pohostinnosť Slovenska.

Rovnaký výsledok prinieslo aj preverovanie Generálnej prokuratúry. Tá v marci 2021 zverejnila závery svojho vyšetrovania. Konštatovala, že nebola zistená žiadna relevantná skutočnosť, ktorá by odôvodňovala záver o vedomej participácii slovenských občanov na únose spočívajúcej v poskytnutí vládneho lietadla vietnamskej delegácii.

Vyšetrovanie však stále pokračuje na Úrade inšpekčnej služby pod dozorom Krajskej prokuratúry v Bratislave. V prípade však zatiaľ nebol nikto obvinený. Navyše, aj Národná kriminálna agentúra začala vlani na konci novembra trestné stíhanie, ktoré vedie pre podozrenie z korupcie. Aj tu ale zatiaľ bez výsledku.

Trinh Xuan Thanh Čítajte viac Kauzu Vietnamec riešia aj v NAKA. Podľa Kaliňáka produkuje Hamran blbosti

Na 5-rokov odsúdený Anh Tu L. (32) priviezol z Prahy do Berlína vozidlo použité pri zločine. V hlavnom meste Nemecka navyše špehoval budúcu obeť únosu. Ako príslušník bezpečnostných zložiek sa zapojil aj do únosu, tvrdí obžaloba. Následne ešte Anh Tu L. pomohol vyviezť uneseného Trinh Xuan Thanha zo schengenského priestoru.

Aj Anh Tu L. následne ušiel do Vietnamu. Vlani sa však vrátil do Prahy, kde stále žila jeho matka. V Českej republike ho však v apríli 2022 zatkli a 8. júna vydali do Nemecka. Tam mu bolo vznesené obvinenie z napomáhania k pozbaveniu osobnej slobody a činnosti agenta tajnej služby. Išlo tak už o druhý súdny proces v tomto prípade. V roku 2018 bol ďalší obžalovaný Vietnamec, ktorý v Prahe požičiaval autá použité na únos, odsúdený na tri roky a desať mesiacov väzenia.

Andrej Kiska Čítajte viac Kiska zverejnil ukážku zo svojej knihy. Tvrdí, že za kauzou uneseného Vietnamca stojí Kaliňák

Únos sa uskutočnil 23. júla 2017 neďaleko Brandenburskej brány v centre Berlína. Vtedy 51-ročný Trinh Xuan Thanh sa prechádzal v parku Tiergarten so svojou 28-ročnou milenkou. Krátko pred 11. hodinou pri nich zastavila dodávka volkswagen s českou poznávacou značkou. Niekoľko mužov vyskočilo z auta a násilne vtiahli dvojicu do auta. Políciu zalarmovali svedkovia. Vo Vietnamskom Hanoji bol Trinh Xuan Thanh následne vo dvoch súdnych procesoch za údajné zlé hospodárenie a spreneveru odsúdený na dva doživotné tresty.

Podľa obžaloby boli obe unesené osoby prevezené na vietnamskú ambasádu v berlínskom Treptowe. Odtiaľ odsúdený Anh Tu L. odviezol už len podnikateľa autom na Slovensko. Podľa nemeckej prokuratúry malo na vyvezenie uneseného muža zo schengenského priestoru poslúžiť stretnutie medzi vietnamským ministrom vnútra a jeho vtedajším slovenským náprotivkom Robertom Kaliňákom.

Po stretnutí vietnamskej delegácii podľa vyšetrovateľov prípadu poskytli slovenské vládne lietadlo na let do Moskvy. Nemecká justícia je presvedčená, že v lietadle sa vtedy nachádzal aj Trinh Xuan Thanh.

Robert Kaliňák Čítajte viac Kaliňák reaguje na Kisku v kauze únosu Vietnamca: Daňový podvodník si prihrieva polievočku

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca