Rusi sa vyzúrili na novej americkej veľvyslankyni: Vaše tanky zabíjajú

Na novú americkú veľvyslankyňu v Moskve Lynne Tracyovú dnes pred ruským ministerstvom zahraničia, kam prišla odovzdať svoje poverovacie listiny, pokrikoval dav ľudí protiamerické heslá. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zároveň pripomenula, že protesty sú v Rusku prakticky zakázané, pokiaľ ich teda nepodporujú úrady. Obzvlášť sa to týka ruskej invázie na Ukrajinu.

30.01.2023 17:16
Lynne Tracyová Foto:
Nová americká veľvyslankyňa v Moskve Lynne Tracyová.
debata (72)

Na jednom z ručne písaných transparentov, ktorými sa vybavila skupina demonštrantov, stálo „Vaše tanky zabíjajú civilistov,“ uviedol Reuters.

Ruská štátna agentúra RIA Novosti napísala, že pred budovou ruského ministerstva sa zhromaždilo niekoľko desiatok študentov. „Protestovali proti americkému zasahovaniu do udalostí na Ukrajine a dodávkam zbraní Kyjevu,“ uviedla RIA Novosti s odkazom na konflikt, ktorý na konci minulého februára rozpútalo Rusko svojou inváziou do susednej krajiny.

Nereagovala, neodpovedala

Spojené štáty a ďalší spojenci Kyjeva napadnutej krajine poskytujú podporu vrátane vojenskej pomoci, aby sa mohla ruskej vojenskej agresii brániť. Minulý týždeň niektoré krajiny vrátane USA Ukrajincom prisľúbili moderné tanky.

challenger, tank, vojna an Ukrajine Čítajte viac Moskva: Po rozhodnutí Západu dodať Ukrajine tanky už nie je o čom rokovať

Tracyová podľa ruskej agentúry nijako na pokriky demonštrantov nereagovala, na ministerstve strávila zhruba pol hodinu a po odchode na otázky novinárov nezodpovedala. Americké veľvyslanectvo v Rusku informovalo na svojich sociálnych sieťach o stretnutí Tracyovej s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Sergejom Rjabkovom, o protestoch pred budovou ministerstva sa nezmieňuje.

„Veľvyslankyňa Tracyová venuje osobitnú pozornosť udržiavaniu dialógu medzi našimi krajinami v čase napätia, ochrane amerických občanov v Ruskej federácii a podpore väzieb medzi obyvateľmi USA a Ruskej federácie,“ píše sa v príspevku americkej ambasády na twitteri.

Tracyová sa rola americkej veľvyslankyne v Moskve ujíma v čase, keď sú bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami – okrem iného kvôli ruskej invázii na Ukrajinu – najhoršie od čias studenej vojny. Washington v reakcii na inváziu uvalil na Rusko, rovnako v zhode so západnými spojencami, množstvo hospodárskych sankcií.

Nová americká veľvyslankyňa si podľa ruskej agentúry Interfax na ministerstve vypočula, že súčasný „kurz Washingtonu voči Rusku je kontraproduktívny“.

VIDEO: Ruskí Pati a Mati? Ukrajinci sa vysmievajú z ruských tankistov
Video
72 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna na Ukrajine #Lynne Tracyová