Čína ostro odsúdila Pavlov telefonát s taiwanskou prezidentkou

Čínske ministerstvo zahraničia je silne nespokojné tým, že si nový český prezident Petr Pavel telefonoval s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

31.01.2023 08:50
petr pavel Foto: ,
Český prezident Petr Pavel
debata (79)

Pavel podľa čínskej diplomacie ustúpil od svojich slov, že je potrebné rešpektovať princíp jednej Číny, čo podľa Pekingu uvádzal v čase volebnej kampane.

Hovorca čínskej diplomacie Mao Ning na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že Čína proti telefonátu rezolútne protestuje. Spochybnila tiež Pavlovu dôveryhodnosť.

Cchaj Jing-wen so zvoleným českým prezidentom hovorila v pondelok, jej kancelária telefonát označila za diplomatický prielom. Pavel taiwanskej prezidentke povedal, že Taiwan a Česká republika zdieľajú hodnoty slobody, demokracie a ľudských práv a že budú ďalej posilňovať partnerstvo.

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými predstaviteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Necelý mesiac po zvolení za amerického prezidenta telefonoval s Cchaj Jing-wenovou aj Donald Trump v roku 2016.

Česko sa podobne ako väčšina štátov sveta drží politiky jednej Číny a oficiálne uznáva iba pevninskú Čínu. Česká vláda však prejavuje záujem o spoluprácu s Taiwanom.

petr pavel Čítajte viac Pavel telefonoval s taiwanskou prezidentkou, ozvala sa Čína. Blinken gratuluje
79 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan #Petr Pavel