Choď preč, odháňali z gynekológií znásilnenú maloletú Poľku

V malom meste na severovýchode Poľska znásilnil strýko 14-ročnú neter. Dievča s mentálnym postihnutím otehotnelo. Pre jej prípad aj v drakonických protinterrupčných pravidlách, aké platia v prísne katolíckom Poľsku, existuje zákonom povolená výnimka. Na to, aby sa jej domohla a zbavila sa neželaného následku sexuálneho násilia, musela však tínedžerka sprevádzaná svojou tetou prejsť doslova krížovú cestu.

31.01.2023 13:17
Poland Protest Foto: ,
Demonštranti vo Varšave žiadajú liberalizáciu interrupčného zákona.
debata (2)

Ani jedna z nemocníc v jej rodnom Podleskom vojvodstve nebola ochotná zákrok vykonať. Všetky zdravotné strediská, kde dievčina požiadala o zákonom zaručenú pomoc, ju odmietli. Odvolávali sa na klauzulu o výhrade vo svedomí, ktorá poľským lekárom umožňuje nevykonať potrat. Navyše neposkytli ani informácie o gynekológoch, ktorí by boli ochotní tehotenstvo ukončiť.

Zariadiť potrat sa napokon podarilo až v približne dvesto kilometrov vzdialenej poľskej metropole. Vybavila ho Federa, mimovládna organizácia podporujúca sexuálne a reprodukčné práva žien, na ktorú sa teta obete v zúfalstve obrátila.

To nie je naša vec

„Teta nám povedala, že s nimi zaobchádzali brutálnym a neľudským spôsobom: ,Tu nie, choď preč. Nevieme kde. To nie je naša vecʼ,“ opísala Federa na sociálnej sieti kalváriu, ktorú musela absolvovať žena z Podlesia a jej neter.

"Najdôležitejšie pre nás bolo pomôcť dievčaťu. Prípad sme sledovali až do konca. Potrat sa uskutočnil vo Varšave. Dievčatko sa má dobre a už je doma. Varšavskí lekári nevedeli pochopiť správanie lekárov z Podlesia… Teta dievčaťa nám povedala: ,Prvýkrát sa k nám niekto správal seriózne a s pochopenímʼ, informovala mimovládka.

Poľsko v roku 2021 zaviedlo takmer úplný zákaz potratov. Znásilnenie a incest sú však stále jednou z dvoch okolností, za ktorých je interrupcia povolená. Tou druhou je ohrozenie zdravia alebo života matky. Ako však ukazuje najnovší prípad, aj legálna interrupcia je v tejto členskej krajine EÚ niekedy ťažko dostupná.

potrat Čítajte viac Až prestane biť srdce, počula Poľka, keď ju ešte mohla zachrániť interrupcia

Barbarský zákon

Opoziční politici volajú po zmenách interrupčného zákona a po zrušení klauzuly o výhrade vo svedomí. Ľavica, druhé najväčšie opozičné zoskupenie Poľska, napísala ministrovi zdravotníctva Adamovi Niedzielskému, aby vysvetlil, „ako je možné, že v 21. storočí dievča poškodené takým ohavným zločinom nemohlo uplatniť svoje práva vo svojom domovskom vojvodstve“.

„Doložka o svedomí je barbarský a neľudský zákon, ktorý lekári opakovane využívajú. Malo by sa to zrušiť,“ povedala poslankyňa Ľavice Katarzyna Kotulová pre tlačovú agentúru PAP.

„Mladé dievčatá trpia kvôli vašim hlúpym zákonom,“ odkázal členom vládnucej národno-konzervatívnej koalície ďalší poslanec Ľavice Paweł Krutul. „Pozrite sa, aký osud ste pripravili poľským ženám. Je to hanba,“ citovala politika pochádzajúceho z Podlesia agentúra AFP.

poľsko, protest, varšava, interupcie Čítajte viac Pôjdu Poľky po potrate za mreže?

Ku kauze sa vyjadril aj expremiér a bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk. Súčasný líder centristickej Občianskej platformy, najväčšej opozičnej strany, vyhlásil, že je to ďalší príklad chorého prostredia, ktoré vytvorila vládna koalícia na čele so stranou Právo a spravodlivosť. "Lekári teraz často odmietajú vykonávať interrupcie pre strach z právnych následkov, keďže tehotenstvo žien je ponechané napospas prokurátorov a politikov vládnucej strany,“ povedal Tusk podľa AFP.

Expremiér poukázal aj na tragický prípad z roku 2021, keď tehotná žena zomrela na septický šok po tom, čo lekári s interrupciou čakali, kým jej plod, u ktorého boli diagnostikované ťažké vrodené chyby, najskôr sám odumrie. Mimovládka Federa eviduje v Poľsku už tri podobné fatálne prípady.

Potraty sú v Poľsku predmetom vyostreného politického zápasu od čias, keď sa vládou nominovaný ústavný súd postavil na stranu pravicového kabinetu a rozhodol, že prerušenie tehotenstva je protiústavné aj v prípadoch poškodenia plodu.

tehotenstvo, tehotná žena, menštruácia Čítajte viac Ukrajinky v Poľsku narážajú na problém, s ktorým nerátali. Potratovú politiku

Priznané pochybenie

Hovorca ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz v pondelok potvrdil, že nemocnice v prípade znásilneného maloletého dievčaťa z Podlesia „postupovali proti zákonným ustanoveniam“. „Takýto potrat by sa mal vykonať alebo by mali uviesť miesto, kde je možné ho vykonať,“ povedal pre televíznu stanicu TVN.

Paweł Grzesiewski, hovorca ombudsmana pre práva pacientov, tiež pre TVN konštatoval, že zatiaľ čo jednotliví lekári sa môžu odvolávať na klauzulu o výhrade vo svedomí, celé nemocnice nie. Jeho úrad preto nariadil vykonať kontrolu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #potrat #interrupcie #znásilnenia