Česká polícia objasnila prípad náboja pre Babišovu manželku. Podozrivý je po smrti

Česká polícia objasnila prípad výhražného listu s nábojom, ktorý pred druhým kolom prezidentských volieb dostala manželka expremiéra a neúspešného kandidáta na prezidenta Andreja Babiša. Prípad odloží, pretože podozrivý medzičasom zomrel. Polícia v stredu na sociálnej sieti Twitter naznačila, že išlo o samovraždu.

03.02.2023 11:40
babiš Foto: ,
Andrej Babiš a jeho manželka Monika odchádzajú po hlasovaní v druhom kole prezidentských volieb na obecnom úrade v českej obci Průhonice v piatok 27. januára 2023.
debata (1)

„Prípad výhražného listu s nábojom odoslaným z Brna, ktorý dostala manželka pána Babiša, sme na základe výsledkov znaleckých skúmaní zaistených dôkazov objasnili. Môžeme tiež skonštatovať, že nešlo o ostrý náboj,“ spresnila polícia.

Vyšetrovatelia prípad kvalifikovali ako nebezpečné vyhrážanie. Chcú ho však odložiť, lebo podozrivý zomrel. Podľa ich zistení nikto ďalší podobný výhražný list nedostal.

„K objasneniu celej veci významne napomohli tiež informácie získané v rámci preverovania okolností samovraždy muža, ku ktorej došlo v minulých dňoch v Brne,“ doplnila polícia.

Okrem obálky adresovanej expremiérovej žene prišiel v predvolebnej kampani anonymný list aj Babišovi. Odosielateľ sa mu v ňom vyhrážal smrťou.

Expremiér v oboch prípadoch zvolal mimoriadnu tlačovú konferenciu. „Prestaňme s tou zlobou, nenávisťou a agresivitou,“ vyzval vtedy ľudí. Jeho protikandidát Petr Pavel aj niektorí vládni politici vyhrážky odsúdili. Zároveň však Babiša upozornili, aby zmiernil štýl kampane.

Andrej Babiš Čítajte aj Ministerstvo preverí, či Babiš výzvou k stávkam pred voľbami neporušil zákon
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #náboj #Monika Babišová