Podľa švajčiarskeho denníka ponúkol Washington Moskve ukrajinské územie výmenou za mier. Kremeľ to poprel

Kremeľ v piatok odmietol správy o tajnom americkom návrhu na mierové riešenie medzi Ruskom a Ukrajinou a označil ich za nepravdivé, napísala agentúra TASS. Správu švajčiarskeho denníka Neue Zürcher Zeitung, podľa ktorého Washington v polovici januára ponúkol Moskve pätinu ukrajinského územia, odmietli predtým aj Spojené štáty.

03.02.2023 12:58
Ukrajina Rusko vojna uarus Foto: ,
Ukrajinskí vojaci sedia na tanku T-80, ktorý podľa nich ukoristili ruskej armáde počas bojov v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
debata (21)

NZZ vo štvrtok uviedol, že šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns sa v januári tajne vydal do Moskvy a Kyjeva, kde v mene Bieleho domu predstavil mierový plán. Ten mal zahŕňať ukončenie bojov na Ukrajine výmenou za 20 percent ukrajinského územia, ktoré by pripadlo Rusku. Obe strany návrh odmietli, napísal denník s odvolaním sa na dvoch nemenovaných nemeckých politikov.

„Celá tá správa je novinárska kačica,“ uviedol v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Nemenovaný predstaviteľ CIA predtým magazínu Newsweek povedal, že tvrdenia NZZ sú „absolútne nepravdivé“. Za „nepresné“ ich označil aj Sean Davett z tlačového oddelenia bezpečnostnej rady Bieleho domu.

Burns podľa amerických médií za posledný viac ako rok, teda aj pred ruskou inváziou na Ukrajinu, navštívil Ukrajinu niekoľkokrát. Do Kyjeva cestoval aj v polovici januára, keď hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, napísal denník The Washington Post. Rokovania sa podľa denníka týkali americkej pomoci Ukrajine, povolebných zmien v americkom Kongrese a vojenských plánov Ruska.

VIDEO: Ukrajinci pália, Rusi utekajú.

Video
Pozrite si video, ktoré zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, ako sa ukrajinskému delostrelectvu a letectvu podarilo zničiť ruské pozície a okupanti zutekali.
Erdogan, Putin Čítajte viac Expert: Rusku sa páči, že v NATO je krajina ako Turecko
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Švajčiarsko #Ukrajina #vojna na Ukrajine