USA zostrelili čínsky špionážny balón nad Atlantikom, snažia sa vyzdvihnúť trosky

Spojené štáty v sobotu zostrelili nad Atlantickým oceánom čínsky balón, ktorý bol podľa nich vybavený špionážnou technikou. Potom začali operáciu na vyzdvihnutie trosiek. Informovala o tom agentúra AP, ktorá zároveň pripomenula, že balón sa predtým pohyboval okrem iného nad citlivými vojenskými objektmi. Prezident Joe Biden ešte skôr v sobotu povedal, že sa USA o balón "postarajú".

04.02.2023 05:15 , aktualizované: 05.02.2023 16:48
USA, balón špionážny, monitoring, Čína Foto: ,
Balón letí vo výške 1. februára 2023 nad americkým Billingsom. Kanada oznámila, že spolupracuje so Spojenými štátmi na monitorovaní pohybu výškového špionážneho balóna, o ktorom vo štvrtok 2. februára 2023 informoval Pentagón. Uviedla tiež, že preveruje "potenciálny druhý incident", ktorý by mohol súvisieť s takýmto balónom.
debata (69)

Washington v piatok uviedol, že už niekoľko dní pozoruje čínsky špionážny balón vo vzdušnom priestore USA. Čína v reakcii oznámila, že incident ľutuje, balón ale označila za meteorologický.

VIDEO: Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón

Video
Pozrite si odpálenie strely AIM-9X Sidewinder, aká zničila čínsky špionážny balón. Video: US Air Force.

Americké ministerstvo obrany v piatok informovalo, že aj nad Latinskou Amerikou zaznamenalo čínsky špionážny balón. Podobné zariadenie bolo monitorované už vo štvrtok, pričom boli vo vzdušnom priestore Spojených štátov.

„Zaznamenávame správy o prelete balóna ponad Latinskú Ameriku. Usudzujeme, že ide o ďalší čínsky špionážny balón,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Pentagónu Pat Ryder, pričom presnú polohu balóna nešpecifikoval.

Prelet objektu podobného balónu zaznamenala vo svojom vzdušnom priestore Kolumbia. Kolumbijské vojenské letectvo v sobotu večer oznámilo, že v piatok ráno 3. februára vletel nad severné územie Kolumbie neznámy objekt „s vlastnosťami podobnými balónu“.

Pohyboval sa vo vysokej výške približne 17-tisíc metrov nízkou rýchlosťou približne 46 kilometrov za hodinu. Kolumbijské letectvo objekt monitorovalo, až pokým nevyletel zo vzdušného priestoru krajiny. Dospelo pri tom k záveru, že nepredstavoval žiadnu hrozbu pre národnú bezpečnosť Kolumbie ani pre leteckú dopravu. Bogota uviedla, že spolupracuje s ďalšími krajinami na zistení pôvodu uvedeného objektu.

Zámienka na útok a očierňovanie Číny

Peking v sobotu kritizoval, že americké médiá a politici využili incident so špionážnym balónom spozorovaným nad územím USA „ako zámienku na útok a očierňovanie Číny.“

Uviedlo to čínske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zverejnenom po tom, ako americký šéf diplomacie Antony Blinken odložil plánovanú cestu do Pekingu.

Kým Pentagón v prípade prvého balóna vyslovil predpoklad, že ide zrejme o výškový špionážny balón patriaci Číne, ktorý zhromažďuje informácie o citlivých lokalitách v USA, Čína deklarovala, že je to civilné zariadenie používané na výskum, najmä na meteorologické ú­čely.

Vo vyhlásení čínskeho ministerstva sa uvádzalo, že zariadenie má obmedzenú schopnosť riadenia a vplyvom vetra sa „vychýlilo zo svojho plánovaného kurzu“.

Čína podľa rezortu vyslovila ľútosť nad jeho neúmyselným vstupom do amerického vzdušného priestoru.

Zariadenie bolo pozorované napríklad nad americkým štátom Montana, kde sa nachádza jedna z troch základní v USA, kde sú umiestnené strategické rakety. Pentagón sa balón rozhodol nezostreliť pre obavy zo zranenia ľudí na zemi.

V dôsledku incidentu s prvým balónom americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odložil plánovanú návštevu Číny, ktorá sa mala uskutočniť 5. – 6. februára.

Už incident s prvým balónom vyvolal u politikov v Spojených štátoch ostré reakcie: predsedovia kongresového výboru pre Čínu Mike Gallagher a Raja Krishnamoorthi odsúdili toto „porušenie americkej suverenity“. Bývalý republikánsky prezident Donald Trump zasa na sociálnej sieti Truth vyzval „zostreliť ten balón.“ Mnohí konzervatívni politici s ním súhlasili, niektorí dokonca zašli tak ďaleko, že sa dali nasnímať, ako stoja so zbraňou namierenou na oblohu.

Americký minister zahraničia Antony Blinken posunie plánovanú návštevu Pekingu, uviedli v piatok agentúra Bloomberg a stanica ABC News. Dôvodom je incident s čínskym balónom, ktorý sa už niekoľko dní pohybuje v americkom vzdušnom priestore. Americké úrady uviedli, že „určite“ ide o balón vybavený špionážnou technikou, ktorý sa pohyboval nad vojenskými objektmi v USA, a zvažovali jeho zostrelenie. Čínske ministerstvo reagovalo vyhlásením, že incident ľutuje a že ide o meteorologický balón, ktorý nedokáže sám dobre manévrovať a nad USA ho zaniesol vietor.

Blinken mal do Číny na dvojdňovú návštevu odcestovať už v nedeľu. Zástupca ministerstva zahraničia povedal médiám, že minister cestu posunie, keďže „nechce, aby incident s balónom jeho návšteve dominoval“ a nechce tiež na situáciu reagovať príliš prehnane tým, že by cestu zrušil úplne.

Objekt americká armáda zaznamenala nad štátom Montana, kde pri meste Great Falls leží Malmstromova letecká základňa, jedna z troch v USA, kde sa nachádzajú strategické rakety. Pentagon podľa agentúry Reuters zvažoval zostrelenie balóna. Keďže však ide o objekt veľký „zhruba ako tri autobusy“ existovalo riziko, že by jeho úlomky spôsobili škody na zemi alebo niekoho zranili. K miestu, kde bol balón videný, však podľa ABC News odštartovali stíhačky F-22, ktoré napokon nedostali pokyn objekt zostreliť.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA