346. deň: Scholz: Zelenskyj súhlasí, že nepoužije západné zbrane mimo Ukrajiny

Zbrane, ktoré dostane Ukrajina zo Západu, nebudú použité na ruskom území. Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza s tým súhlasí aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

05.02.2023 07:00 , aktualizované: 21:33
Rusko, Ukrajina, Bielorusko, vojna Foto: ,
Vojak drží bieloruskú vlajku počas pohrebného obradu Eduarda Lobaua, bieloruského dobrovoľníka, ktorý bol zabitý pri obrane Doneckej oblasti v sobotu 4. februára 2023 v Kyjeve na Ukrajine. Bojoval za Ukrajinu od roku 2015, zomrel na zranenie šrapnelom pri love tankov Javelinom. Je minimálne 15. Bielorus, ktorý padol v boji na Ukrajine za posledný rok.
debata (443)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 346. deň
  • Podľa britskej rozviedky sa Ukrajinci v Bachmute ocitajú v čoraz väčšej izolácii
  • Zelenskyj: Situácia na fronte na východe Ukrajiny sa vyostruje
  • Začalo platiť embargo na dovoz ruských ropných produktov do štátov EÚ
  • Ukrajinské médiá píšu o možnom odvolaní ministra obrany Reznikova
  • Kyjev nepoužije nové zbrane dlhého doletu na útoky na ruské územie
  • Ruská armáda verbuje do vojny na Ukrajine aj odsúdené ženy
  • Reznikov skončil ako ukrajinský minister obrany

VIDEO: Takto jazdí a strieľa Putinova pýcha, tank T-90M Proryv

Video

21:33 Olexij Reznikov skončil podľa agentúry Reuters ako ukrajinský minister obrany. Vystriedal ho doterajší náčelník vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov. Reznikov, ktorého úrad nedávno zasiahol korupčný škandál, prevezme inú funkciu v ukrajinskej vlá­de.

Olexij Reznikov Čítajte viac Reznikov nateraz ostáva ukrajinským ministrom obrany

19:25 V školách v meste Odesa na juhu Ukrajiny sa v pondelok a utorok nebude učiť pre výpadky v dodávkach elektriny, ktoré sú spôsobené rozsiahlou haváriou v jednej z rozvodní vysokého napätia.

Príčinami havárie sa bude zaoberať špeciálna komisia. Vedenie energetickej spoločnosti Ukrenerho informovalo, že podľa predbežných zistení nešlo „o sabotáž, ale o dôsledok toho, že objekt, ktorý bol opakovane vystavený raketovým a dronovým útokom, "jednoducho prestal fungovať“.

Opravárenské tímy energetikov obnovili prevádzku zariadenia a pripojili ho podľa záložných schém. Takýto spôsob prevádzky by však mohol viesť k poruche rozvodne, ktoré bola predtým viackrát poškodená ostreľovaním ruskou armádou, upozornila spoločnosť Ukrenerho.

V nedeľu bolo v Odese bez elektriny až 40 percent odberných miest, čo je asi 280-tisíc ľudí. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v nedeľu vo svojom kanáli na platforme Telegram informoval, že do Odesy sa prepravujú výkonné generátory, ktoré budú vyrábať elektrinu pre kritickú infraštruktúru i časť ďalších spotrebiteľov. Spresnil, že 25 generátorov je už na mieste, ďalších asi 50 je na ceste. Podľa Šmyhaľa by opravárenské práce mali byť dokončené do 10. februára. (tas­r)

18:56 Ruské sily údajne zhabali z knižníc a škôl v okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny knihy, ktoré následne pálili v teplárňach. Oznámilo to ukrajinské Centrum národného odporu – organizácia, ktorú riadia tamojšie špeciálne jednotky.

V správe, ktorú denník The Guardian však nedokázal nezávisle overiť, sa píše, že v meste Roveňky v Luhanskej oblasti Rusi hromadne pália ukrajinské knihy, najmä literatúru. Noviny The Kyiv Independent v nedeľu napísali, že Ruskom dosadení činitelia v Luhanskej oblasti nariadili skonfiškovať 365 edícií ukrajinských kníh zo škôl a knižníc v regióne.

Rusko sa od vypuknutia februárovej invázie usiluje prostredníctvom vzdelávacích inštitúcií medzi deťmi v okupovaných regiónoch úmyselne šíriť vlastné propagandistické naratívy. Tisíce detí boli z týchto území navyše pravdepodobne nútene deportovaných do Ruska.

Daria Herasymčuková, poradkyňa ukrajinského prezidenta pre práva a rehabilitáciu detí, v januári uviedla, že Rusko násilím odviedlo takmer 14-tisíc ukrajinských detí. Len 125 z nich sa podľa jej slov vrátilo na Ukrajinu. (tasr)

18:53 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v nedeľu oznámil, že v súvislosti s korupčnými škandálmi prebieha v súčasnosti audit kontraktov na armádne obstarávanie. Zároveň však odmietol potvrdiť medializované správy, že by čoskoro mohol byť odvolaný zo svojho ministerského pos­tu.

„Začali sme vnútorný audit“ všetkých zmlúv na obstarávanie, povedal Reznikov novinárom. Či zostane naďalej vo funkcii, však odmietol objasniť. „Len jediná osoba – najvyšší veliteľ (ukrajinských ozbrojených síl), prezident Volodymyr Zelenskyj, – rozhoduje o tom, či budem ministrom obrany alebo nie,“ uviedol v tejto súvislosti.

„Moje právnické vzdelanie mi umožňuje optimisticky myslieť na to, že určite nájdem pre seba zaujímavý projekt, ktorý nám umožní nielen vyhrať vojnu, ale neskôr aj potrestať vojenské a politické vedenie Ruskej federácie,“ povedal Reznikov. (tasr, afp)

18:38 S cieľom doplniť straty na živej sile sa ruská armáda snaží naverbovať aj odsúdené ženy, aby sa zapojili do bojových operácií na Ukrajine. Medzi už naverbovanými je aj asi 50 žien zo ženského nápravnovýchovného tábora v Ruskom okupovanom meste Snižne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Tieto ženy už poslali na výcvik na územie Ruska.

Ruský vojak / Russký vojak / Okupant / Čítajte viac Ruská armáda verbuje do vojny na Ukrajine aj odsúdené ženy

18:07 Kyjev nepoužije nové zbrane dlhého doletu dodané Západom na útoky na ciele na území Ruska, vyhlásil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. „Naši partneri v piatok rozhodli, že nám dodajú zbrane, ktoré majú dosah 150 kilometrov,“ povedal Reznikov na tlačovej konferencii.

„Našim partnerom vždy hovoríme, že sa zaväzujeme nepoužiť ich zbrane voči územiu Ruska, ale výlučne proti ruským jednotkám na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny, so zámerom deokupácie nášho územia,“ zdôraznil.

Spojené štáty v piatok oznámili novú zásielku zbraní a munície pre Ukrajinu v hodnote 2,2 miliardy dolárov. Zahŕňa ďalšie strely pre salvové raketomety HIMARS, ďalšie systémy protivzdušnej obrany a obrnené vozidlá.

UA vojak / Raketa / Odpaľovacie zariadenie / Čítajte viac Američania zvažujú poslať Kyjevu rakety s dostrelom až 150 km

Podľa Pentagónu sú súčasťou aj nové vysoko presné bomby s raketovým motorom (GLSDB) odpaľované z pozemných zariadení. Tie dokážu zasiahnuť cieľ do vzdialenosti až 150 kilometrov a ohroziť tak ruské pozície ďaleko za frontovou líniou. Francúzsko a Taliansko majú zase dodať mobilné raketové systémy zem-vzduch.

Reznikov poznamenal, že váhanie Západu čo sa týka dodávky bojových stíhačiek, môže stáť „ďalšie životy“. „Som si istý, že túto vojnu vyhráme, som si istý, že oslobodíme všetky okupované územia,“ povedal novinárom v Kyjeve. Apeloval na to, že ruskú agresiu je potrebné zastaviť „okamžite“. Bez poskytnutia stíhačiek však podľa neho dôjde k ďalším stratám na životoch.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov Foto: SITA/AP, Daniel Cole
Olexij Reznikov Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov

Ukrajina podľa slov ministra očakáva počas februára ďalšiu ruskú ofenzívu, čo súvisí so symbolikou prvého výročia ruskej vojny. Ako uviedol, „nie všetky západné zbrane“ dorazia dovtedy, kým sa tento mesiac začne ďalšia možná ruská ofenzíva. Dodal však, že Kyjev má zdroje na to, aby na takéto kroky Moskvy zareagoval. „Sme pripravení brániť sa,“ doplnil Reznikov. (afp, tasr)

15:45 Ruský prezident sa počas telefonátov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom nevyhrážal jemu osobne ani Nemecku, uviedol samotný Scholz v rozhovore pre nedeľník Bild am Sonntag. Britský expremiér Boris Johnson tento týždeň povedal, že šéf Kremľa mu osobne hrozil raketovým útokom. Kremeľ to však poprel s tým, že Johnson klame.

Tank / Leopard / Olaf Scholz / Nemeckí vojaci / Čítajte viac Scholz: Putin sa mne ani Nemecku nevyhrážal

13:52 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov bude údajne na budúci týždeň pravdepodobne odvolaný zo svojej funkcie. Napísali to v nedeľu internetové noviny Ukrajinska Pravda s odvolaním sa na nemenované vládne a vojenské zdroje, informuje denník The Guardian.

Reportér Guardianu však v tento súvislosti citoval iné zdroje z prostredia ukrajinského rezortu obrany, ktoré špekulácie o možnom Reznikovovom odchode popreli. Popoludní sa v Kyjeve uskutoční tlačová konferencia venovaná tejto záležitosti.

Podľa zdrojov Ukrajinskej Pravdy by mal Reznikova vo funkcií ministra obrany pravdepodobne nahradiť šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov. Reznikov však údajne dostane iný ministerský post. Samotný Olexij Reznikov v ešte nepublikovanom rozhovore pre Ukrajinskú Pravdu povedal: „Neabsolvoval som žiadne rozhovory týkajúce sa mojej rezignácie z tejto (ministerskej) funkcie“.

Oleksij Reznikov Čítajte viac Obrana ministra obrany v Kyjeve vyzerá deravo

Nemenovaný zdroj však potvrdil aj pre noviny Kyiv Independent, že Reznikov bude vo veľmi blízkej budúcnosti pravdepodobne odvolaný z postu ministra obrany. Podľa zdrojov Ukrajinskej Pravdy by sa Reznikov po odchode z vedenia rezortu obrany mohol stať ministrom spravodlivosti. Doterajší minister spravodlivosti Denys Maľuska by sa mal následne stať ukrajinským veľvyslancom v niektorej z európskych krajín.

Ukrajinská Pravda neuviedla, kto by mal nahradiť Budanova na čele vojenskej rozviedky, ak by skutočne nahradil Reznikova na čele ministerstva obrany. Olexij Reznikov (56) je ukrajinským ministrom obrany od 4. novembra 2021. Podľa Guardianu zohráva dôležitú úlohu pri získavaní vojenskej pomoci zo Západu. (tasr, theguardian.com)

11:15 Zákaz dovozu ruských ropných produktov, ako sú nafta či benzín, do krajín Európskej únie (EÚ) nadobudol v nedeľu účinnosť. Opatrenie má za cieľ ešte väčšmi obmedziť príjmy Ruska z predaja energií, a tým aj jeho schopnosť financovať vojnu proti Ukrajine.

Z najnovších údajov Štatistického úradu EÚ Eurostat, Rusko len vlani v októbri vyviezlo do krajín Únie ropné produkty v hodnote viac než 2,3 miliardy eur, z toho približne 558 miliónov eur predstavoval export do Nemecka.

O embargu sa rozhodlo vlani v júni v rámci šiesteho balíka sankcií EÚ proti Rusku v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu. Embargo počíta aj s dočasnými výnimkami pre niektoré krajiny EÚ. Zákaz importu ruských ropných produktov nadväzuje na zákaz dovozu surovej ruskej ropy po mori, ktorý vstúpil do platnosti už 5. decembra minulého roka.

Okrem ropného embarga sa EÚ a krajiny G7, Japonsko, Kanada, Británia a USA sa dohodli na cenových stropoch na ruskú ropu a ropné produkty. (dpa, tasr)

11:04 Situácia na frontových líniách na východe Ukrajiny sa vyostruje a Rusko do bojov nasadzuje čoraz viac a viac vojakov, uviedol v noci na nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Často som musel povedať, že situácia na fronte je ťažká a je stále tvrdšia a ten čas je tu opäť… Útočník vkladá stále viac svojich síl do rozbíjania našej obrany,“ povedal Zelenskyj v pravidelnom nočnom videoposolstve. Ako dodal, mimoriadne ťažká situácia je práve v Bachmute, Vuhledare či Lymane.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová predtým v sobotu na sociálnej sieti Twitter uviedla, že ruské úsilie zlomiť ukrajinskú obranu v Bachmute a Lymane zlyhala. Lyman, ktorý leží severne od Bachmutu, bol ukrajinskými silami oslobodený v októbri. (reuters, tasr)

9:28 Ruská armáda ďalej podniká pozemné útoky v niekoľkých oblastiach vrátane Bachmutu na ukrajinskom Donbase, kde sa podľa britskej vojenskej rozviedky Ukrajinci ocitajú v čoraz väčšej izolácii.

„V priebehu posledných týždňov Rusko ďalej zaznamenávalo malé úspechy pri svojej snahe Bachmut obkľúčiť,“ uvádza sa v pravidelnej analýze britského ministerstva obrany, ktoré sa odvoláva na britskú vojenskú rozviedku. Podľa rovnakého prehľadu majú Rusi vďaka svojmu postupu možnosť priamo ostreľovať dve hlavné cesty, ktoré používajú Ukrajinci ako spojnicu s mestom.

O dobytie Bachmutu sa Rusi snažia už niekoľko mesiacov, a to za cenu obrovských strát. Šéf ruskej súkromnej Wagnerovej súkromnej spoločnosti Jevgenij Prigožin v nedeľu podľa agentúry TASS povedal, že vo štvrtiach v severnej časti mesta sa bojuje doslova „o každú ulicu“. Reagoval pritom na novinára ruského webu pravda.ru, ktorý ho požiadal, aby okomentoval správy, že ukrajinské sily ustupujú zo severu mesta.

„V severných štvrtiach Artemivsku (názov Bachmutu z čias ZSSR, pozn. red.) pokračujú tvrdé boje o každú ulicu, o každé vonkajšie schodisko. Je samozrejme milé, že si médiá želajú ústup ukrajinských síl, ale nedeje sa tak ani vo štvrtiach na severe ani v tých na juhu či na východe,“ citovalo na telegrame Prigožinove slová jeho tlačové oddelenie. (čtk, tass)

9:23 Ruské sily podnikli raketový útok na centrum Charkova na východe Ukrajiny, uviedol na sociálnych sieťach starosta mesta Ihor Terechov. Jedna z rakiet podľa neho zasiahla bytový dom a zranila pritom jednu osobu.

„Centrum Charkova zasiahli dve rakety nepriateľa. Podľa prvých správ ide o rakety S-300,“ uviedol dnes ráno Terechov na sociálnej sieti Telegram. Neskôr spresnil, že pri útoku utrpel zranenie jeden človek. (čtk)

8:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odobral občianstvo viacerým bývalým vplyvným politikom. Ide o ďalší z krokov ukrajinského prezidenta v snahe „očistiť“ krajinu od proruských vplyvov.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj 'očisťuje' krajinu od proruských vplyvov, odobral občianstvo expolitikom

7:23 Rusi v okupovanom Melitopole v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny premenovali 86 ulíc, ktoré mali mená po ukrajinských osobnostiach. Informoval o tom server The Kyiv Independent s odvolaním sa na starostu Melitopolu Ivana Fedorova.

Ako starosta uviedol, ulice boli novo pomenované po ruských a sovietskych osobnostiach. Ruské sily podľa neho rovnako zbúrali pomník venovaný slávnemu ukrajinskému básnikovi Tarasovi Ševčenkovi.

Už vlani v decembri generálny štáb ukrajinskej armády informoval o tom, že ruské jednotky v okupovanom Melitopole nútia obyvateľov, aby si zaobstarali ruské pasy. Len tak podľa nich môžu získať platby, ktoré bežne dostávajú. Miestni ľudia boli tiež donútení prejsť z ukrajinskej hrívny na ruský rubeľ. Rusi sa ich snažia získať na svoju stranu aj tým, že im ponúkajú zvýšenie dôchodku či platu, ak budú súhlasiť s prácou pre nové ruské inštitúcie, opísala vtedy ukrajinská armáda.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj súhlasí s tým, že zbrane dodané Západom nebudú na Ukrajine použité na útoky na ruské územie, povedal v nedeľu v rozhovore pre týždenník Bild am Sonntag nemecký kancelár Olaf Scholz, informovali agentúry DPA a AFP. „V tomto bode je tu konsenzus,“ potvrdil.

Západní spojenci Ukrajiny sa zaviazali, že ju vyzbroja presnými raketami a raketovými systémami, ako aj tankami v čase, keď sa Kyjev usiluje zatlačiť späť ruské jednotky na východe krajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin porovnal intervenciu krajín ako je Nemecko s bojom svojho národa počas druhej svetovej vojny. „Znovu a znovu sme nútení odrážať agresiu kolektívneho Západu,“ vyhlásil Putin vo štvrtok pri príležitosti 80. výročia sovietskeho víťazstva v bitke o Stalingrad.

Nemecký kancelár však toto prirovnanie odmietol. „Jeho vyjadrenia sú súčasťou série absurdných historických porovnaní, ktoré používa na ospravedlnenie svojho útoku na Ukrajinu,“ podotkol. „Avšak, túto vojnu nič neospravedlňuje,“ dodal. V telefonátoch s Putinom dal ruskému prezidentovi „veľmi jasne“ najavo, že jedine Rusko nesie celú zodpovednosť za vojnu na Ukrajine, cituje DPA. Putin sa pritom počas týchto telefonátov podľa nemeckého kancelára nevyhrážal ani jemu, ani Nemecku.

„Spolu s našimi spojencami dodávame Ukrajine bojové tanky, aby sa mohla brániť. Starostlivo sme zvážili každú dodávku zbraní v úzkej koordinácii s našimi spojencami, počnúc Amerikou,“ povedal Scholz. Ako ďalej konštatoval, takýmto prístupom, založenom na konsenze, sa dá „vyhnúť eskalácii“.

© Autorské práva vyhradené

443 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine